El projecte OXITO-CURE cerca restaurar el comportament social en patologies com l’autisme, l’esquizofrènia, la depressió o la malaltia d’Alzheimer

Un grup d’investigació de l’Institut de Neurociències, centre mixt del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i la Universitat Miguel Hernández (UMH), liderat per la investigadora Sandra Jurado, desenvolupa el projecte OXITO-CURE, l’objectiu del qual és identificar les alteracions neuronals implicades en l’origen dels trastorns del comportament social com l’autisme. El treball se centra en estudiar la funció de l’oxitocina, una hormona que, a més del seu reconegut paper en el part i la lactància, regula el comportament social en humans.

Múltiples evidències indiquen baixos nivells d’oxitocina cerebral en pacients de trastorns socials, la qual cosa suggereix l’existència d’alteracions en aquest sistema que podrien aparéixer durant les etapes primerenques del neurodesenvolupament. El projecte OXITO-CURE explorarà el potencial terapèutic de diferents estratègies dirigides a augmentar els nivells d’oxitocina en el cervell per a restaurar el comportament social en patologies com l’autisme, l’esquizofrènia, la depressió o, fins i tot, malalties neurodegeneratives com la malaltia d’Alzheimer.

El desenvolupament de comportaments socials apropiats és fonamental per a la supervivència d’espècies com la nostra. Els dèficits del comportament social no es limiten al trastorn de l’espectre autista (TEA), sinó que suposen un símptoma comòrbid de nombroses malalties neuropsiquiàtriques. En conjunt, les malalties que impliquen trastorns socials es consideren entre les patologies mentals amb major índex de creixement en les societats modernes. En l’actualitat es manca de tractaments eficaços per als trastorns socials, la incidència dels quals es calcula d’un en cada 60 xiquets, amb un augment significatiu de casos en l’última dècada, segons estudis recents.

Treballs previs

El projecte OXITO-CURE es basa en resultats d’estudis previs obtinguts en el laboratori que indiquen que el sistema d’oxitocina encara es troba en estat immadur en el moment del naixement (Madrigal i Jurado, Communications Biology, 2021). Aquestes primeres setmanes de vida suposen un període plàstic en el qual el sistema madura i adquireix les seues propietats funcionals. No obstant això, aquest no és un procés infal·lible i poden generar-se errors que podrien donar lloc a, per exemple, patrons de connexió aberrants, provocant un mal funcionament del sistema.

Segons explica Sandra Jurado, “gràcies a les noves tècniques de reconstrucció 3D de circuits neuronals es podran identificar les potencials alteracions del sistema d’oxitocina en regions concretes del cervell d’animals model. Una vegada que s’hagen identificat les regions més afectades podrem dirigir les nostres eines moleculars per a intentar compensar el dèficit d’oxitocina en aquestes zones concretes”.

Per a això, afig Jurat, “el laboratori ha identificat noves molècules implicades en la secreció d’oxitocina que han permés desenvolupar noves estratègies moleculars per a augmentar els nivells d’aquesta hormona en el cervell, i explorar el potencial terapèutic d’aquestes manipulacions per a restablir diferents aspectes del comportament social com a preferència social, sociabilitat, etcètera, en un model animal d’autisme”.

Ajuda de la Fundació Tatiana

El projecte OXITO-CURE: Manipulación del sistema oxitocinérgico como diana terapéutica para el tratamiento de trastornos sociales, desenvolupat a l’Institut de Neurociències d’Alacant (CSIC-UMH), Centre d’Excel·lència Severo Ochoa, ha estat seleccionat en la convocatòria de projectes d’investigació de la Fundació Tatiana Pérez de Guzmán el Bueno, per a rebre una ajuda de 65.000 euros.

L’objectiu d’aquestes ajudes és finançar la realització de projectes d’investigació en neurociència enfocats a la comprensió del sistema nerviós humà i de les malalties que l’afecten. La convocatòria i el procés de selecció es fa des del Comité Científic per a Neurociència de la Fundació, que enguany ha seleccionat 9 projectes entre 139 sol·licituds rebudes.

 

Més informació: Enlace.

Hipoxia doradas adaptación ejercicio IATS
Foto del grup d’investigació de l’Institut de Neurociències (IN, CSIC – UMH) que desenvolupa el projecte OXITO-CURE: Manipulación del sistema oxitocinérgico como diana terapéutica para el tratamiento de trastornos sociales.
Material de descàrrega
Imatge (jpeg)
Nota de premsa (pdf)
Share This
Ministerio de Ciencia y TecnologíaCSICDelegación C.Val.Casa de la CiènciaPresidencia Europea