Ángela Nieto és investigadora de l’Institut de Neurociències d’Alacant (CSIC-UMH) i és una de les científiques espanyoles més premiades en l’actualitat. Entre els guardons més recents destaca el Premi L’Oréal-UNESCO for Women in Science 2022, que li reconeix com a millor científica europea de l’any

La professora d’investigació del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) a l’Institut de Neurociències (IN, CSIC-UMH) Ángela Nieto ha participat aquest matí en l’acte de presentació del seu mural, en el marc del projecte Dones de Ciència, una iniciativa de la Universitat Politècnica de València (UPV) i Las Naves, que compta amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri de Ciència i Innovació. La iniciativa serveix d’homenatge a una de les més prestigioses investigadores espanyoles de l’actualitat. Entre els guardons més recents que ha rebut Ángela Nieto destaca el Premi L’Oréal-UNESCO for Women in Science 2022, que li reconeix com a millor científica europea de l’any.

La inauguració del mural ha tingut lloc aquest matí en el CEIP El Cid de Mislata (València) i ha comptat amb, a més de la participació de la pròpia científica, amb la de l’artista Sara Chóliz. Així mateix, a l’acte d’inauguració ha assistit també una representació del professorat i alumnat del col·legi, tots ells acompanyats per la vicerectora d’Art, Ciència, Tecnologia i Societat de la Universitat Politècnica de València, Salomé Cuesta; la directora de Les Naus, Marta Chillaron; i l’alcalde de Mislata, Carlos Fernández Bielsa.

“Acostar les científiques i la ciència als escolars a través de l’art és inspirador i inclusiu. Iniciatives que combinen l’art i la ciència són fonamentals, ja que la creativitat i el treball estan darrere de totes dues disciplines, que tenen molt més en comú del que sembla. Espere que les xiquetes i també els xiquets vegen en aquest mural una inspiració per a convertir-se en científiques i científics. D’això depén el nostre futur, perquè la ciència és progrés i llibertat”, ha ressaltat Ángela Nieto.

Durant la presentació del mural, la investigadora ha assenyalat que acostar la ciència a l’alumnat més jove, en particular, i a la societat en general, és crucial per a forjar un futur en el qual tinga més protagonisme. “En el cas de les alumnes en particular és encara més important ja que estem assistint a una disminució en el nombre de xiques interessades a seguir carreres científiques. Com a dada, a Espanya només el 7% de les adolescents té pensat estudiar una enginyeria o informàtica”, ha destacat.

Sara Chóliz, autora del mural, en el qual predominen els tons verds i turqueses, tret característic de la seua obra, ha destacat que per a ella “participar en aquest projecte és una gran oportunitat i un honor. És una gran iniciativa, perquè fomenta l’art i la cultura científica, acostant a l’alumnat més jove i a les seues famílies a tots dos àmbits. I que, des d’ara, coneguen una mica més la figura d’una científica tan important com Ángela Nieto a través de la meua obra suposa una gran satisfacció”.

Ángela Nieto

Ángela Nieto (Madrid, 1960) és professora d’investigació del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) des de 2004, any en què es va traslladar des de l’Institut Cajal (Madrid) a Alacant, a l’Institut de Neurociències, centre mixt del CSIC i la Universitat Miguel Hernández (UMH) d’Elx. Allí dirigeix actualment el grup de Plasticitat cel·lular en el desenvolupament i la malaltia.

Amb el seu grup, Ángela Nieto porta més de 25 anys estudiant la transició epiteli-mesènquima, un procés biològic clau en la comprensió del desenvolupament embrionari, la progressió del càncer i les malalties degeneratives de l’envelliment. Aquesta línia d’investigació ha fet mereixedora a la professora Ángela Nieto de nombrosos guardons i distincions, que la situen entre les investigadores espanyoles més premiades.

Entre altres reconeixements, destaquen el premi Rei Jaume I en Investigació Bàsica (2009); Premi Mèrit Científic de la Generalitat Valenciana (2015); Premi Fundació Lilly en Investigació Preclínica (2018); ASEICA Cancer Research Award (2018); Premi Nacional d’Investigació Ramón y Cajal (2019), a més del ja citat Premi L’Oréal-UNESCO for Women in Science (2022).

En l’actualitat, Ángela Nieto és presidenta de la Societat Internacional de Biologia del Desenvolupament (ISDB); delegada científica per Espanya i vicepresidenta en el Consell del European Molecular Biology Laboratory (EMBL) i la European Molecular Biology Conference (EMBC); membre de l’Organització Europea de Biologia Molecular (EMBO); Membre de CIBERER (centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa—Malalties Rares) i membre de l’Alt Consell Consultiu de la Generalitat Valenciana.

30 murals

Amb aquest so ja 30 els murals realitzats en el projecte Dones de ciència, una iniciativa que està contribuint des de fa tres anys a visibilitzar des de centres educatius de València a grans dones, referents totes elles en els seus camps d’investigació. Ho fa a través de la mirada de destacades figures -sempre femenines també- de l’art urbà nacional i internacional. El projecte continuarà creixent els pròxims mesos i el farà també, com des que va començar, gràcies al suport de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri de Ciència i Innovació.

Hipoxia doradas adaptación ejercicio IATS

Ángela Nieto i Sara Chóliz, en un moment de la presentació del mural aquest matí a Mislata. / Crèdits: UPV.

Material de descàrrega
Imatge (jpeg)
Nota de premsa (pdf)

Share This
Ministerio de Ciencia y TecnologíaCSICDelegación C.Val.Casa de la CiènciaPresidencia Europea