El seu treball s’ha centrat en l’estudi de la influència de la microbiota intestinal en l’estat de salut i la seua connexió amb patologies immunològiques i metabòliques i en la selecció de probiòtics

Yolanda Sanz Herranz, professora d’investigació del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) en l’Institut d’Agroquímica i Tecnologia d’Aliments (IATA, CSIC), ha estat nomenada gestora d’accions internacionals per a col·laborar en tasques d’elaboració, gestió, seguiment i avaluació de programes d’investigació científica i tècnica de l’àrea CAA (Ciències Agràries i Agroalimentàries) en l’Agència Estatal d’Investigació (AEI), organisme dependent del Ministeri de Ciència i Innovació. Sanz ocupa el càrrec des del passat 1 de gener.

Trajectòria

Yolanda Sanz és llicenciada i doctora en Farmàcia (totes dues amb Premi Extraordinari). Actualment, és professora d’investigació del CSIC i cap del Grup d’Ecologia Microbiana, Nutrició i Salut de l’IATA-CSIC. El grup està integrat per 15 investigadors i tècnics amb perfils multidisciplinaris dins de l’àrea de la microbiologia, la nutrició i la salut.

Yolanda Sanz ha centrat la seua labor investigadora principalment en l’estudi de la microbiota intestinal com a diana preventiva i terapèutica. Ha sigut la coordinadora d’un dels projectes europeus de major envergadura sobre el microbioma humà i el seu paper en la salut metabòlica i mental (projecte 7FP de la UE “MyNewGut). En l’actualitat, coordina un altre projecte europeu (CLIMB-OUT; 2021-22) i dues accions Marie Curie (MSCA-IF, miVaO i IF MicroILCs, 2021-22) centrades en la funció de la microbiota i la dieta en l’obesitat i la disfunció inmunològica associada. També participa en altres tres projectes europeus relacioneu-vos amb l’estrés, la microbiota i la salut humana (EarlyCause; 2019-2023) i amb la mirobiota en sistemes alimentaris (MicrobiomeSupport, CIRCLES, 2019-2023). A més, és representant nacional de l’acció de la UE H2020 CLINICMark, centrada en la validació clínica de biomarcadores (CA16113).

Al llarg de la seua trajectòria, Sanz ha dirigit un gran nombre de projectes d’investigació (44) en convocatòries públiques competitives nacionals, regionals i internacionals, amb un finançament total de 7.130.393,63 euros. A més, ha liderat un gran nombre de contractes amb la indústria que suposen un finançament total de 2.100.527,31 euros.

Sanz i el seu equip també han desenvolupat 13 patents, fonamentalment relacionades amb el desenvolupament de nous probiòtics i aplicacions dels mateixos en l’àmbit de la nutrició i la salut. D’aquestes set han estat llicenciades a empreses i algunes estan en avançat estat del procés de comercialització i una està en explotació.

Entre els articles científics, destaquen alguns publicats en revistes de considerable impacte incloent, Nat Commun, Brain Behav Immun, Gut, Am J Clin Nutr, Int J Obesity, Gigascience, Clinical Nutr. i Cell Metabolism, entre altres (ORCID: 0000-0002-1615-1976).

Hipoxia doradas adaptación ejercicio IATS

Yolanda Sanz, professora d’investigació del CSIC a l’IATA, en un dels laboratoris del centre.

Material de descàrrega
Imatge (jpeg)
Nota de premsa (pdf)

Share This
Ministerio de Ciencia y TecnologíaCSICDelegación C.Val.Casa de la CiènciaPresidencia Europea