L’exposició mostra el llegat sobre algunes científiques de la física nuclear i de partícules. “Pioneras” està ubicada a la Casa de la Ciència del CSIC i al Parc Científic de la Universitat de València

El Projecte Meitner de divulgació de ciència i gènere de de l’Institut de Física Corpuscular (IFIC), centre mixt del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i la Universitat de València (UV), llança per primera vegada en format presencial una exposició sobre pioneres de la física nuclear i de partícules. L’exposició compta amb la col·laboració de l’artista italiana Mónica Mura i reflecteix el llegat d’algunes de les més grans científiques nuclears a través d’una selecció d’imatges, textos i vídeos.

L’exposició “Pioneras” reuneix les obres guanyadores i seleccionades de les tres edicions celebrades del concurs Express-Art ConsCiència i compta amb una col·lecció d’obres pròpies de l’artista. Totes dues parts estan diferenciades i s’exposaran en dos espais diferents, un pertanyent a la Universitat de València i un altre al CSIC, amb l’objectiu de crear un diàleg d’anada i tornada entre totes dues localitzacions i reflectir la naturalesa mixta de l’IFIC i compta amb el suport de la Unitat d’Igualtat de la Universitat de València.

La primera part de l’exposició, que engloba les obres guanyadores del concurs i compta amb una peça de Lise Meitner creada per Mónica Mura, està situada en l’entrada de la Sala d’actes de l’Edifici de Capçalera del Parc Científic de la Universitat de València. La segona part de l’exposició compta amb una col·lecció d’obres produïdes per Mónica Mura sobre grans dones de la física nuclear i de partícules, i es troba a la Casa de la Ciència del CSIC. Totes dues parts de l’exposició estan disponibles fins al 30 de juny de 2023.

Com a activitats paral·leles a l’exposició, el 7 de juny s’oferirà la projecció del documental Picture a Scientist a les 19 h. a la Casa de la Ciència del CSIC. En finalitzar s’oferirà una taula redona per a convidar al debat amb el públic formada per personal investigador de l’IFIC.

A més, des de Projecte Meitner s’està impulsant la itinerància de l’exposició i s’està generant material divulgatiu per a continuar impulsant i visibilitzant aquest projecte d’Art, Ciència, Igualtat i Educació dirigit a centres educatius, associacions o entitats interessades a acollir-la.

Sobre Mónica Mura

Mura és una artista interdisciplinar, performer i artivista. Va estudiar al seu país natal, Itàlia, on es va doctorar, per la UNITO Turín, amb el títol de Dottoressa magistrale in D.A.M.S., Discipline dell’Arte, della Múisca e dello Spettacolo, en la especialitat de Llenguatge Multimèdia. Els seus treballs artístics analitzen les relacions entre memòries, gèneres i identitats tenint com a punt de partida la seua investigació sobre els paradigmes de poder i control social i polític, en l’àmbit de l’íntim, personal, col·lectiu, privat i públic.

Durant la seua llarga trajectòria professional, ha participat en nombrosos actes per a promoure la visibilitat de la dona en la producció cultural i en projectes de lluita contra la violència de gènere. Les seues contribucions artístiques s’han vist reconegudes internacionalment a través dels seus diversos guardons, premis, beques i residències.

Projecte Meitner

L’exposició “Express-Art ConsCiència – Pioneras”, està emmarcada en la iniciativa de divulgació “Projecte Meitner. Recordant a Lise Meitner”, un projecte impulsat per l’Institut de Física Corpuscular, que compta amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia, pertanyent al Ministeri de Ciència i Innovació. Amb aquesta iniciativa, l’IFIC pretén recuperar i revaloritzar la contribució de les grans pioneres de la física nuclear i de partícules a través de la figura de Lise Meitner.

Hipoxia doradas adaptación ejercicio IATS

Presentació de l’exposició “Pioneras” a la Casa de la Ciència del CSIC. Crèdits: Casa de la Ciència.

Material de descàrrega
Imatge (jpeg)
Nota de premsa (pdf)

Share This
Ministerio de Ciencia y TecnologíaCSICDelegación C.Val.Casa de la CiènciaPresidencia Europea