La Generalitat reconeix amb el Premi de la Ciència Santiago Grisolía a Avelino Corma, Ángela Nieto i les joves investigadores Rosa Aran i Sara Izquierdo.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha fet el lliurament aquest dijous del I Premi de la Ciència Valenciana Santiago Grisolía al químic Avelino Corma i a la biòloga del CSIC Ángela Nieto, als qui es reconeix la prestigiosa trajectòria professional en els seus respectius àmbits de coneixement, així com a les joves investigadores Rosa María Aran i Sara Izquierdo, de les quals es destaca la projecció científica reeixida amb els seus treballs en el camp de l’electroquímica i la biotecnologia, respectivament.

L’acte s’ha celebrat en el Museu de la Ciències coincidint amb el Dia Mundial de la Ciència per a la Pau i el Desenvolupament, i durant el mateix s’ha donat a conéixer la fallada de la primera edició d’aquest guardó, instituït amb l’objectiu de reconéixer i distingir les activitats d’investigació i d’impuls al desenvolupament de la ciència i les seues aplicacions que es duguen a terme en la Comunitat Valenciana o que siguen fruit del treball realitzat per persones originàries de la Comunitat Valenciana o vinculades a ella.

Perfil de les persones premiades

Avelino Corma Canós, doctor en Química, nascut a Moncofa en 1951, desenvolupa des de 1990 la seua labor científica en l’Institut de Tecnologia Química (ITQ), creat en aqueix any per la Universitat Politècnica de València i el CSIC, i és un expert reconegut internacionalment en catalitzadors i processos catalítics, amb més de 1.400 articles i diversos llibres publicats. A més, és autor de més de 200 patents d’invenció. Entre reconeixements com el Premi Príncep d’Astúries d’Investigació, compta amb l’Alta Distinció de la Generalitat, la Distinció de la Generalitat al Mèrit Científic i actualment presideix el Comité Estratègic d’Innovació de l’Agència Valenciana de la Innovació.

Ángela Nieto Toledano, nascuda a Madrid en 1960, va estudiar bioquímica i biologia molecular en la Universitat Autònoma de Madrid, on es va doctorar. La professora d’investigació del CSIC desenvolupa la seua labor en l’Institut de Neurociències d’Alacant (IN, CSIC-UMH), on lidera el grup d’investigació Plasticitat Cel·lular en Desenvolupament i Malaltia. És una de les científiques espanyoles més importants i reconegudes per les seues aportacions al coneixement de processos biològics fonamentals per a la comprensió de l’origen del càncer i les malalties degeneratives de l’envelliment. Entre les distincions rebudes al llarg de la seua trajectòria, s’inclouen el Premi Rei Jaume I en Investigació Bàsica i la Distinció de la Generalitat al Mèrit Científic.

Rosa María Arán Ais, (Elx, 1987), es va llicenciar en Química per la Universitat d’Alacant, en 2010, i va obtindre el doctorat internacional en Electroquímica, Ciència i Tecnologia en la mateixa universitat en 2016. Des de 2017 ha sigut investigadora postdoctoral a la Ruhr-Universitat Bochum (Alemanya) i en l’Institut Fritz-Haber Berlín de la Societat Max Planck (Alemanya). Al juliol de 2020 es va unir al grup d’Electroquímica de Superfícies de la Universitat d’Alacant, gràcies al Programa GenT de la Generalitat. Les importants contribucions d’aquesta investigadora en els camps de l’electroquímica de superfícies i l’electrocatàlisis s’han plasmat, a més, en més de 30 publicacions en revistes d’alt impacte.

Sara Izquierdo Sandalinas va estudiar la llicenciatura en biotecnologia en la Universitat Politècnica de València (2010) i en 2016 es va doctorar en la Jaume I de Castelló. Entre 2017 i 2021 va treballar com a investigadora postdoctoral en la University of North Texas i com a investigadora sènior en la University of Missouri. Al juliol de 2021, a través del Pla GenT, es va unir al grup d’investigació d’Ecofisiología i Biotecnologia del Departament de Ciències Agràries de l’UJI. La seua labor s’ha centrat en l’estudi de les respostes de les plantes a la combinació de múltiples estressos abiòtics, com a base per al desenvolupament d’eines biotecnològiques dirigides a la millora de cultius. Les contribucions d’aquesta investigadora s’han plasmat en més de 30 publicacions en revistes d’alt impacte.

Font: GVA.

Hipoxia doradas adaptación ejercicio IATS

Ximo Puig, Ángela Nieto, Sara Izquierdo, Rosa Arán, Avelino Corma i Josefina Bueno, a l’entrega del I Premi de la Ciència Valenciana Santiago Grisolía. Foto: GVA.

Material de descàrrega
Imatge (jpeg)

Share This
Ministerio de Ciencia y TecnologíaCSICDelegación C.Val.Casa de la CiènciaPresidencia Europea