Institut de Física Corpuscular (IFIC, CSIC-UV) col·labora en un compendi per a facilitar al personal sanitari el disseny de tractaments enfront del tumor de cada pacient

Un grup d’investigadors de l’Institut de Física Corpuscular (IFIC), centre mixt del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i la Universitat de València (UV), ha col·laborat en la publicació del primer manual internacional de teràpies de suport al pacient oncològic coordinat per iOncoCare, una associació internacional que difon el coneixement científic aquest camp. L’objectiu d’aquest manual és facilitar al personal sanitari el disseny de tractaments enfront del tumor de cada pacient.

El compendi reforça la pràctica de la medicina basada en l’evidència i ofereix una revisió àmplia de la majoria dels temes relacionats amb la simptomatologia del càncer i els seus tractaments. També tracta les eines que permeten una millor aproximació entre el pacient i el metge, fins i tot quan estan distanciats o sense capacitat de desplaçar-se. Compta amb 108 capítols i està elaborat per 270 autors, procedents de 59 hospitals i institucions científiques de 9 països. Està publicat en format paper i digital en anglés, i es prepara per a la seua edició en espanyol i portugués.

Entre els contribuents es troben Francisco Albiol i Salvador Tortajada, investigadors de l’IFIC, que també participen en el Comité Tècnic Nacional de Quality in Medical Imaging along the Patient Pathway i en la certificació de dispositius de radioteràpia, així com Alberto Albiol, investigador de la UPV. Els autors s’han centrat en l’aplicació de tècniques d’intel·ligència artificial (IA) per a ajudar a la presa de decisions en l’atenció de pacients oncològics durant el cribratge, diagnòstic, tractament i seguiment. També s’han centrat en l’ús de bones pràctiques per a la implementació d’aquestes tecnologies basades en IA, abastant diverses aplicacions aprovades per l’Administració d’Aliments i Medicaments dels Estats Units (FDA, per les seues sigles en anglés) com a dispositius clínics.

Quan els metges atenen un pacient amb càncer, a més de triar el tipus de teràpia, han d’ajustar-se a la situació de la persona per a brindar una atenció integral. Això és pel fet que factors com el dolor, la psicologia del pacient, el suport social, els recursos i el nivell cultural poden influir en el tractament a administrar.

Individualitzar les teràpies

L’atenció i el suport continu per part dels experts es basa a individualitzar exactament el que un pacient necessita a cada moment de la malaltia. Un exemple clar és com es qualifica la toxicitat dels fàrmacs i com l’experimenten els pacients, o també com es pondera l’activitat d’un fàrmac i quines són les expectatives que els pacients i familiars tenen per al tractament.

El manual, accessible a tots els metges de totes les especialitats que treballen amb persones amb càncer, ofereix una guia ràpida i eficaç per a resoldre els problemes dels pacients. L’impacte pràctic en l’actuació dels metges és immens, així com l’impacte en la difusió dels continguts.

iOncoCare és una associació internacional sense ànim de lucre la meta del qual és crear, promoure i difondre el coneixement científic en l’àrea de les teràpies de suport per a pacients oncològics. Estudia el tractament mèdic de suport a la quimioteràpia, cirurgia o radioteràpia de persones amb càncer.

 

Més informació:

http://webific.ific.uv.es
https://ioncocare.org

Hipoxia doradas adaptación ejercicio IATS

Salvador Tortajada i Francisco Albiol, investigadors de l’IFIC participants en el manual.

Share This
Ministerio de Ciencia y TecnologíaCSICDelegación C.Val.Casa de la CiènciaPresidencia Europea