El document, elaborat per INGENIO (CSIC-UPV) i Fisabio, aporta les claus per a respondre de manera eficaç i equitativa a les futures pandèmies

Investigadors de l’Institut de Gestió de la Innovació i del Coneixement (INGENIO), centre mixt del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i de la Universitat Politècnica de València (UPV), i de la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio) han format part de l’equip de suport a l’Organització Mundial de la Salut (OMS) per a l’elaboració i redacció del tercer pla d’implementació per a millorar la preparació i la resposta mundial davant una pandèmia de grip.

Aquest document, recentment publicat, incorpora les lliçons apreses durant la pandèmia de la COVID-19. “L’objectiu d’aquest pla 2024-2030 és l’enfortiment de la preparació davant una pandèmia d’influença mitjançant un enfocament que involucre a tota la societat, i que garantisca una resposta més equitativa mitjançant la creació de capacitats nacionals més sòlides i resilients”, destaca Enrique Meseguer.

Al costat de David Barberá, Enrique Messeguer forma part de l’equip d’INGENIO (CSIC-UPV) que, en col·laboració amb el personal investigador de l’Àrea d’Investigació en Vacunes (AIV) de Fisabio liderat per Javier Díez-Domingo, han realitzat aquest estudi entre els mesos de maig i octubre de 2022.

Jaime Fons, investigador de Fisabio, destaca que “el treball de l’AIV s’ha centrat en l’actualització de les evidències, anàlisis de les recomanacions sorgides de la COVID-19 i com poder incorporar-les al nou pla de l’OMS. Amb aquest es pretén ampliar les capacitats dels diferents països i així poder respondre d’una manera més equitativa, oportuna i eficaç a l’arribada de futures pandèmies i minimitzar les conseqüències que tinga sobre la població”.

D’altra banda, el personal d’INGENIO, juntament amb la resta de l’equip internacional d’investigadors, ha dut a terme el procés consultiu a totes les parts interessades per a incorporar les seues aportacions en el desenvolupament del nou pla, mitjançant enquestes i entrevistes als equips tècnics de les oficines regionals de l’OMS, i dels Ministeris de Salut, representants dels sectors industrials i organitzacions de la societat civil, i personal del Secretariat per a la implementació del PIP (Pandemic Influença Preparedness).

L’objectiu de la consulta era aprofundir en la percepció dels assoliments i barreres dels plans anteriors i determinar quines eren les seues àrees de millora. “Les seues aportacions han sigut fonamentals per a garantir la continuïtat en el suport i el reforç al sistema de preparació davant futures pandèmies de grip”, apunta Meseguer.

Un dels pilars del pla és l’adaptació i l’augment de les capacitats del Sistema Mundial de Vigilància i Resposta a la Grip (SMVRG) de l’OMS, una plataforma que comprén actualment institucions de 125 dels Estats membres per al seguiment de l’epidemiologia i la malaltia de la grip, i un sistema d’alerta mundial sobre nous virus gripals i altres patògens respiratoris, mitjançant la seua integració amb els sistemes sentinella del SARS-CoV-2 i la seqüenciació genòmica.

“El procés de consulta també ha posat en relleu la importància central de la comunicació de riscos, els nous enfocaments per a l’escolta social i la gestió de la infodèmia, i la formació en comunicació, amb especial èmfasi a reforçar l’accés dels països en desenvolupament a les vacunes i altres productes contra la grip pandèmica”, conclou Enrique Meseguer.

Completen l’equip que ha participat en l’elaboració d’aquest document especialistes de diferents universitats i centres d’investigació europeus, en representació de la signatura ACT-IVD, consultora multinacional i multidisciplinària orientada a la innovació en salut pública.

 

Més informació: https://www.who.int/publications/i/item/9789240070141

Hipoxia doradas adaptación ejercicio IATS

Enrique Messeguer i David Barberá, investigadors de l’Institut de Gestió de la Innovació i del Coneixement (INGENIO, CSIC – UPV).

Material de descàrrega
Imatge (jpeg)
Nota de premsa (pdf)

Share This
Ministerio de Ciencia y TecnologíaCSICDelegación C.Val.Casa de la CiènciaPresidencia Europea