L’investigador valencià es converteix així en el primer espanyol a rebre un guardó de prestigi internacional que únicament posseeixen, al costat d’ell, el Nobel de Química Bernard L. Feringa, Michele Parrinello i Dame Carol Robinson

Avelino Corma, professor d’investigació ad honorem del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), investigador distingit de la Universitat Politècnica de València (UPV) i fundador de l’Institut de Tecnologia Química (ITQ), centre mixt del CSIC i la UPV, ha estat guardonat per EuChemS, la Societat Europea de Química, amb la Medalla d’Or Euchems 2024.

D’aquesta manera, Corma es converteix en el primer investigador espanyol a rebre l’internacionalment reconegut premi biennal que fins hui només posseïen el neerlandés Bernard L. Feringa (2018), guanyador del Premi Nobel de Química en 2016, l’italià Michele Parrinello (2020), Premi Dreyfus 2017 i Medalla Benjamin Franklin 2020, i la britànica Dame Carol Robinson (2022), expresidenta de la Reial Societat de Química i primera catedràtica del Departament de Química tant de la Universitat de Cambridge com de la d’Oxford.

Quatre dècades d’èxit i dedicació

Nascut a Moncofa (Castelló) en 1951, Corma porta quasi 40 anys investigant en catàlisi heterogènia en el món acadèmic i en col·laboració amb empreses. Ha treballat en aspectes fonamentals de la catàlisi àcid-base i redox amb l’objectiu de comprendre la naturalesa dels llocs actius i els mecanismes de reacció, bases amb les quals ha desenvolupat catalitzadors que hui s’utilitzen comercialment en nombrosos processos industrials.

Expert mundialment valorat i reconegut en catalitzadors sòlids àcids i bifuncionals per a productes químics energètics i per a fer més sostenibles els processos químics, especialment, en la síntesi i aplicació de catalitzadors de zeolita, Corma ha publicat més de 1.400 articles d’investigació i inventat més de 200 patents. Llicenciat en Ciències Químiques a la Universitat de València, es va doctorar a Madrid sota la direcció del professor Antonio Cortés i va realitzar un postdoctorat de dos anys en la Queen’s University.

Membre de nombrosos cercles internacionals, Corma ha pronunciat múltiples conferències a tot el món, com la Director’s Distinguished Lecture Sèries al Pacific Northwest National Laboratory, la 48th W. N. Lacey Lectureship in Chemical Engineering – Caltech en 2015, o la Karl-Ziegler-Lectureship en la Max Planck Society (2007), entre moltes altres.

Així mateix, són també difícilment enumerables els premis d’alt nivell rebuts per l’investigador valencià. Entre molts altres, poden destacar-se el European Inventor Award for Lifetime Achievement de l’Oficina Europea de Patents, la Blaise Pascal Medal for Chemistry de la European Academy of Sciences i els premis Príncep d’Astúries, ENI i Spiers Memorial.

Corma: “És un gran honor que considere que porta amb si el reconeixement a la química espanyola”.

Res més conéixer el reconeixement, Corma ha assenyalat que és “un gran honor rebre la Medalla d’Or de la European Chemical Society. Considere que no és un premi només per a mi, sinó que també porta amb si el reconeixement a la química espanyola i a l’extraordinària labor que s’està fent en la investigació en catàlisi a l’ITQ i al nostre país des de fa dècades”.

EuChemS

Nascuda a Praga el 3 de juliol de 1970 com a Federació Europea de Ciències Químiques (FECS) i reconstituïda en 2006 com EuChemS, la Societat Europea de Química és una plataforma per al debat científic que té com a objectiu proporcionar una veu europea única i objectiva sobre qüestions polítiques clau de la química i camps afins.

En l’actualitat, EuChemS representa a més de 130.000 químics de societats i organitzacions europees relacionades amb la química. A través d’aquesta xarxa d’investigadors, EuChemS organitza diverses conferències acadèmiques especialitzades, així com el congrés bianual EuChemS Chemistry, el congrés europeu de ciències químiques.

Així mateix, EuChemS promou el paper i la imatge de les ciències químiques entre el públic en general i els responsables polítics a través de les xarxes socials, butlletins informatius i mitjançant l’organització de conferències i tallers oberts a la societat. Mitjançant la promoció de la química i la prestació d’assessorament científic i especialitzat, EuChemS aspira a participar en la solució dels grans reptes de la societat actual.

Hipoxia doradas adaptación ejercicio IATS

Avelino Corma, Medalla d’Or de la Societat Europea de Química 2024.

Material de descàrrega
Imatge (jpeg)
Nota de premsa (pdf)

Share This
Ministerio de Ciencia y TecnologíaCSICDelegación C.Val.Casa de la CiènciaPresidencia Europea