La commemoració, que va ser declarada per l’ONU en 2015, tracta de visibilitzar el treball de les dones en la investigació i la tecnologia, així com mostrar referents femenins en la ciència

 Els centres del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) a la Comunitat Valenciana, amb motiu de la celebració de l’11 de Febrer, Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència, han organitzat un ampli ventall d’activitats divulgatives, com a xarrades en centres educatius, tallers i activitats virtuals. La commemoració, que va ser declarada per l’Organització de Nacions Unides (ONU) en 2015, tracta de visibilitzar el treball de les dones en la investigació i la tecnologia, així com mostrar referents femenins en la ciència.

Institut de Biomedicina de València

Des de l’Institut de Biomedicina de València (IBV, CSIC), la investigadora Susana Rodríguez-Navarro proposa el repte #CientiFITcas V2. Aquest consisteix a compartir en les teues xarxes socials una foto d’alguna activitat física (d’uns pesos, sabatilles, bici, paisatge…), triar una científica (preferentment viva i pròxima: tu mateixa, la teua companya de laboratori, la teua amiga, el teu referent, una científica per activitat). Puja-ho a les teues xarxes socials amb l’etiqueta #CientiFITcas i etiqueta: Instagram: @cientificasalacarrera @IBV.CSIC. Twitter: @susaopina @IBV_CSIC.

Quantes més activitats es facen, entre l’11 de Febrer i el 8 de Març, a més científiques descobrirem. La participació està oberta a tod@s, dones i homes, científiques i no relacionats amb la ciència… L’única condició és visibilitzar, almenys, a una científica en cada esment.

Així mateix, Susana Rodríguez-Navarro participa en la tercera edició dels podcasts #Voces11F. Iniciativas para la visibilización de la mujer científica, són tres convidades que lideren diferents iniciatives per a visibilitzar a les dones científiques: Juana Moya, coordinadora d’Escaparates 11F; Elena Lázaro Real, organitzadora de Las que cuentan la ciencia, i Susana Rodríguez de l’IBV, creadora del repte #CientiFITcas.

Link al podcast: https://go.ivoox.com/rf/101193348

D’altra banda, i al llarg de la setmana, se celebraran diverses xarrades de divulgació, amb motiu del Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència.

Teresa Rubio, investigadora postdoctoral del CSIC a l’IBV, ofereix divendres vinent una xarrada al Col·legi Miguel de Cervantes de Xirivella. Han preparat una presentació per a explicar-los perquè se celebra aquest dia, parlar-los dels obstacles amb els quals es topaven les científiques en el passat i amb els quals es troben hui dia i els parlarem de la nostra experiència personal.

Es realitzaran diversos tallers: Extracción de ADN de plátano i Estructura del ADN con plastilina. L’alumnat podrà veure mostres en un microscopi. També la biblioteca de Xirivella ha col·laborat, prestant llibres de temàtica científica i de científiques que han fet història. En aquest taller els/les alumnes/as poden llambregar-los i els parlarem d’alguna d’aquestes científiques. Una vegada superats els tallers podran pintar el seu propi carnet de cientific@.

Per la seua part, Lola Serrano Martín, investigadora predoctoral del CSIC a l’IBV, imparteix a l’IES Districte Marítim la xarrada de divulgació Mi día a día trabajando con levadura sin ser repostera.

Una altra xarrada de divulgació titulada Dia de la xiqueta i la dona en la ciència és l’activitat que Carmen Nuño Cabanes, investigadora predoctoral del CSIC a l’IBV, ha preparat per a aquest divendres, a l’IES IES Berenguer Dalmau de Catarroja.

La científica Rosa Viana ofereix demà dimecres la conferència La microscopía dentro del estudio de Enfermedades Raras, al Col·legi Sagrat Cor Vedruna (València).

I l’IBV tanca aquestes jornades de divulgació, amb motiu de l’11 Febrer, amb la conferència virtual La vida de una científica en activo y cómo me decidí a ser investigadora, impartida per Susana Rodríguez-Navarro, al Col·legi El Parany de Villena.

