La commemoració, que va ser declarada per l’ONU en 2015, tracta de visibilitzar el treball de les dones en la investigació i la tecnologia, així com mostrar referents femenins en la ciència

Els centres del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) a la Comunitat Valenciana, amb motiu de la celebració de l’11 de Febrer, Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència, han organitzat un ampli ventall d’activitats divulgatives, com a xarrades en centres educatius, conferències, xarrades i una exposició, entre altres. La commemoració, que va ser declarada per l’Organització de Nacions Unides (ONU) en 2015, tracta de visibilitzar el treball de les dones en la investigació i la tecnologia, així com mostrar referents femenins en la ciència.

 

Institut de Biomedicina de València

Des de l’IBV la investigadora Susana Rodríguez-Navarro proposa el repte #CientiFITcas. Aquest consisteix en compartir en les teues xarxes socials una foto d’alguna activitat física (d’uns pesos, sabatilles, bici, paisatge…), triar una científica (preferentment viva i pròxima: tu mateixa, la teua companya de laboratori, la teua amiga, el teu referent, una científica per activitat). Puja-ho a les teues xarxes socials amb l’etiqueta #CientiFITcas i etiqueta: Instagram: @cientificasalacarrera @IBV.CSIC. Twitter: @susaopina @IBV_CSIC.

Quantes més activitats es facen, entre l’11 de Febrer i el 8 de Març, a més científiques descobrirem. La participació està oberta a tod@s, dones i homes, científiques i no relacionats amb la ciència… L’única condició és visibilitzar almenys a una científica en cada esment.

Així mateix, les investigadores de l’IBV Teresa Rubio i Ángela Campos impartiran la conferència Crea la teua pròpia vacuna, al CEIP Miguel de Cervantes (Xirivella, València).

 

Institut de Neurociències

Cinc investigadores de l’Institut de Neurociències en diferents nivells de la seua carrera científica comparteixen les seues experiències i els seus últims descobriments en diverses activitats de divulgació. En aquestes jornades participaran les investigadores predoctorals Raquel García Hernández i Mar Anníbal Martínez, i les doctores Rita Robles, María Sáez, i Encarni Marcos. A més, comptarem amb la presència de la Dra. Christina Dalla, professora de la Universitat d’Atenes (Grècia) que impartirà el seminari La importancia de analizar sexo y Género en los Estudios de Neurofarmacología. La jornada està coordinada per la Dra. Sandra Jurado (IN) i cerca visibilitzar el treball de les neurocientífiques i incentivar el debat sobre els reptes que afronten les dones durant el desenvolupament de la carrera investigadora. L’activitat compta amb el patrocini del Programa d’Excel·lència Severo Ochoa.

Zoom: https://bit.ly/3JeAeSR

Canal YouTube: https://youtu.be/H1CkZeZMF24

 

Institut de Física Corpuscular

El divendres 11 de febrer, l’IFIC celebrarà la Masterclass Hands on Particle Physics: Día de la Mujer y la Niña en la Ciencia. A més, diversos/es investigadors/as de l’IFIC impartiran xarrades en instituts de la Comunitat Valenciana. 

 

Institut de Biologia Integrativa de Sistemes

Les investigadores de l’I2SysBio Pilar Domingo-Calap i Mireia Coscollà participen en Bar de Ciències amb la xarrada Conviure amb el coronavirus. L’activitat tindrà lloc el dimarts 8 de febrer, a les 19 hores, a la cafeteria d’Octubre Centre de Cultura Contemporània. Modera la periodista Reis Juan.

Per la seua part, Pilar Domingo-Calap impartirà el pròxim 8 de febrer, el taller Cazadores de Virus, al Centre Educatiu Gençana, i la conferència Virus como terapia alternativa en la lucha contra bacterias multirresistentes, a l’IES Joanot Martorell. El dimecres 9 de febrer, participarà en el X Congrés Investigació Biomèdica, a la Falcutat de Medicina (Universitat de València). El divendres 11 de febrer, impartirà la conferència Vigilancia epidemiológica del SARS-CoV-2 en aguas residuales, al Col·legi San Francisco i Santo Domingo (Vilamarxant, València). El diumenge 20 de febrer, organitzarà el taller Cazadores de Virus a l’Ajuntament de Picassent.

Emilia Matallana, investigadora de l’I2SysBio, impartirà la conferència Mujeres y Ciencia, el dimecres 9 de febrer, a l’IES Meliana. Així mateix, i per al dilluns 14, la científica també ha preparat la conferència Biotecnología, en tu vida, a diario, coorganitzada amb motiu del 11F per l’Associació Nautilus i Associació Sapiència, a la Casa de la Cultura de Port de Sagunt. A més, impartirà la xarra Mujeres y Ciencia, al CMJ Algirós.

