La investigadora de l’Institut d’Agroquímica i Tecnologia d’Aliments (IATA-CSIC) rep el premi ex aequo en la categoria clínica pel seu treball sobre la interacció entre la microbiota i la dieta en els nounats.

El doctor Borja Ibáñez, director del departament d’Investigació Clínica del Centre Nacional d’Investigacions Cardiovasculars (CNIC) i cardiòleg en la Fundació Jiménez Díaz; la investigadora Mª. Carmen Collado, del departament de Biotecnologia de l’Institut d’Agroquímica i Tecnologia d’Aliments-Consell Superior d’Investigacions Científiques (IATA-CSIC); i el professor i investigador Rubén Nogueiras, del Centre Singular d’Investigació en Medicina Molecular i Malalties Cròniques i professor titular de la Universitat de Santiago de Compostel·la (CIMUS-USC), han resultat guanyadors de la tercera edició dels Premis a la Investigació Fundació Jesús Serra. En concret, Borja Ibáñez i Mª. Carmen Collado han estat seleccionats pel jurat com a premis ex aequo en la categoria d’investigació clínica, mentre que Rubén Nogueiras ha estat reconegut en la categoria bàsica. Aquesta iniciativa, impulsada per la Fundació Jesús Serra, pertanyent al Grup Catalana Occident, està dirigit a científics de fins a 45 anys especialitzats en nutrició i alimentació.

La investigadora Mª. Carmen Collado, premi ex aequo en la categoria clínica, del departament de Biotecnologia de l’Institut d’Agroquímica i Tecnologia d’Aliments-Consell Superior d’Investigacions Científiques (IATA-CSIC), ha estat seleccionada per la seua trajectòria en l’àmbit d’investigació clínica i, especialment, pel seu treball de recerca Interacció entre microbiota i dieta durant els primers 1.000 dies de vida. A través d’aquest projecte es pretén remarcar la importància de l’ambient nutricional, microbià i ambiental durant els primers estadis de la vida, els 1.000 primers dies que van des de la concepció fins al segon any de vida, per la seua importància crucial en influir tant en el creixement i desenvolupament corporal del xiquet com en la prevenció de futures malalties no transmissibles com a obesitat, al·lèrgies i diabetis en l’adult.

El director de l’Institut d’Agroquímica i Tecnologia d’Aliments (IATA), José F. Marcos va afirmar que “la doctora Mª. Carmen Collado acredita una excepcional trajectòria científica d’investigació bàsica que té alhora un gran impacte social i pràctic, com ho demostra aquest reconeixement que agraïm molt especialment a la Fundació; per a nosaltres és molt important la seua aportació al nostre centre ja que ha incorporat noves tècniques i possibilitats d’investigació”. Mª. Carmen Collado ha assenyalat que aquest reconeixement suposa “una ajuda al desenvolupament i aplicació de noves estratègies matern-infantils d’intervenció amb dieta, probiòtics i/o aliments funcionals per a la reducció del risc de patir unes certes malalties mitjançant la prevenció primerenca de les alteracions en la microbiota. A més, aquest premi ens permetrà completar els treballs que tenim en marxa, així com mantindre la nostra posició com a grup d’investigació en l’àrea matern-infantil a nivell nacional i internacional”.

Premis a la Investigació de la Fundació Jesús Serra

Amb una dotació econòmica de 35.000 euros per cada categoria, els Premis a la Investigació Fundació Jesús Serra tenen com a objectiu incentivar la investigació en l’àmbit de la nutrició i l’alimentació, un camp que s’ha demostrat que és fonamental per la seua relació amb la salut. Aquest vincle s’ha consolidat de tal forma que molts estudis i investigacions apunten al fet que els estils de vida i els hàbits alimentosos són capaços de previndre i millorar la situació clínica d’algunes malalties com la cardiopatia isquèmica, la hipercolesterolèmia, la diabetis, el càncer o l’obesitat, entre altres.

Segons el president de la Fundació Jesús Serra, Federico Halpern, “per a la Fundació sempre ha sigut molt important donar suport a la investigació a Espanya i més fins i tot la que està centrada en la nutrició i l’alimentació. Aquest últim any no ha fet més que reforçar el nostre pensament i per això continuem apostant pels joves científics que ajuden a millorar els hàbits alimentosos de la nostra societat. En aquesta tercera edició hem obtinguts molt bons projectes i mostra d’això són la trajectòria dels científics que han resultat guanyadors i l’envergadura dels seus projectes”.

El jurat, presidit per la directora del Centre Nacional d’Investigacions Oncològiques (CNIO) María Blasco, ha estat compost per la professora del Departament d’Immunologia i Microbiologia de la Facultat de Medicina en la Universitat de Colorado, Mercedes Rincón; la directora de l’Institut Català de Ciències Cardiovasculars (ICCC) i professora d’investigació del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) a l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, Lina Badimon; el director del Servei de Cardiologia de l’Hospital Clínic Sant Carles de Madrid i president de la Fundació Espanyola del Cor (FEC), Carlos Macaya; el president i fundador de la Fundació Espanyola d’Hipercolesterolèmia Familiar, Pedro Mata; i els dos guanyadors de la segona edició dels Premis a la investigació Fundació Jesús Serra: Raúl Zamora Ros, investigador de la Fundació privada Institut Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i de l’Institut Català d’Oncologia; i Salvador Aznar Benitah, investigador de la Institució Catalana d’Investigació i Estudis Avançats (ICREA) i l’Institut d’Investigació Biomèdica de Barcelona (IRB Barcelona). El jurat ha ressaltat en els tres candidats la seua trajectòria investigadora i la important aportació dels seus treballs a la investigació tant clínica com bàsica.

La cerimònia de lliurament dels premis tindrà lloc dimecres que ve, 16 de juny a les 19.30 hores a l’auditori Beatriz Madrid i també podrà seguir-se en streaming en el canal de Youtube de la Fundació. Comptarà amb l’assistència d’Ana Isabel Cremades, directora General d’Investigació i Innovació Tecnològica de la Conselleria de Ciència, Universitats i Innovació de la Comunitat de Madrid, i serà conduït per la periodista Sonsoles Ónega.

Més informació:

https://www.grupocatalanaoccidente.com/prensa/tercera-edicion-premio-investigacion

 

Hipoxia doradas adaptación ejercicio IATS
La investigadora de l’Institut d’Agroquímica i Tecnologia d’Aliments (IATA-CSIC) Mª. Carmen Collado. Foto: CSIC.
Share This
Ministerio de Ciencia y Tecnología CSIC Delegación C.Val. Casa de la Ciència Presidencia Europea