 

Institut de Neurociències

Per a commemorar el Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència, l’Institut de Neurociències d’Alacant (CSIC-UMH) ha organitzat diverses activitats dirigides a visibilitzar el paper de la dona en les professions cientificotècniques.

Durant la setmana, diverses investigadores de l’Institut de Neurociències participaran en diverses xarrades de divulgació en institucions educatives i espais d’intercanvi de la província d’Alacant com la Sala Euterpe. A més, el dia 10 de febrer, Mónica di Lucca, expresidenta del European Brain Council i catedràtica del Departament de Farmacologia de la Universitat de Milà, impartirà un seminari en la Sala d’actes de l’Institut de Neurociències per a compartir la seua experiència i visió personal sobre els reptes que afronten les dones en l’acompliment de la carrera investigadora.

L’Institut de Neurociències contribuirà a les Jornades del Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència organitzades pel Comité d’Igualtat de la UMH el dia 27 de febrer.

Mes informació seminari Mónica di Luca: Enllaç.

 

Institut de Física Corpuscular

El divendres 10 de febrer, l’Institut de Física Corpuscular (IFIC, CSIC – Universitat de València) celebrarà la Masterclass Hands on Particle Physics: Dia de la Dona i la Xiqueta en la Ciència, que ha estat preparada per quatre investigadores del centre: Emma Torró Pastor, Gabriela Barenboim, Arantxa Ruíz Martínez i Susana Cabrera Urbán. La jornada, a la qual assistiran al voltant de 70 estudiants de 4t de l’ESO, estarà dedicada a l’experiment ATLAS, i en ella s’analitzaran dades de l’exercici ATLAS-Z.

A més, diverses investigadores de l’IFIC impartiran xarrades en instituts de la Comunitat Valenciana. Laura Molina Bueno, en l’IES Ricardo Marín Ibáñez (Xest); Ana Rosa, en l’el IES La Coma (Paterna); i Anabel Morales i Valentina de Romeri tenen diverses xarrades concertades a través de la plataforma 11febrero. Per la seua part, les investigadores Susana Cabrera, María Moreno i Sonja Orrigo també oferiran diverses xarrades.

Així mateix, la investigadora Anabel Morales ofereix el 8 de febrer la conferència Es necesario el 11F? Una mirada violeta en Física de Núcleos Exóticos, en el marc del cicle de conferències de l’Institut Universitari de Física Aplicada a les Ciències i les Tecnologies (IUFACyT). També, la científica Mariam Tórtora imparteix el dijous 9 de febrer la xarrada Ciència, gènere i innovació a la Universitat de València, a la Sala Charles Darwin de l’Aulari Interfacultatiu (Burjassot).

Més informació Masterclass: Enllaç.

 

Institut de Biologia Integrativa de Sistemes

El personal del laboratori de Pilar Domingo-Calap, investigadora de l’Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (I2SysBio, CSIC – Universitat de València) ha organitzat diverses activitats divulgatives, amb motiu del 11F.

L’equip ha preparat el taller Cazadores de Virus que es desenvolupa en diversos centres educatius de la Comunitat Valenciana. Així, ahir dilluns va tindre lloc en l’IES Teulada (30 alumnes/as de 1r ESO), demà dimecres 8 de febrer l’activitat es trasllada al CEP Rei en Jaume de Tavernes Blanques (140 alumnes/as de primària), el divendres 10 serà el torn de l’IES La Comarcal de Picassent (30 alumnes de batxillerat) i el dilluns 13 el taller se celebrarà en l’IES María Carbonell i Sánchez de Benetusser (20 alumnes de 1r batxillerat).

Ademés, tant el dimecres com el divendres, la investigadora Pilar Domingo-Calap ha concedit dues entrevistes per a fer arribar al gran públic la labor científica que desenvolupa el seu equip des del grup de Virologia Ambiental i Biomèdica de l’I2SysBio.

