El CSIC, la Universitat de València, FISABIO e INCLIVA han organitzat la Nit Mediterrània de les Investigadores (MEDNIGHT) a València, amb activitats de ciència per a tots els públics, la vesprada i nit del 24 de setembre. L’entrada és lliure amb limitació d’aforament.

MEDNIGHT és un projecte europeu que durant tres mesos ha portat la ciència que es fa en diversos països del Mediterrani als carrers i les platges de diferents ciutats banyades per aquest mar. València s’uneix així a Cartagena, Múrcia, Oriola, Alacant, Castelló de la Plana, Messina, Creta, Limnos, Nicòsia i Malta en la celebració d’aquest esdeveniment.

L’esdeveniment de València coincideix amb la Nit Europea dels Investigadors en unes altres 370 ciutats d’Europa. És la ‘fi de festa’ de MEDNIGHT, un projecte que ha rebut finançament del programa de recerca i innovació Horitzó 2020 de la Unió Europea en el marc de les accions Marie Sklodowska-Curie format per un consorci de 13 entitats. Totes les activitats tenen un objectiu comú: promoure i posar en valor la Ciència Mediterrània, i destacar especialment el treball desenvolupat per dones investigadores.

A la ciutat de València, les institucions que han promogut MEDNIGHT són la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (FISABIO), la Fundació per a la Investigació de l’Hospital Clínic de la Comunitat Valenciana (INCLIVA), la Universitat de València (UV) i la Delegació del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) a la Comunitat Valenciana.

Tallers

El personal investigador d’aquestes entitats organitza una sèrie de tallers i actuacions on mostren al públic la recerca que s’engloba en diverses àrees temàtiques que cobreixen els camps més desafiadors per als països de la conca mediterrània i en els quals científiques i científics tenen un paper indispensable: Geologia i biodiversitat, Mar i contaminació, Clima i energies netes, Dieta i nutrició, Vida i salut, Història i patrimoni, Dones científiques pioneres, i Futur.

Així, un dels temes ‘estrella’ en aquesta edició és la lluita contra el coronavirus. A la MEDNIGHT hi haurà tallers que explicaran com s’obtenen les vacunes i com es fa una PCR. A més, el món invisible dels microorganismes es farà visible al públic assistent, que a més podrà jugar a convertir-se en un dels bacteris que habiten al Mediterrani i formen part de la nostra dieta. També se sabrà què mengen els bacteris i si són amics o no de l’ésser humà, entre d’altres.

El poder antioxidant de la fruita a la ‘dieta mediterrània’ i altres curiositats de les plantes; els avanços en medicina reproductiva o en la investigació sobre malalties rares; un taller per fomentar hàbits de vida saludables i explicar com es detecten les malalties a partir de l’ADN són altres dels tallers que estaran disponibles per al públic assistent, amb limitació d’aforament, de 18 a 20 hores.

European Corner

Un altre dels punts d’interès a la MEDNIGHT és l’European Corner, on, en col·laboració amb Europe Direct a la Comunitat Valenciana, es duran a terme diverses activitats de divulgació amb la Unió Europea i la importància d’Europa per al sistema valencià d’I+D+i com a teló de fons. En aquest espai, personal investigador de les quatre entitats que organitzen la MEDNIGHT a València (FISABIO, INCLIVA, UV i CSIC) exposaran al públic, en format entrevista, les seues investigacions finançades amb fons europeus, des d’intentar reproduir l’energia que es crea en el interior dels estels fins al desenvolupament de nous materials per a la vida quotidiana.

Escenari

A partir de les 20:30 hores, l’activitat es desplaça fins a l’escenari de la MEDNIGHT, també davant de Palau de la Música. Ací, el personal investigador de FISABIO, INCLIVA, UV i CSIC ofereixen sengles actuacions i monòlegs sobre les seues investigacions. Així, es presenta al públic el Projecte Meitner, una obra de teatre que homenatja la figura de la pionera de la física nuclear Lise Meitner, que va ser injustament oblidada pels premis Nobel. Hi haurà monòlegs a càrrec de l’investigador de INCLIVA Daniel Pellicer, finalista de FAMELAB en 2019, i María Piles, del Laboratori de Processament d’Imatges de la UV; i les investigadores en Qualitat Visual de Fisabio-Oftalmologia Mèdica recrearan un laboratori sobre l’escenari on parlaran de qualitat visual i patologies oculars utilitzant com a fil argumental el color blau del Mediterrani. A més, es presentaran els guanyadors del Green Challenge, un concurs de la MEDNIGHT impulsat per FISABIO.

Qui fa possible MEDNIGHT

MEDNIGHT se celebra en el marc de la Nit Europea de les Investigadores (European Researchers’ Night), un projecte de divulgació científica promogut i finançat per la Comissió Europea com a part de les accions Marie Sklodowska-Curie (acord de subvenció núm. 101.036.107) del programa Horitzó 2020.

El projecte MEDNIGHT, coordinat per l’empresa alacantina El Calidoscopio, reuneix la participació en consorci de 13 institucions: Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (FISABIO); Universitat Jaume I (UJI); Universitat de València (UV); Fundació per a la Investigació de l’Hospital Clínic de la Comunitat Valenciana (INCLIVA); Agència Estatal Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC); Universitat de Múrcia; Universitat d’Alacant (UA); Fundació Museu Didàctic i Interactiu de Ciències del Baix Segura del Segura de la Comunitat Valenciana (MUDIC); Universitat Politècnica de Cartagena (UPCT); Fundació SÈNECA – Agència de ciència i tecnologia de la Regió de Múrcia; SciCo Grècia i SciCo Xipre. 

Mes informació:

https://mednight.eu/partner-valencia/

Germán Rodrigo, investigador del IFIC (CSIC-UV)

Material de descàrrega
Imatge (jpeg)

Share This
Ministerio de Ciencia y TecnologíaCSICDelegación C.Val.Casa de la CiènciaPresidencia Europea