Per la seua part, la investigadora de l’I2SysBio Rosa Márquez Costa participa en la iniciativa Women in Science (WINS, DPE CSIC).

 

Institut de Tecnologia Química

Amb motiu de l’11 de febrer, des de l’ITQ s’han organitzat una sèrie de xarrades en diferents centres d’educació infantil, primària, secundària i de batxillerat, en les quals representants de tots els nivells del món de la investigació (predoctorals, postdoctorals, tècniques i investigadores permanents del centre) parlaran a les i els estudiants sobre el paper de la dona en la ciència, així com de la seua pròpia experiència personal, amb l’objectiu d’oferir models amb els quals puguen identificar-se les xiquetes i joves que desitgen seguir una carrera científica.

Aquesta activitat, que es realitza a l’ITQ des de l’any 2019, comptarà en aquesta edició amb la participació de 25 científiques i 20 centres educatius, la majoria d’ells a la ciutat de València. Les xarrades començaran el dia 11 de febrer, i s’allargaran al tot el mes de febrer, fins al pròxim 8 de març.

Les i els participants del centre són Alicia Coloma, Beatriz Moreno, Beatriz Villoria, Bego García, Carmen Galdeano, Carmen Tebar, Elena Segura, Eva Rivero, Gonzalo Prieto, Ilaria Ceteroni, Isabel Vidal, Judit Oliver, Laura Almar, Lorena Andrés, Maria Siurana, Marta Feliz, Marta Puche, Niloufar Atashi, Patricia Concepción, Rosa Adam, Sara Goberna, Sofía Peña, Susi Hervas, Tania Ródenas Torralba i Jose Luis Jordá, que actuarà com a coordinador. El cicle de xarrades ha estat organitzat per la Comissió d’Igualtat de l’ITQ.

Més informació: https://igualdad.itq.webs.upv.es/actividades/

 

Institut d’Agroquímica i Tecnologia d’Aliments

L’IATA ha organitzat per a aquesta setmana de celebració de l’11 Febrer, Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència, l’activitat de divulgació científica Ciencia por todas partes. El dia 10 de febrer Ana Rosa Ballester, investigadora de l’IATA, acudirà juntament amb els científics Belén Llobregat i Adrián González, al CEIP Tomás de Villarroya (València). Impartiran xarrades en dues classes de 2n de Primària i altres dues de 4t de Primària. L’11 de febrer la mateixa investigadora impartirà, juntament amb Belén Llobregat, una xarrada al CEIP Sant Ángel de la Guarda (València) en dues classes de 2n de Primària.

Així mateix, la investigadora María Jesús Rodrigo visitarà el 16 de febrer a l’alumnat de 4t de Primària del CEIP Teodoro Llorente (València) on impartirà la xarrada-taller Qué hacemos l@s científc@s? Hoy descubriremos los colores de los frutos. La científica María Carmen Collado participarà en una acció de comunicació per al públic general de la Fundació Jesús Serra. Per la seua part, la també investigadora Ana Cris Adam estarà el mateix 11 de febrer amb l’alumnat de 3r i 4t de Primària del Col·legi María Auxiliadora (Algemesí) per al qual ha preparat els tallers Extracción de ADN a partir de fresas i Siembra de placas de medio rico con levadura panadera. Finalment, la investigadora Amparo López Rubio serà entrevistada divendres que ve 11 de febrer en l’informatiu de la televisió autonòmica À Punt.

 

Institut de Biologia Molecular i Cel·lular de Plantes

Les investigadores de l’IBMCP s’uneixen, un any més, a la iniciativa #11F i impartiran xarrades en diferents centres educatius de la Comunitat Valenciana. A més, enguany les científiques del centre participaran en altres iniciatives de la Plataforma de divulgació científica Biotura (https://biotura.wordpress.com/) i del Departament d’Especialització i Postgrau del CSIC. També s’ha preparat un vídeo per a visibilitzar a les científiques de l’IBMCP i a altres dones referents per als investigadors de l’IBMCP.

Coincidint amb l’11F, l’IBMCP penjarà a la seua pàgina web els resultats d’una enquesta d’opinió realitzada entre el personal de l’institut sobre la percepció de la igualtat de gènere en aspectes laborals i de la carrera científica i sobre les actuacions institucionals plantejades per a mitigar les desigualtats. Les activitats han sigut coordinades per les Comissions d’Igualtat i de Divulgació de l’IBMCP.

Hipoxia doradas adaptación ejercicio IATS

 

 

Material de descàrrega
Imatge (jpeg)
Nota de premsa (pdf)

Share This
Ministerio de Ciencia y TecnologíaCSICDelegación C.Val.Casa de la CiènciaPresidencia Europea