El centre d’investigació del CSIC, la Universitat de València i la Generalitat Valenciana compleix enguany un quart de segle d’estudis sobre la degradació dels nostres ecosistemes.

En el marc de les celebracions del seu 25 aniversari, el Centre d’Investigacions sobre Desertificació (CIDE), centre mixt del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), la Universitat de València (UV) i la Generalitat Valenciana, proposa reflexionar sobre els principals reptes ambientals als quals s’enfronta la nostra societat.

A través del cicle de conferències “Naturalesa: el nostre origen, el nostre futur. La Ciència dels quatre elements”, el CIDE planteja abordar l’estat actual dels nostres ecosistemes. Cadascuna de les xarrades d’aquest cicle gira entorn d’un dels quatre elements (aigua, aire, foc i terra), que per a moltes doctrines antigues eren els constituents bàsics de la matèria i explicaven el comportament de la naturalesa.

El cicle compta amb investigadors de reconegut prestigi. Comença el dimecres 20 d’octubre amb la conferència de María José Sanz, del BC3 Basque Centre for Climate Change, sobre canvi climàtic. El 27 d’octubre, Yolanda Picó (CIDE), tracta el tema de la qualitat de l’aigua; la de l’aire l’analitza Xavier Querol (IDAEA-CSIC) el 3 de novembre. Juli G. Pausas (CIDE) exposa els múltiples aspectes del foc el 10 de novembre, i Fernando T. Maestre (UA) tanca el cicle parlant de la desertificació de la terra.

Totes les conferències són a les 19 hores a la Casa de la Ciència del CSIC, un referent de la divulgació científica a la ciutat de València, i estan obertes al públic fins a completar aforament, complint amb les mesures imposades per la pandèmia. A més, es retransmeten a través del canal de YouTube de la Casa de la Ciència del CSIC en la Comunitat Valenciana.

‘Escape room’ en la Setmana de la Ciència

A aquest cicle se suma una activitat divulgativa emmarcada en la celebració de la Setmana de la Ciència 2021, el major esdeveniment anual de divulgació i promoció de les vocacions científiques. Es tracta d’un escape room titulat “Desertroom: escapa’t amb la ciència” en el qual a través de diferents tallers s’explica als visitants, alumnes de secundària de centres educatius valencians, els processos que s’estudien en el CIDE i la importància d’aquestes investigacions per a la societat. Aquesta activitat empra i adapta la filosofia dels jocs de fuita, que uneixen l’aventura mental amb l’entreteniment.

Amb això es pretén contribuir a la cultura científica de l’alumnat en temàtiques mediambientals, concretament en la desertificació, les seues causes i processos. Fent-ho des d’una aproximació interactiva i emprant diferents formats per a comptar la ciència d’una forma amena i divertida, l’objectiu final és despertar futures vocacions científiques.

Aquesta activitat s’organitza amb finançament de la Fundació General CSIC a través del programa Compte la Ciència, i compta amb la col·laboració de la Delegació del CSIC a Aragó i l’Estació Experimental de l’Aula Dei. Se celebra al CIDE (Carretera Moncada-Nàquera, Km 4,5) del 2 al 5 de novembre, oberta i gratuïta per a grups amb reserva prèvia. Com a colofó a les activitats que celebren el 25 aniversari del CIDE, la Casa de la Ciència del CSIC a València acollirà el 26 de novembre un acte institucional per a tancar aquesta commemoració.

Ciclo CIDE 25 aniversario

Material de descàrrega
Imatge (jpeg)
Nota de premsa (pdf)

Share This
Ministerio de Ciencia y TecnologíaCSICDelegación C.Val.Casa de la CiènciaPresidencia Europea