L’Institut d’Aqüicultura Torre de la Sal (IATS) col·labora en una investigació internacional que descriu dues noves espècies d’aquest peculiar organisme a Àsia 

Un grup d’investigació de l’Institut d’Aqüicultura Torre de la Sal (IATS), del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), ha participat en una investigació internacional que ha permés el descobriment de dues noves espècies del crustaci branquiòpod Artemia a Àsia. Les dues noves espècies han sigut nomenades com Artemia amati i Artemia sorgeloosi en honor a dos insignes científics especialistes en aquest gènere de crustacis: Francisco Amat, que va ser director de l’IATS entre 1994 i 2000, i Patrick Sorgeloos. El treball ha sigut publicat en la revista Journal of Crustacean Biology.

L’estudi, que s’ha publicat recentment i que conté la descripció de dues noves espècies del gènere Artemia, sorgeix d’una col·laboració entre l’equip d’investigació d’Espècies Auxiliars en Aqüicultura, Larvicultura i Ecotoxicologia de l’IATS-CSIC i altres equips científics de l’Iran, la Xina, Xile i Estats Units. Es basa en un treball multidisciplinari sobre la filogènia de diferents poblacions asiàtiques d’Artemia que ha inclòs anàlisis genòmiques, morfològics i morfomètrics.

Aquests estudis han partit d’ous d’aquestes poblacions recollits en diferents espais naturals, procedents tant de campanyes de mostreig específiques, com dels bancs de quistos que es conserven a l’Institut d’Aqüicultura de Torre de la Sal i a la Universitat de Gant (Bèlgica). “Els resultats de les investigacions, que tenien per objecte aclarir aquestes relacions filogenètiques, demostren clarament que hi ha dues línies evolutives entre aquestes poblacions que han de ser considerades com a espècies diferenciades i que anteriorment eren considerades dins d’altres espècies”, explica Francisco Hontoria, investigador del CSIC a l’IATS.

Artemia amati, una de les noves espècies descrita, ha sigut nomenada en honor al professor Francisco Amat, qui va ser director de l’IATS-CSIC entre 1994 i l’any 2000, ademés de coordinador de l’equip d’investigació d’Espècies Auxiliars en Aqüicultura, Larvicultura i Ecotoxicologia de l’IATS-CSIC fins a la seua jubilació fa uns anys. El Dr. Amat va dedicar la seua carrera professional a l’estudi del crustaci Artemia en aspectes com la distribució de les seues diferents formes, la caracterització de les seues poblacions, el seu aprofitament com a recurs natural en aqüicultura, les relacions filogenètiques de les diferents espècies o la pèrdua de la seua biodiversitat. Com a mestre i professor ha format a diverses generacions d’investigadors.

L’altra espècie descrita en aquest treball, Artemia sorgeloosi, s’ha nomenat en referència al Dr. Patrick Sorgeloos, professor emèrit de la Universitat de Gant (Bèlgica). El professor Sorgeloos és, juntament amb Francisco Amat, l’especialista en Artemia més conegut del món. La seua llarga trajectòria ha discorregut per tots els camps d’investigació relacionats amb l’ús de Artemia com a presa viva.

 

Referència:

Alireza Asem, Chaojie Yang, Amin Eimanifar, Francisco Hontoria, Inmaculada Varó, Farnaz Mahmoudi, Chun-Zheng Fu, Chun-Yang Shen, Nasrullah Rastegar-Pouyani, Pei-Zheng Wang, Weidong Li, Liping Yao, Xinyu Meng, Ya-Ting Dan, D Christopher Rogers, Gonzalo Gajardo, Phylogenetic analysis of problematic Asian species of Artemia Leach, 1819 (Crustacea, Anostraca), with the descriptions of two new species, Journal of Crustacean Biology, Volume 43, Issue 1, March 2023, ruad002, https://doi.org/10.1093/jcbiol/ruad002

Hipoxia doradas adaptación ejercicio IATS

Exemplar femella de Artemia franciscana cultivada i fotografiada als laboratoris de l’Institut d’Aqüicultura Torre de la Sal per Mounir Rdait.

Material de descàrrega
Imatge (jpeg)
Nota de premsa (pdf)

Share This
Ministerio de Ciencia y TecnologíaCSICDelegación C.Val.Casa de la CiènciaPresidencia Europea