La investigadora ucraïnesa ha explicat el seu projecte aquest matí en una trobada amb la ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant, el rector de la UPV, José E. Capilla i el delegat del CSIC a la Comunitat Valenciana, Juan Fuster

Oksana Udovyk va arribar a l’Institut de Gestió de la Innovació i del Coneixement (INGENIO), centre mixt del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i la Universitat Politècnica de València (UPV), el mes d’octubre passat, gràcies al programa del CSIC de cooperació científica amb Ucraïna. Fins eixe moment, Oksana treballava per a Nacions Unides a Kíev, en projectes vinculats amb la innovació. Però l’esclat de la guerra li va impedir seguir amb aquest treball.

“Volia seguir vinculada als meus estudis sobre innovació i gràcies a les beques que va impulsar el CSIC per a investigadores d’Ucraïna, vaig trobar INGENIO, centre de referència en el meu camp i ací estic, en aquest campus de la Universitat Politècnica de València, molt agraïda de poder treballar en investigació científica i en temes relacionats amb la sostenibilitat i amb Ucraïna”, ha explicat aquest matí la investigadora durant una trobada celebrada amb Diana Morant, ministra de Ciència i Innovació, el rector de la UPV, José E. Capilla, i el delegat institucional del CSIC a la Comunitat Valenciana, Juan Fuster.

Els tres han conegut, de primera mà, les diferents línies d’investigació que duu a terme INGENIO, així com el projecte en el qual està treballant Oksana, que se centra en la recuperació/reconstrucció “justa, verda i participativa” de ciutats ucraïneses. En el projecte, Oksana compta a més amb el suport d’altres quatre investigadors d’INGENIO: Guillermo Palau Salvador, Ana Escario Chust, Daniel Cuesta-Delgado i Sergio Segura Calero.

Mapatge de la reconstrucció, visió d’Ucraïna i neutralitat climàtica

El projecte, impulsat i liderat per Oksana, es divideix en tres parts: en la primera d’elles, l’equip d’INGENIO està treballant en un mapatge d’actors (persones i organitzacions) tant d’Ucraïna com de fora del país involucrades en la recuperació/reconstrucció de les ciutats ucraïneses. “Aquesta part del projecte és especialment important perquè tot aquell/aquella que vulga ajudar en la recuperació, sàpia què s’està fent ja, per a crear sinergies amb els quals ja estan treballant en aquest objectiu, evitant així construir una cosa nova des de zero”, ha explicat Oksana.

La segona part del projecte se centra en el treball amb persones refugiades ucraïneses en dos països de la UE, en concret Espanya i Suècia. L’objectiu és conéixer quina és la seua visió sobre com han de ser les ciutats ucraïneses, com s’han de reconstruir perquè aquelles persones que com ella van eixir del país, tinguen ganes de tornar.

“Cal tindre en compte que quasi una quarta part de la població ucraïnesa es va veure obligada a fugir del país. Per això, quan parlem de reconstrucció, és indispensable conéixer com volen, com creuen que han de reconstruir-se les ciutats afectades per la guerra, amb la perspectiva a més d’haver viscut ja més d’un any en aquests països europeus”, ha assenyalat Oksana.

Per a obtindre tota aquesta informació, la investigadora d’INGENIO es recolza també en altres activitats més artístiques, com a teatre, perquè les persones expressen els seus sentiments d’altres maneres, “perquè hi ha coses que no es poden expresses en números”.

Però, ademés, en la seua investigació Oksana no sols entrevista a persones del seu país, sinó també a ciutadans espanyols i suecs, perquè donen la seua opinió sobre les seues pròpies ciutats. “Aquesta investigació també pot oferir recomanacions sobre noves polítiques i pràctiques per al reassentament de refugiats a Espanya, Suècia i altres països de la UE. El projecte permetrà una planificació urbana més inclusiva no sols a Ucraïna, sinó també a les ciutats europees”, ha destacat la investigadora d’INGENIO.

Finalment, la tercera part del projecte se centra en la recuperació cap a la neutralitat climàtica (net-zero) i creant consorcis Universitat-ciutat a Espanya, Suècia i Ucraïna. “Estem buscant la possibilitat de centrar aquest treball en el cas concret de València i Odessa”, ha avançat Guillermo Palau.

En la trobada, celebrat a la Ciutat Politècnica de la Innovació, han participat també la vicerectora d’investigació, Belén Picó, el vicerector d’Internacionalització i Comunicació, José F. Monserrat, i la subdelegada del Govern en la Comunitat Valenciana, Raquel Ibáñez, entre altres autoritats.

El CSIC i la UPV, amb Ucraïna

La Universitat Politècnica de València acull actualment a altres nou investigadors i investigadores ucraïnesos que estan desenvolupant els seus treballs en diferents instituts i departaments de la universitat. Els seus projectes se centren en àrees que van des de la tecnologia d’aliments, cartografia o machine learning als biomaterials metàl·lics, fisiologia i desenvolupament de plantes o la gestió de projectes i el màrqueting industrial.

A més, des de l’inici de la invasió russa a Ucraïna, la Universitat Politècnica de València ha posat en marxa diferents accions pal·liar la situació d’excepcional gravetat que viuen les persones afectades. I el resultat és un degoteig constant en diferents àmbits: 30.213 euros recollits en la campanya de micromecenatge destinats a estudiants que no poden tornar al seu país per la guerra; 512 caixes de material donat; 112 propostes d’acolliment a estudiants o professores fugides de la guerra; 20 pisos cedits per a famílies ucraïneses; 35 voluntaris traductors; 8 alumnes i 7 professores refugiades; 6 ajudes d’acció social concedides per causes sobrevingudes, desenes d’escolars ucraïnesos amb plaça gratuïta en l’Escola d’Estiu i un parell de bebés a l’Escola Infantil

D’altra banda, el programa de beques impulsat pel CSIC amb el qual Oksana va arribar a INGENIO al campus de la UPV té com a objectiu donar suport als investigadors i investigadores que realitzaven la seua labor a Ucraïna i la tasca de la qual es va veure impossibilitada per la guerra que es viu al país. Les ajudes es destinen a la contractació d’investigadors i investigadores amb titulació de doctor, durant un mínim de 3 mesos i un màxim de 2 anys, amb possibilitat de pròrroga.

Hipoxia doradas adaptación ejercicio IATS

Foto de la visita de Diana Morant, ministra de Ciència i Innovació, a l’Institut de Gestió de la Innovació i del Coneixement (INGENIO, CSIC – UPV), acompanyada per la investigadora Oksana Udovyk; la subdelegada del Govern a la Comunitat Valenciana, Raquel Ibáñez; el delegat institucional del CSIC a la Comunitat Valenciana, Juan Fuster, i el director d’INGENIO, Jordi Molas, entre altres autoritats.

Material de descàrrega
Imatge (jpeg)
Nota de premsa (pdf)

Share This
Ministerio de Ciencia y TecnologíaCSICDelegación C.Val.Casa de la CiènciaPresidencia Europea