Així mateix, el personal investigador de l’equip de Pilar Domingo-Calap participa el dijous 9 de febrer, al webinari Día de la mujer y la niña en la ciencia, referents de dones en ciència, organitzat per Bioval, associació que promou el desenvolupament del sector Biotecnològic, Biomèdic i Bioeconòmic a la Comunitat Valenciana.

La professora de la Universitat de València Emilia Matallana Redondo va oferir la conferència Biotecnologia en la teua vida a diari, dins del programa Estimulant els Vocacions Científiques de la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de la Universitat de València. La xarrada va tindre lloc el divendres 3 de febrer, al Col·legi San Francisco i Santo Domingo, i el dimarts 7 de febrer, a l’IES Les Rodanes, tots dos centres de Vilamarxant.

Ademés, Matallana també va impartir la xarrada Mujeres y Ciencia, el dilluns 6 de febrer, a l’IES Serpis de València, i el divendres 10, al Espai Jove Meliana, Centre Cultural Rausell de Meliana.

Per altra banda, i en homenatge a la memòria i el llegat de Lynn Margulis i Karin Ohlenchläger, el divendres 10 febrer es va celebrar a la Universitat Complutense de Madrid l’esdeveniment Desafíos transdisciplinares ACTESxS. En el marc d’aquest acte, va tindre lloc la taula redona El legado transdisciplinar de Lynn Margulis, en la qual va participar Juli Peretó Magraner, fundador i primer codirector de l’Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (I2SysBio, CSIC – Universitat de València).

 

Institut d’Agroquímica i Tecnologia d’Aliments

L’Institut d’Agroquímica i Tecnologia d’Aliments (IATA), centre del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), ha programat més d’una desena d’activitats amb caràcter divulgatiu i amb motiu de la celebració del Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència. Des del centre s’han concertat diferents xarrades i tallers orientades al públic juvenil, de primària i secundària. L’objectiu d’aquestes activitats és acostar la ciència i la tecnologia a les xiquetes i xiquets, a través d’experiments, vivències personals i la posada en valor de referents en el camp de la ciència.

Ana Rosa Ballester, Paco Romero, Belén Llobregat, Adrián González, Almudena Puchades i Raúl Sampedro, personal investigador del grup de Fisiologia, Patologia i Biotecnologia Postcollita i habituals en les tasques de divulgació de l’institut han preparat tres tallers, els dies 8, 9 i 10 de febrer. La idea és introduir a l’alumnat de primària i secundària del CEIP El Barranquet (Godella), el CEIP Santo Ángel de la Guarda (València) i el CEIP Tomás de Villaroya (València) al món dels microorganismes, amb el taller Lávate las manos. Així mateix, els ensenyaran que cada fruita i verdura té unes característiques úniques i que algunes d’aquestes propietats nutricionals van associades a un color amb l’activitat Comiendo en colores i explicaran la importància de mastegar bé els aliments en la xarrada titulada La digestión comienza en tu boca.

Per a l’alumnat de major edat (a partir de 6é de primària), en l’activitat Las frutas están vivas plantegen l’extracció d’ADN, a partir de diferents fruits amb l’objectiu que els i les estudiants coneguen el material genètic dels fruits.

María Jesús Rodrigo, investigadora de l’àrea de Fisiologia Postcollita, oferirà una xarrada titulada Quiero ser científic@ cómo lo hago, per a l’alumnat de 1r i 2n de batxillerat de l’IES La Senda (Quart de Poblet), una ponència enfocada a fomentar les vocacions científiques entre l’alumnat que està en l’etapa estudiantil preuniversitària.

Per la seua part, María del Carmen Gurrea, científica del mateix grup d’investigació, ha programat un taller al CEIP Rafael Altamira (València) per al dijous 9 de febrer. L’activitat La magia de los colores es divideix en una xarrada divulgativa sobre la importància de les referents femenines en ciència i una explicació sobre què són els carotens i quina funció tenen en fruits cítrics. Posteriorment, l’alumnat realitzarà tres experiments La magia de los colores, Fluidos no newtonianos i La importancia de lavarse las manos.

