Un percentatge elevat de pacients oncològics desenvolupa hipersensibilitat al fred i al tacte en les extremitats i la boca a conseqüència de la quimioteràpia, segons una investigació de l’Institut de Neurociències d’Alacant (IN, CSIC-UMH).

Investigadors de l’Institut de Neurociències (IN), centre mixt del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i la Universitat Miguel Hernández (UMH), han descobert com previndre el dolor neuropàtic associat a la quimioteràpia en els tractaments de càncer de còlon, el segon tipus de càncer més diagnosticat. L’estudi, dut a terme en ratolins, ha estat publicat a la revista Brain.

Aquesta troballa és el resultat de diversos anys d’investigació del Grup de Transducció Sensorial i Nocicepció de l’Institut de Neurociències (CSIC-UMH), a Alacant, en col·laboració amb científics de la companyia ESTEVE Pharmaceuticals.

“Els resultats del nostre treball mostren que el tractament abans de la quimioteràpia amb un antagonista del receptor sigma 1, una proteïna clau en el control del dolor, prevé en gran manera el desenvolupament d’aquests símptomes neuropàtics associats a l’administració d’un dels components de la quimioteràpia: el oxaliplatino”, explica la investigadora Elvira de la Peña.

Un percentatge elevat de pacients oncològics tractats amb quimioteràpia desenvolupa hipersensibilitat al fred i al tacte en les extremitats i la boca. És el que es coneix com neuropatia dolorosa per agents quimioterapèutics. El desenvolupament d’aquesta neuropatia dolorosa condiciona la dosi màxima de quimioterapèutic administrat, compromet la seua eficàcia i la supervivència dels pacients i obliga a abandonar la quimioteràpia en alguns casos, comprometent la supervivència els mateixos.

El colorectal és el segon tumor més diagnòstic i constitueix la segona causa de mort per càncer. El seu tractament amb quimioteràpia inclou l’ús d’oxaliplatino en combinació amb altres fàrmacs antitumorals. En un nombre elevat de pacients, l’oxaliplatino provoca endormiscament o pessigollejos en els dits o dolor en mans i peus en tocar objectes metàl·lics, en eixir al carrer quan fa fred o fins i tot en dutxar-se o llavar-se les mans. Aquestes molèsties poden arribar a ser molt incapacitants i afectar el normal acompliment d’activitats quotidianes, com caminar o vestir-se.

La hipersensibilitat tàctil i tèrmica en aquesta neuropatia se sap que està associada a alteracions en un sensor molecular conegut com a canal iònic TRPA1, descobert per Ardem Patapoutian, recent Premi Nobel de Fisiologia o Medicina.

“Utilitzant tècniques bioquímiques vam demostrar que el canal TRPA1 necessita interaccionar amb el receptor sigma-1, formant un complex molecular per a la seua correcta expressió en la superfície de les neurones. Després, comprovem que els ratolins tractats amb l’antagonista de Sigma-1, una proteïna clau en el control del dolor, durant l’administració de l’oxaliplatino van normalitzar la seua resposta als estímuls dolorosos”, afig De la Peña.

“Com en qualsevol investigació bàsica, realitzada en animals d’experimentació, hem de ser cautelosos a l’hora de traslladar aquestes troballes a la clínica. Fa falta un assaig clínic en pacients. No obstant això, aquests resultats són un pas important en la comprensió d’aquesta patologia i ofereixen l’esperança que en el futur es puguen utilitzar com una nova teràpia per al tractament i prevenció d’aquests efectes secundaris tan incapacitants dels tractaments anticancerígens”, conclou l’investigador Félix Viana.

Finalment, atés que existeixen diferents agents quimioterapèutics i cadascun dona lloc a un espectre de símptomes una cosa diferent, en futurs estudis els investigadors de l’IN (UMH-CSIC) a Alacant es plantegen determinar si el que han descobert per a l’oxaliplatino es pot generalitzar a altres anticancerígens utilitzats en el tractament de diferents tumors.

Referència:

Marcotti, A., Fernández-Trillo, J., González, A., Vizcaíno-Escoto, M., Ros-Arlanzón, P., Romero, L., Vela, J. M., Gomis, A., Viana, F., & de la Peña, E. (2022). TRPA1 modulation by Sigma-1 receptor prevents oxaliplatin-induced painful peripheral neuropathy. Brain. https://doi.org/10.1093/brain/awac273

Hipoxia doradas adaptación ejercicio IATS

Un percentatge elevat de pacients oncològics tractats amb quimioteràpia desenvolupa hipersensibilitat al fred i al tacte en les extremitats i la boca. Crèdits: Pexels.

Share This
Ministerio de Ciencia y TecnologíaCSICDelegación C.Val.Casa de la CiènciaPresidencia Europea