La mostra, produïda pel Museu de Ciències Naturals de l’Ajuntament de València amb el suport de la Fundació Banc Sabadell i la FECYT, destaca la relació del famós naturalista alemany amb Espanya, en particular el seu viatge pel Llevant espanyol i Amèrica

La Casa de Cultura d’Ontinyent acull, fins al 28 de maig, l’exposició Alexander von Humboldt: en la naturaleza todo está conectado, una mostra organitzada en 2019 pel Museu de Ciències Naturals de l’Ajuntament de València per a celebrar el 250 aniversari del naixement del naturalista alemany. L’exposició destaca les aportacions científiques de l’investigador, figura clau en la Il·lustració científica. L’exhibició se centra en la seua relació amb Espanya, que va visitar a la fi del segle XVIII com a part del seu viatge a Amèrica, en particular en el seu recorregut per Sagunt i València on va realitzar el primer perfil topogràfic d’aquestes terres.

A la inauguració, que ha tingut lloc aquest migdia a la Casa de la Cultura d’Ontinyent (Palau dels Barons de Santa Bàrbara), assisteixen Juan Fuster, delegat institucional del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) a la Comunitat Valenciana, Jorge Rodríguez, alcalde d’Ontinyent, i Alejandro Borrell Bas, regidor coordinador de l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament d’Ontinyent.

Durant la visita inaugural, Fuster ha explicat que “aquesta mostra és una gran oportunitat per a aprendre coses desconegudes i descobrir a un personatge al qual la ciència li deu molt, i que entre moltes altres coses va ser el pare de la biogeografia i la climatologia comparada, creador de la primera màscara de gas, autor de la primera cartografia de l’altiplà espanyol i que en alguns aspectes va arribar a inspirar a Charles Darwin”.

L’alcalde Jorge Rodríguez i el regidor Alejandro Borrell han coincidit a agrair al CSIC i al Museu de Ciències Naturals de València que “pensaren en Ontinyent per a acollir una mostra tan recomanable com aquesta, amb un plantejament molt didàctic i que a més està d’actualitat, ja que ens descobreix a un investigador, explorador i naturalista que va ser la primera persona a estudiar el canvi climàtic provocat per l’acció de l’home”, han destacat.

L’exposició, els comissaris de la qual són Margarita Belinchón i Jürgen Misch, està produïda pel Museu de Ciències Naturals de l’Ajuntament de València, i té el suport de la Fundació Banc Sabadell, la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) i el Ministeri de Ciència i Innovació. La Delegació del CSIC a la Comunitat Valenciana – Casa de la Ciència s’encarrega d’organitzar la seua itinerància que va donar principi el passat 28 de gener al Campus d’Alcoi de la Universitat Politècnica de València.

Alexander von Humboldt

Alexander von Humboldt (1769-1859) va ser un dels naturalistes que més va influir en el coneixement científic de la Il·lustració. Va ser pioner en estudis d’Història Natural al llarg de tot el planeta i els seus treballs americans durant el seu històric viatge als «territoris equinoccials» van ser precursors dels quals anys després realitzaria Darwin, que van donar com a resultat la Teoria de l’Evolució. Va treballar amb científics espanyols com el valencià Antonio José Cavanilles i el naturalista José Clavijo, que van facilitar el seu pas per Espanya i el permís real per a emprendre viatge als territoris de la Nova Espanya en 1799.

Durant el seu viatge per Espanya va aprofitar per a realitzar una àmplia investigació científica de caràcter geogràfic, geològic i climatològic de les regions que va recórrer provant nous instruments de mesurament, amb els quals va determinar per primera vegada de manera científica l’altura sobre el nivell de la mar de ciutats com Sagunt i València. Humboldt va aportar dades d’enorme interés per a la biologia, la geologia, la botànica o la mineria, a més d’introduir nocions que formen part del concepte de modernitat com les seues idees sobre democràcia o drets humans, i, en el terreny de l’ecologia, la seua preocupació per l’estudi de la interacció de les forces de la naturalesa i com influeix el mitjà geogràfic en la vida vegetal i animal.

Itinerància

La mostra itinerant Alexander von Humboldt: En la naturaleza todo está conectado es va obrir al públic, dimarts passat 12 d’abril, a la Casa de la Cultura d’Ontinyent, on estarà fins al pròxim 28 de maig. Posteriorment, en el segon semestre de 2022, viatjarà al Campus de la UPV de Gandia i a la localitat de Xàbia. La mostra visitarà altres municipis de la Comunitat Valenciana, així com altres punts de la geografia espanyola ja en 2023.

Acte de presentació de l’exposició: canal de YouTube.

Hipoxia doradas adaptación ejercicio IATS

Moment de la visita inaugural. D’esquerra a dreta: Juan Fuster, delegat institucional del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) a la Comunitat Valenciana, Jorge Rodríguez, alcalde d’Ontinyent, i Alejandro Borrell Bas, regidor coordinador de l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament d’Ontinyent.

Material de descàrrega
Imatge (jpeg)
Nota de premsa (pdf)

Share This
Ministerio de Ciencia y Tecnología CSIC Delegación C.Val. Casa de la Ciència Presidencia Europea