A més, Amparo López, Mercedes Reyes i Mª. José Fabra, investigadores del grup d’Envasos, oferiran tres xarrades el 9 i 10 de febrer. El primer dia, Amparo López, juntament amb Mercedes Reyes, visitarà el CEIP Montealegre (L’Eliana); el segon, López visitarà l’Institut d’Ensenyament Secundari El CID (València), mentre que Reis i Fabra assistiran al CEIP Vicente Gaos (València). Explicaran la importància de l’alimentació en qüestions tan dispars com la salut, la salut mental i la sostenibilitat, així com certificar la importància d’incentivar la investigació en ciència d’aliments.

Un equip de treball del grup de Bacteris làctics i probiòtics, conformat per Cristina Alcántara, Irene Boscá Sánchez, Lola Giner Pérez, Daniela Corrales, Eva Moya i María Esteban es desplaçarà el dia 8 de febrer al CEIP Lluís Vives (Benaguasil) per a realitzar tallers interactius per a tot l’alumnat de primària. El taller, titulat Veremos lo invisible, se centra en explicar a l’alumnat què són els microorganismes i on els trobem; alguns hàbits d’higiene i salut importants i a mostrar hàbits d’alimentació saludable.

Laura Pérez i Sonia Albillos, membres del grup de Biologia de Sistemes en Llevats d’Interés Biotecnològic, parlaran el 10 de febrer al Col·legi Municipal de Benimaclet (València) sobre la seua activitat investigadora. Ademés, realitzaran un taller titulat Diviértete con las levaduras, on ensenyaran a un centenar d’alumnes aproximadament què són els llevats i en quins processos quotidians intervenen (com la producció de pa); realitzaran un taller perquè puguen veure en quins substrats creixen (sucre, farina, sal) i perquè, així com una altra activitat en la qual ensenyaran com els llevats desprenen gas en créixer.

Claudia Mónika Haros, Ana Ribera i Andrea Alonso, integrants del grup de Cereals i Productes Derivats, assistiran, el 13 de febrer, al CEIP María Moliner (Quart de Poblet) per a realitzar l’activitat Porqué saltan (POP!) las palomitas? La ciencia de los cereales, un taller que busca visibilitzar el treball de les dones en ciència i contribuir al fet que l’alumnat de primària conega la importància de portar una dieta saludable, a més del paper que juguen els cereals en ella. Durant el taller es realitzarà un experiment amb xia (oleaginosa que s’utilitza com a ingredient en productes de cereals) i un altre amb dacsa, consistent en l’elaboració i embutxacat de roses, sense l’addició de sucres lliures, i baixos en greixos i sal.

Així mateix, el mateix IATA també acollirà una activitat vinculada al Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència. Amparo Querol, investigadora de l’IATA; Rosa de Llanos, investigadora del Departament de Microbiologia de la Universitat Jaume I (UJI); Patricia Martorell, cap del Laboratori de Biologia Cel·lular a Biopolis S.L., i Elena Barrio, investigadora predoctoral de l’Institut de Tecnologia Química (ITQ, CSIC-UPV), han preparat una taula redona en la qual les quatre investigadores, cadascuna d’elles en una fase de la carrera investigadora diferent, explicaran quin ha estat la seua trajectòria, quines dificultats s’han trobat i què contrastar les seues vivències amb la resta de ponents.

Més informació: Enllaç.

 

Institut de Tecnologia Química

Amb motiu del Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència, l’Institut de Tecnologia Química (ITQ, CSIC – Universitat Politècnica de València) organitza un any més, seguint el costum que va començar en 2018, Científicas en la escuela, una sèrie de xarrades en diferents centres d’educació infantil, primària, secundària i de batxillerat. Representants dels diferents nivells de la investigació (estudiants predoctorals, postdoctorals, tècniques i investigadores) parlaran a l’alumnat sobre el paper de la dona en la ciència, així com de la seua pròpia experiència personal, per a oferir models amb els quals puguen identificar-se les xiquetes i joves que desitgen seguir una carrera científica.

