El primer premi de la XVII edició del Premi Científico-tècnic Ciutat d’Algemesí ha sigut per a José J. Baldoví, investigador de l’Institut de Ciència Molecular (ICMol, Universitat de València), pel seu treball sobre química teòrica i computacional

 Paula Ruíz Rodríguez, investigadora predoctoral de l’Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (I2SysBio), centre mixt del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i la Universitat de València, ha guanyat el Premi per a joves investigadors/as menors de 26 anys Ciutat d’Algemesí, dotat amb 1.500 euros, pel seu treball titulat Evaluación genómica experimental del riesgo epidemiológico causado por las mutaciones emergentes en las proteínas de cubierta del virus causante de la COVID-19.

La deliberació del Premi Cientificotècnic Ciutat d’Algemesí per a joves investigadors/as 2022 va tindre lloc el divendres 25 de març. Els membres del jurat es van reunir per a decidir quins eren els treballs guanyadors de les diferents categories d’aquesta XVII edició, a la qual s’havien presentat 16 treballs, quatre d’ells procedents de ciutats de la Ribera.

El primer premi d’aquesta edició destinat a joves menors de 36 euros, i dotat amb 5.000 euros, va ser per a José J. Baldoví, investigador de l’Institut de Ciència Molecular (ICMol) de la Universitat de València. L’estudi se centrava en la química teòrica i computacional i estava titulat Diseño químico de materiales inteligentes para tecnologías cuánticas.

Per la seua part, el premi a la millor investigació de joves de la Ribera, dotat amb 1.500 euros, ha estat per a Gerard Duart Celdrán, científic de la Universitat de València, per la seua contribució a l’estudi dels mecanismes per a la mort cel·lular i les seues aplicacions en biologia fonamental en el seu treball Control de la muerte celular programada mediante las interacciones entre segmentos transmembrana, una nueva diana terapéutica.

Ademés, el jurat ha concedit tres accèssits amb una dotació de 500 euros a María Cabrero, a Juan Francisco Blández i a Francisco Garnés. Finalment, s’ha atorgat una menció honorífica, sense dotació econòmica, als treballs presentats per Carles Teruel i Beatriz Lozano, així com a Cecilia Picazo, investigadora postdoctoral de l’I2SysBio, Víctor Garrigós, investigador predoctoral de l’I2SysBio, i Belén Llobregat, investigadora de l’Institut d’Agroquímica i Tecnologia d’Aliments (IATA, CSIC).

El jurat encarregat d’avaluar les investigacions està conformat per l’alcaldessa d’Algemesí, el regidor de Cultura, la regidora de Joventut i per professorat universitari i investigador de prestigi, com José Pío Beltrán, professor d’investigació ad honorem en l’Institut de Biologia Molecular i Cel·lular de Plantes (IBMCP, CSIC-UPV) i membre de la comissió assessora de la Casa de la Ciència del CSIC a València; José Vicente Castell, catedràtic de Bioquímica de la Universitat de València; Miguel Ángel Miranda, catedràtic de Química de l’Escola d’Enginyeria Industrial de la Universitat Politècnica de València (UPV); José Viña Ribes, catedràtic de Fisiologia de la Universitat de València; Salut Botella Grau, professora de Microbiologia de la UPV, i Jaume Segura, professor d’Informàtica de la UV, com a secretari del jurat.

Palma Egido, regidora de Joventut de l’Ajuntament d’Algemesí, ha destacat la rellevància d’aquests premis per a “continuar incentivant l’esperit investigador en la joventut, reconéixer econòmicament el seu esforç i treball i servir d’estímul perquè continuen avant amb la seua tasca de vital importància per a la ciutadania.”

Per la seua part, Pere Blanco, regidor de Cultura del municipi, ha volgut fer èmfasi en el fet de que “malgrat la crisi sanitària, o més aviat per ella, la investigació i la ciència són cada vegada més imprescindibles. És per això que des de l’Ajuntament estem decidits a mantindre el camí iniciat en aquest certamen científic que ja va per la seua 17 edició.”

L’acte de lliurament dels premis tindrà lloc en les pròximes setmanes.

Hipoxia doradas adaptación ejercicio IATS

Imatge de la deliberació del jurat celebrada a la fi del mes de març. A la dreta de la imatge, José Pío Beltrán, professor d’investigació ad honorem a l’Institut de Biologia Molecular i Cel·lular de Plantes (IBMCP, CSIC-UPV) i membre de la comissió assessora de la Casa de la Ciència del CSIC a València. Crèdit: Ajuntament d’Algemesí.

Share This
Ministerio de Ciencia y TecnologíaCSICDelegación C.Val.Casa de la CiènciaPresidencia Europea