La Conselleria d’Innovació i el Ministeri de Ciència i Innovació financen 40 propostes del Pla de Ciències Marines “ThinkInAzul” de centres d’universitats valencianes i del CSIC. Bevià ressalta que la Comunitat Valenciana participa en cinc plans complementaris, en haver-se aprovat també el de Comunicació Quàntica

La secretària autonòmica d’Universitats i Recerca, Carmen Beviá, ha destacat “el compromís de la Generalitat Valenciana amb la ciència, com a motor de canvi econòmic i sostenibilitat mediambiental” i ha subratllat que aquesta aposta ha aconseguit que la Comunitat Valenciana reba finançament per a cinc convocatòries dels Plans Complementaris d’I+D+i del Ministeri de Ciència i Innovació, “la qual cosa la situa entre les primeres del país”.

Carmen Beviá ha participat aquest dilluns en un acte, celebrat a l’Institut d’Aqüicultura Torre de la Sal (IATS) del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), en el qual s’han reunit personal investigador, així com empreses relacionades amb l’economia blava, per a donar a conéixer el Pla Complementari de Ciències Marines en la Comunitat Valenciana.

A l’acte, també ha intervingut la directora de l’IATS-CSIC, Ariadna Sitjà, així com els coordinadors científics del ThinkInAzul valencià, Jaume Pérez Sánchez, professor d’Investigació del CSIC a l’IATS, i Carlos Valle, professor de la Universitat d’Alacant, a més dels responsables de cadascun dels set paquets de treball del projecte.

Durant la seua intervenció, Beviá ha ressaltat “la potent xarxa d’investigació que està treballant a la Comunitat Valenciana per a dur a terme projectes d’innovació en una àrea tan estratègica com l’economia blava, l’objectiu de la qual és el desenvolupament d’activitat econòmica relacionada amb la mar, però des de la perspectiva de la sostenibilitat econòmica i mediambiental”.

La secretària autonòmica ha subratllat que la Comunitat Valenciana “contribueix des de primera línia a la reconstrucció econòmica d’Espanya, amb la seua aposta per la ciència i aportant el talent, la fortalesa dels grups investigadors valencians, en col·laboració amb el CSIC”.

En aquest sentit, ha recordat que la Generalitat Valenciana invertirà aquest any 117 milions d’euros en investigació, 95 milions més que en 2014. “Durant aquest temps, hem posat en marxa programes d’atracció i consolidació de talent, hem augmentat la nostra inversió en infraestructures i hem millorat les condicions del nostre personal investigador, amb mesures que han reduït la burocràcia i que permeten major flexibilitat”, ha indicat.

Per la seua part, Ariadna Sitjà, directora de l’Institut d’Aqüicultura Torre de la Sal, en representació del CSIC, ha posat en relleu l’aposta del CSIC per les Ciències Marines, la qual cosa ha fet de l’IATS un centre de referència internacional en Aqüicultura.

Sitjà ha afirmat que “en el futur esta posició de lideratge passa per aproximacions més multidisciplinàries. El pla ThinkInAzul és l’instrument adequat per a enfortir les col·laboracions dels grups d’investigació valencians en Ciències Marines, i així poder afrontar amb èxit els reptes mediambientals als quals hem d’enfrontar-nos en un estat d’emergència climàtica, especialment greu en l’àrea mediterrània”.

El programa global de Ciències Marines es va incloure en la primera de les convocatòries i ha estat finançat amb un total de 53 milions d’euros, que en el cas de la Comunitat València ascendeix a 10 milions, dels quals són sis finançats pel ministeri i quatre de cofinançament per la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital.

Les principals línies de treball dels investigadors de la Comunitat Valenciana seran l’observació i monitoratge de medi marí, l’aqüicultura sostenible, intel·ligent i de precisió, i l’economia blava i ciència ciutadana.

Participen en aquest pla grups d’investigació de les cinc universitats públiques valencianes, de la Universitat Catòlica de València i quatre dels 11 centres del CSIC a la Comunitat Valenciana (IATS com a coordinador, IFIC, CIDE i IATA).

A més del Pla Complementari de Ciències Marines, la Comunitat Valenciana participa en altres plans, com el d’Agroalimentació, Astrofísica i Física d’Altes Energies i Materials Avançats.

A més, en la tercera ronda la Comunitat Valenciana ha entrat en el pla complementari de Comunicació Quàntica, aprovat aquesta setmana pel consell de política científica.

Aquests programes estan coordinats a nivell autonòmic per centres del màxim prestigi en les seues respectives àrees d’investigació, com són l’Institut d’Aqüicultura Torre de la Sal (CSIC), el Centre d’Investigació i Innovació Agroalimentària i Agroambiental (UMH), l’Institut de Física Corpuscular (UV-EG) i l’Institut de Ciència Molecular (UV-EG).

Ademés, el CSIC destina prop de 13.000.000 euros a l’Institut de Tecnologia Química (UPV-CSIC) en la Comunitat Valenciana i a través de la seua Plataforma Tecnològica Interdisciplinària de Transició Energètica Sostenible (PTI+TransEner, www.pti-transener.csic.es).

D’aquests fons més de 5.000.000 euros provenen del pla de recuperació, transformació i resiliència relacionats amb l’Àrea d’Energia i Hidrogen Verd. D’aquesta manera, encara que el finançament en aquest cas és totalment estatal, un altre equip d’investigació valencià participa en aquest pla.

Hipoxia doradas adaptación ejercicio IATS

Moment de l’acte celebrat a l’Institut d’Aqüicultura Torre de la Sal (IATS, CSIC), en el qual el professor d’investigació del CSIC a l’IATS Jaume Pérez Sánchez ha exposat les línies generals del pla complementari “ThinkInAzul”.

Material de descàrrega
Imatge (jpeg)
Nota de premsa (pdf)

Share This
Ministerio de Ciencia y TecnologíaCSICDelegación C.Val.Casa de la CiènciaPresidencia Europea