Concretament, enguany està previst que 21 integrants de l’Institut de Tecnologia Química col·laboren en aquesta activitat amb 20 col·legis i instituts de la Comunitat Valenciana.

Més informació: Enllaç.

 

Institut d’Aqüicultura Torre de la Sal

Des de l’Institut d’Aqüicultura Torre de la Sal (IATS, CSIC) s’han preparat tres activitats en col·legis/instituts per part d’investigadores del centre: Alicia Felip Edo, científica titular a l’IATS, va oferir el 2 de febrer la xarrada ¿En qué trabajas? Soy científica, a l’IES el Caminás de Castelló (alumnat de 3r d’ESO); Cinta Zapater Cardona, postdoc a l l’IATS, imparteix el divendres 10 la xarrada La ciència també és per a les dones, a l’IES de Camarles de Tarragona (alumnat: Batxillerat) i Esther Leal Cebrián, postdoc a l’IATS, ha preparat diferents activitats al CEIP Pintor Castell de Castelló, dirigides a l’alumnat infantil (3, 4 i 5 anys). Les activitats són:

Per a 3 anys:

Activitats amb pipetes Pasteur i colorants alimentaris que xopen cotó perquè manegen les pipetes; un volcà amb vinagre, bicarbonat i colorant roig (mentre se’ls conta el conte Tinc un volcà); activitat amb globus en la qual se’ls mostrarà l’energia electroestàtica i una altra on podran conéixer els peixos zebra.

Per a 4 anys:

Activitats amb pipetes Pasteur i colorants alimentaris que xopen cotó perquè manegen les pipetes; un volcà amb vinagre, bicarbonat i colorant roig (mentre se’ls conta el conte Tinc un volcà); experiment per concretar… i una altra activitat on podran conéixer els peixos zebra.

Per a 5 anys:

Activitats amb pipetes Pasteur i colorants alimentaris que xopen cotó perquè manegen les pipetes; un volcà amb vinagre, bicarbonat i colorant roig (mentre se’ls explica el canvi climàtic); plaques de LB per a cultiu bacterià i explicar-los la importància de llavar-se les mans i una altra activitat on podran conéixer els peixos zebra.

 

Delegació del CSIC a la Comunitat Valenciana

La Casa de la Ciència del CSIC a València – Delegació del CSIC a la Comunitat Valenciana acull, fins al 31 de març d’enguany, l’exposició AstrónomAs. La mostra està patrocinada per la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri de Ciència i Innovació, i ha estat realitzada per un grup interdisciplinari de persones de l’àmbit de l’astronomia i de la història de la ciència.

L’exposició té com a objectiu fomentar les vocacions científiques i tecnològiques en general, i entre les xiquetes i adolescents en particular, divulgar les investigacions realitzades en astronomia i astrofísica, les innovacions afins i les perspectives futures. Es pretén no sols incrementar la cultura científica, tecnològica i innovadora en la societat espanyola, sinó, a més, millorar l’educació científica i tècnica en tots els nivells.

Es pot visitar a la sala d’exposicions de la Casa de la Ciència (Carrer Batlia 1, a la plaça de la Verge de València), de dilluns a divendres, de 10 a 16 hores.

Més informació sobre l’exposició: Enllaç.

 

Il·lustració de Beatriz Arribas.

 

 

Més informació activitats 11 Febrer CSIC Espanya: Enllaç.

 

Hipoxia doradas adaptación ejercicio IATS

Il·lustració de Beatriz Arribas.

Material de descàrrega
Imatge (jpeg)
Nota de premsa (pdf)

Share This
Ministerio de Ciencia y TecnologíaCSICDelegación C.Val.Casa de la CiènciaPresidencia Europea