La spin-off del CSIC desenvolupa una màscara que facilita la comunicació de persones sordes, amb problemes d’audició i autisme, entre altres. Ofereix una protecció enfront de la filtració d’aerosols del 90% i del 98% per a bacteris, a més de comptar amb finestra antibaf i el seu filtre viricida.

El Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i Bioinicia han codesenvolupat la primera mascareta higiènica de nanofibres i filtre viricida amb frontal transparent per a facilitar la lectura dels llavis i la identificació de les emocions.

Aquest passat divendres, l’empresa valenciana PROVEIL BIOINICIA i l’activista prodret de les persones sordes Marcos Lechet van presentar aquesta mascareta inclusiva en un acte on els acompanyava Jose María Lagaron, investigador del Consell Superior d’Investigacions Científiques (IATA-CSIC), i Jorge Teno, en representació de l’equip d’I+D de Bioinicia que ha desenvolupat el projecte.

Encara que existeixen altres mascaretes en el mercat amb aquesta pantalla frontal transparent, aquestes són les primeres a comptar amb les propietats del filtre PROVEIL®, el qual disposa de totes les propietats de la nanofibra i incorpora les seues propietats viricides, capaces de desactivar qualsevol virus i bacteri.

“Hem volgut incorporar tots els beneficis del nostre filtre a una mascareta amb una finestra transparent per a, a més d’assegurar la protecció de qui la porta, també facilitar la lectura dels llavis”, aclareix Teno, investigador de Bioinicia qui, en estudis certificats externs i interns ha pogut mesurar que aquesta mascareta compta “amb un 90% d’eficiència de filtració enfront d’aerosols i un 98% d’eficiència de filtració bacteriana, a més de les propietats viricides i antibaf amb les quals compta la mescareta”.

La nova mascareta PROVEIL M.L INLUSIVA ha estat certificada per l’Institut Tecnològic Tèxtil AITEX i, com es va explicar en la presentació, encara que es troben en una primera fase on no es comercialitzaran en obert, es continua treballant amb el col·lectiu de sords en la seua millora i en la seua automatització per a la producció en massa.

Primera generació

“Ens trobem en una primera generació, on la mascareta es manufactura i es farà arribar a persones i institucions per a la seua validació. A més, ja hem fet els passos per a aconseguir una segona versió que automatitze la seua fabricació, i fins a una tercera fase que ens ajudarà a fer-la molt més sostenible ja que serà compostable”, va explicar Lagaron, científic del CSIC, que ademés va afegir que “en l’actualitat la nostra mascareta protegeix, però cal ser conscient que aquesta protecció només es garanteix si l’ajustem bé al rostre i es combina en interiors amb ventilació o equips de neteja de l’aire. És per això que continuem treballant per a traure-la en format EPI, amb més tallatges, i així assegurar que tothom puga llegir els llavis a més d’estar protegit”.

Les mascaretes PROVEIL M.L. porten les sigles de l’activista Marcos Lechet, qui ha seguit de prop l’evolució del projecte i ha assessorat els investigadors del CSIC i PROVEIL sobre les necessitats del col·lectiu de persones sordes.

Des que va començar la pandèmia del coronavirus, Lechet ha dut a terme una lluita titànica per defensar el dret a comunicar-se de les persones amb problemes d’audició. “Les persones sordes hem patit un doble confinament. El produït per la pandèmia i el que li ha seguit per la incomunicació a la qual ens hem hagut d’enfrontar per les màscares”, va assegurar Lechet en la presentació de la mascareta.

Un milió de persones amb problemes d’audició

“Aquesta mascareta és un gran avanç i em fa molt feliç comprovar que, malgrat portar-la tota la vesprada, he pogut llegir els llavis perfectament de tots els que hui m’envolten. No s’entela, és còmoda i, sobretot, em fa sentir segur gràcies a tota la recerca i desenvolupament que han invertit Bioinicia i el CSIC per a aconseguir fer-la segura”, va matisar Lechet durant el seu discurs.

Aqueixa petició és ja una realitat que ajudarà a comunicar-se al col·lectiu de persones sordes i amb problemes d’audició que, només a Espanya, s’estima que supera el milió de persones. Així mateix, aquestes màscares beneficiaran a altres persones amb necessitats especials com l’autisme que necessiten veure les expressions facials per a reconéixer algunes emocions.

PROVEIL M.L. INCLUSIVA no es comercialitzarà en obert en aquesta primera fase, però se li facilitarà a les associacions que notifiquen la necessitat d’una mascareta com aquesta. En una segona fase es comercialitzarà a tot el públic a través de la pàgina web de PROVEIL.

 

Hipoxia doradas adaptación ejercicio IATS

José María Lagarón (esquerra) i l’activista Marcos Lechet, durant la presentació de la marcareta inclusiva. Crèdits: PROVEIL BIOINICIA.

Material de descàrrega
Imatge (jpeg)

Share This
Ministerio de Ciencia y TecnologíaCSICDelegación C.Val.Casa de la CiènciaPresidencia Europea