Rosa Menéndez ha recollit aquest matí la màxima distinció de la institució castellonenca en l’acte d’obertura del curs acadèmic en la Comunitat Valenciana, on han participat els rectors i rectores de les universitats públiques i privades valencianes i el president de la Generalitat, Ximo Puig

La presidenta del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), Rosa Menéndez, ha recollit aquest migdia, a la ciutat de Castelló de la Plana, la Medalla d’Or de la Universitat Jaume I, en representació del col·lectiu científic per la seua “resposta exemplar” a la pandèmia provocada pel nou coronavirus SARS-CoV-2. Altres col·lectius com el sanitari, sociosanitari i educatiu també han vist reconeguda la seua labor enfront de la pandèmia amb la màxima distinció que atorga la universitat castellonenca, que ha entregat les seues medalles en l’acte d’obertura del curs acadèmic de les universitats valencianes.

El Paranimf de la Universitat Jaume I (UJI) ha acollit aquest matí l’acte oficial d’obertura del curs acadèmic 2021-2022 de les universitats valencianes. L’acte ha estat presidit per la rectora de la UJI, Eva Alcón, i el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, que han estat acompanyats pels rectors i rectores de les altres universitats públiques i privades valencianes.

L’acte es va iniciar amb un vídeo resum de la memòria del curs 2020-2021. A continuació, va tindre lloc la lliçó inaugural a càrrec de la catedràtica de Química Física Rosar Llusar Barelles, amb el títol La serendipidad en la ciencia: descubrimientos donde confluyen el azar y el talento.

Posteriorment, es va entregar la Medalla d’Or de la Universitat Jaume I als col·lectius sanitari i sociosanitari, educatiu i científic en reconeixement a la seua labor i esforç durant la pandèmia de la COVID-19. La UJI reconeix l’aportació del col·lectiu científic per la seua contribució, des de diferents disciplines i àmbits de coneixement, a fer front a l’emergència sanitària i les seues conseqüències.

Segons destaquen fonts de la Universitat, “el desafiament global provocat per la pandèmia s’ha traduït en una resposta en temps rècord i sense precedents que ha demostrat que la investigació és un bé essencial”. Així mateix, la UJI ha destacat l’esforç del personal científic, la coordinació dels grups d’investigació i la implicació de les institucions d’investigació, que han sigut una constant en aquests llargs mesos de pandèmia.

La presidenta del CSIC, Rosa Menéndez, va agrair el reconeixement en nom del col·lectiu científic. “Una de les principals lliçons que hem aprés en aquest temps és la importància de la ciència i la innovació per a afrontar i superar reptes com el que ha suposat la irrupció del coronavirus, que ha paralitzat el món sencer”, ha assenyalat en el seu discurs.

Com a presidenta del major organisme d’investigació d’Espanya, Menéndez ha ressaltat la ràpida resposta del CSIC davant la pandèmia, aprofitant l’experiència d’equips amb més de 20 anys de treball sobre coronavirus. El CSIC va organitzar la Plataforma Interdisciplinària ‘Salut Global’, que va agrupar més de 600 científics de diferents disciplines i ha desenvolupat 120 projectes que cobreixen tots els aspectes de la pandèmia, des de la detecció fins al tractament de la malaltia.

Diversos d’aquests projectes es desenvolupen en els centres que el CSIC té en la Comunitat Valenciana, destacant alguns com els primers estudis genòmics sobre les variants del coronavirus que van circular per Espanya durant la pandèmia, l’anàlisi de la seua presència en aigües residuals per a comprovar l’extensió de la pandèmia i el desenvolupament de les màscares del CSIC, a partir d’una investigació prèvia sobre nanofibres.

L’acte ha conclòs amb els parlaments de la Presidència, i el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha declarat oficialment inaugurat el curs acadèmic 2021-2022, en el conjunt de les universitats valencianes.

Hipoxia doradas adaptación ejercicio IATS

Moment d’entrega de la Medalla d’Or de la Universitat Jaume I, por part de la rectora, Eva Alcón, a la presidenta del CSIC, Rosa Menéndez.

Material de descàrrega
Imatge (jpeg)
Nota de premsa (pdf)

Share This
Ministerio de Ciencia y TecnologíaCSICDelegación C.Val.Casa de la CiènciaPresidencia Europea