La mostra conté 66 vinyetes publicades en El País entre 1995 i 2018 i reflecteix la particular interpretació de “Forges” sobre qüestions universals com l’origen de la vida o l’evolució humana

La Casa de la Ciència del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) a València ha celebrat aquest matí la taula redona Humor i Ciència, amb motiu de l’exposició La ciencia según Forges, que pot visitar-se en aquest centre fins al pròxim 24 de setembre. El debat ha comptat amb la participació de Juan Fuster, coordinador del CSIC a la Comunitat Valenciana; Berta Fraguas, filla d’Antonio Fraguas “Forges”; Fernando del Blanco, comissari de la mostra i responsable de la biblioteca del Centre de Recerca i Desenvolupament Pascual Vila (CID, CSIC); Antonio Ortiz “Ortifus”, humorista gràfic del diari Levante, i Manuel Álvarez Junco, representant de l’Institut Quevedo de les Arts de l’Humor.

El moderador de l’acte i coordinador institucional del CSIC en la Comunitat Valenciana, Juan Fuster, ha agraït a tots els assistents la seua presència. “Després de molts mesos d’organitzar activitats divulgatives únicament de manera virtual, és per a nosaltres una excel·lent notícia rebre públic en un esdeveniment com aquest”, ha indicat Fuster.

Per altra banda, el comissari de la mostra, Fernando del Blanco, ha reconegut que l’origen de l’exposició va ser rendir un sincer homenatge a “Forges”, des del punt de vista de la comunitat científica. Així mateix, ha explicat que el desenvolupament de la mostra va ser relativament fàcil, tenint en compte que el material gràfic ja era ací, però no va resultar tan senzill la selecció de les 66 vinyetes.

Berta Fraguas ha compartit amb el públic diverses anècdotes protagonitzades per “Forges”. I ha explicat que el seu pare va començar a dibuixar als nou anys d’edat quan va patir una greu malaltia que el va mantindre en el llit durant un any. “S’avorria molt i va començar a dibuixar en paper higiènic”, ha recordat. “El meu pare era molt metòdic en el seu treball, sempre treballava amb música o xiulant. Tenia una profunda curiositat per tot el que li envoltava i una increïble capacitat d’observació”, ha assenyalat Berta Fraguas.

Manuel Álvarez Junco, humorista gràfic i representant de l’Institut Quevedo de les Arts de l’Humor, ha remarcat la valuosa aportació de l’humor com a eina de comunicació. També ha volgut posar en valor el discurs gràfic i verbal de “Forges”, d’una gran intel·ligència en la manera de narrar la història. “Cuidava molt el llenguatge que utilitzava i, especialment, la precisió del contingut de les vinyetes”, ha assenyalat Álvarez Junco. “Li estic infinitament agraït a “Forges” per la seua manera de desdramatitzar les situacions. Abordava els temes de manera crítica, però desdramatitzant”, ha indicat l’humorista.

Així mateix, l’humorista gràfic “Ortifus”, que també ha participat en la taula redona, ha recordat com va conéixer a “Forges” al començament de la dècada dels anys setanta i ha volgut destacar la seua enorme generositat en el treball i amb els seus col·legues humoristes.

Exposició La ciencia según Forges

La mostra, que conté 66 vinyetes publicades en el diari El País entre 1995 i 2018, reflecteix la particular interpretació de “Forges” sobre qüestions universals com l’origen de la vida o l’evolució humana; es deté en descobriments i teories com el principi d’Arquimedes o la teoria dels forats negres, i recull vinyetes dedicades a científics eminents com Newton, Darwin o Einstein.

L’exposició ha recorregut durant 2020 i el que portem de 2021 diverses delegacions i centres de divulgació del CSIC de tota Espanya. La ciencia según Forges va ser produïda per la Vicepresidència Adjunta de Cultura Científica del CSIC, amb motiu del 80 aniversari del CSIC, i compta amb la col·laboració de la Fundació General CSIC, a través de la convocatòria d’ajudes Cuenta la Ciencia, així com amb el suport de la Fundació Dr. Antoni Esteve i de l’Institut Quevedo de les Arts de l’Humor, pertanyent a la Fundació General Universitat d’Alcalá.

La taula redona ha estat retransmesa via streaming en el canal de YouTube de la Casa de la Ciència.

Hipoxia doradas adaptación ejercicio IATS

Moment del debat d’aquest matí a la Casa de la Ciència del CSIC a València.

Material de descàrrega
Imatge (jpeg)
Nota de premsa (pdf)

Share This
Ministerio de Ciencia y TecnologíaCSICDelegación C.Val.Casa de la CiènciaPresidencia Europea