L’Institut de Neurociències (CSIC-UMH), en col·laboració amb Adif i el projecte europeu Mednight, exposen les imatges guanyadores del seu I Concurs de Fotografia Científica. La mostra podrà visitar-se en l’Estació d’Alacant d’Adif, del 30 de setembre fins al 14 d’octubre. Amb aquesta exposició, l’Institut de Neurociències convida a conéixer l’apassionant món de la investigació del cervell i la fotografia científica a través de 12 espectaculars imatges

Del 30 de setembre al 14 d’octubre, el vestíbul de l’Estació d’Alacant d’Adif acollirà l’exposició Neuroarte 2022, organitzada per l’Institut de Neurociències (IN), centre mixt del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i la Universitat Miguel Hernández (UMH), en col·laboració amb Adif i el projecte europeu Mednight (Nit Mediterrània de les Investigadores), que forma part de la Nit Europea de la Investigació.

L’exposició mostra algunes de les imatges que els neurocientífics veuen en el seu dia a dia a través del microscopi i que van ser seleccionades en el primer concurs fotogràfic organitzat en 2021 pel grup d’investigadors postdoctorals OPINA de l’Institut de Neurociències, en col·laboració amb l’equip de xarxes socials de l’institut.

Aquesta és una de les moltes activitats que es dugueren a terme en el marc de Mednight, un projecte europeu que durant 2022 i 2023 organitza diverses activitats de divulgació científica en diferents ciutats mediterrànies, des de València fins a Istanbul. Amb aquesta exposició, l’Institut de Neurociències CSIC-UMH s’uneix a aquesta iniciativa convidant a conéixer l’apassionant món de la investigació del cervell i la fotografia científica a través de 12 panells amb fotografies a gran format, i altres dos panells informatius. En conjunt, les dotze fotografies exposades permeten aprendre admirant les increïbles estructures, formes i colors de les cèl·lules que constitueixen les bases fonamentals del nostre organisme.

Aquestes dotze imatges han estat seleccionades entre huitanta-sis bells “paisatges neuronals”, que es van compartir a través de la xarxa social Twitter durant l’estiu de 2021, aportats per 60 participants, entre investigadors postdoctorals, estudiants del màster i de doctorat, pertanyents als laboratoris de l’institut.

L’exposició s’emmarca en el Programa Estació Oberta que és el principal instrument d’Adif per a materialitzar la col·laboració amb el tercer sector. A través d’ell es posen de manera gratuïta a la disposició d’organitzacions sense ànim de lucre i institucions publica, espais en les estacions per a la realització d’exposicions, concerts, campanyes de difusió i sensibilització en valors i tot tipus d’activitats.

D’altra banda, Adif, s’ha fixat com com un dels seus compromisos estratègics la igualtat i la diversitat, i s’ha marcat com a repte l’estimular l’interés per les professions ferroviàries, especialment per l’enginyeria i les disciplines tècniques (STEAM), incidint de manera singular en les xiquetes i dones joves. L’objectiu de la companyia és atraure el talent femení i incorporar a més dones a les especialitats professionals científic-tecnològiques i potenciar el lideratge femení. Una iniciativa que es reflecteix en aquesta exposició, en la qual 8 de les 12 fotografies guanyadores han sigut preses per joves investigadores.

Els detalls més desconeguts del cervell

Mitjançant noves tècniques de microscòpia i tinció s’aconsegueix un alt grau de resolució que permet revelar els detalls més desconeguts de la funció cerebral i els processos cel·lulars que subjauen a patologies tan diverses com el càncer, el dolor crònic o les malalties neurodegeneratives.

Totes les obres s’acompanyen d’un codi QR que permet conéixer el context d’investigació en el qual s’ha pres cada imatge que, a manera d’artifici, en molts casos evoquen en l’espectador escenes ja conegudes, com a Miradas indiscretas, El ojo del huracán o la boca del mític Saturn.

Entre els dotze panells exposats en Neuroarte 2022, poden veure’s les imatges guanyadores de l’I Concurs de fotografia de l’any passat: Las células se ayudan entre sí, de Claudia Pérez García, del Grup d’Embriologia Experimental, que va rebre el premi del Jurat; i Cajal viu, la lluita segueix, la més votada en Twitter, d’Óscar Elía-Zudaire, del grup de Desarrollo, Refinamiento y Consolidación de Circuitos Neuronales.

Completen la mostra altres deu fotografies que completen el calendari de l’Institut de Neurociències per a l’any 2022. Les imatges van ser seleccionades per la seua alta qualitat tècnica, valor artístic, i popularitat en les xarxes socials de l’Institut de Neurociències.

L’objectiu d’aquest concurs fotogràfic, que ja està en la seua segona edició, és crear un catàleg de fotografia científica i acostar a la societat la investigació i la innovació que es duen a terme en l’Institut de Neurociències (CSIC-UMH), el major centre dedicat íntegrament a l’estudi del cervell a Espanya, i que compta amb el distintiu d’Excel·lència Severo Ochoa des de 2014.

Mednight compta amb la participació de 10 institucions en consorci: FISABIO, INCLIVA, CSIC, MUDIC, El Caleidoscopio, SciCo Xipre, la Universitat de Messina, la Universitat Kadir Has d’Istanbul i l’Associació Europea de Dones Rectores (EWORA), sota la coordinació de SciCo Grècia. Mednight ha rebut finançament de la Unió Europea gràcies a la convocatòria Marie Skłodowska-Curie Acciones i Ciutadania del programa Horitzó Europa.

 

Més informació:

https://in.umh-csic.es/es

https://mednight.eu

Hipoxia doradas adaptación ejercicio IATS

Imatge El ojo del huracán de la mostra Neuroarte 2022.

Material de descàrrega
Imatge (jpeg)
Nota de premsa (pdf)
Share This
Ministerio de Ciencia y TecnologíaCSICDelegación C.Val.Casa de la CiènciaPresidencia Europea