El centre del CSIC, la Universitat de València i la Generalitat Valenciana celebra el Dia Mundial de la Lluita contra la Desertificació i la Sequera amb activitats divulgatives

El Centre d’Investigacions sobre Desertificació (CIDE), centre mixt del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), la Universitat de València (UV) i la Generalitat Valenciana (GVA), compleix 25 anys d’investigació contra la desertificació i la sequera. L’inici de les celebracions d’aquest aniversari coincideix amb el Dia Mundial de la Lluita contra la Desertificació i la Sequera que es commemora hui, dijous 17 de juny, sota el lema Restauració. Terres. Recuperació. Fins a final d’any, el CIDE organitza diverses activitats divulgatives a la Casa de la Ciència del CSIC a València, entre elles un cicle de conferències i un escape room per a estudiants de secundària.

El CIDE, que va obrir les seues portes en 1996, ha centrat la seua labor en el desenvolupament científic i tècnic d’estudis sobre aspectes fonamentals per a la lluita contra la degradació ambiental. En particular, sobre el risc i impacte potencial de la desertificació i el canvi climàtic sobre els ecosistemes i l’ésser humà. Amb una gran experiència en avaluació i degradació dels sòls, el CIDE és un dels pocs centres del CSIC que continua treballant en aquesta temàtica. En aquest centre s’aborden, a més, altres disciplines com la biologia de sistemes, incendis forestals, restauració d’ecosistemes, salut/contaminació del medi ambient, agricultura i variabilitat climática.

Des que iniciara la seua marxa, el centre ha aprofundit en la investigació dels aspectes científics crucials per a entendre l’espai que habitem i del qual depenem, posant el focus en la lluita contra l’amenaça de la desertificació dels ecosistemes mediterranis. “Des del seu mateix origen el CIDE va ser concebut com un centre format per un equip multidisciplinari dirigit a la tipificació dels sòls i a l’estudi dels processos de degradació d’aquests, a l’estudi de l’ecologia i evolució de les plantes, així com a analitzar i integrar la informació sobre l’estat i dinàmica dels diferents components del mitjà en cartografies temàtiques com a base per a la planificació territorial”, explica Patricio García-Fayos, investigador del CSIC i director del centre.

Durant aquests 25 anys són molts els investigadors, becaris, contractats pre i post doctorals, personal tècnic de laboratori i de camp, personal d’administració i serveis que han treballat en el CIDE, així com estudiants i investigadors de tot el món que ho han visitat. Els assoliments aconseguits “no haurien sigut possibles sense la participació del seu personal de les tres institucions, professionals que van aportar la seua vàlua, saber fer i dedicació”, reconeix Miguel Verdú, investigador del CSIC i Vicedirector del centre.

La contribució del CIDE a reptes globals situats en primera línia de l’agenda política, com la lluita contra el canvi climàtic i la protecció del medi ambient, s’emmarca en el creixent impacte del canvi climàtic global i les seues conseqüències, que afecten l’estabilitat dels ecosistemes terrestres en zones àrides i semiàrides. “25 anys després els problemes mediambientals continuen sent qüestions estratègiques, cada vegada de major rellevància, sobre les quals és necessari continuar investigant per a poder donar respostes. En aquest sentit, des del CIDE treballem per a aportar coneixement fonamentat, basat en l’evidència, i per a comunicar a la societat la transcendència de les qüestions ambientals, i en particular, sobre el risc i impacte potencial de la desertificació i el canvi climàtic sobre els ecosistemes i l’ésser humà i contribuir, d’aquesta manera, a la protecció i bona gestió del nostre entorn”, afig Verdú.

Activitats divulgatives

Per a marcar aquest aniversari, es desenvoluparan al llarg dels pròxims mesos diferents activitats que estaran obertes al públic que desitge conéixer el que succeeix en l’entorn natural que habitem i del qual depenem. Destaca el cicle de conferències Naturaleza: Nuestro origen, nuestro futuro, que tindrà lloc del 20 d’octubre al 17 de novembre a la Casa de la Ciència, referent de la divulgació científica a la ciutat de València. El cicle compta amb dos guanyadors del Premi Jaume I de Medi Ambient, Xavier Querol, professor d’investigació del CSIC a l’Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l’Aigua, (IDAEA, CSIC), i Fernando T. Maestre, investigador de la Universitat d’Alacant, junt amb María José Sánchez, directora del BC3 Basque Centre for Climate Change, i els investigadors del CIDE Yolanda Picó, catedràtica de la Universitat de València, i Juli G. Pauses, investigador del CSIC.

Al novembre també s’organitza l’activitat #DesertRoom, un format actual de divulgació en forma de escape room amb el qual comptar la ciència d’una forma amena i divertida i que està dirigit a l’alumnat de secundària. Aquesta activitat se celebrarà en el marc de la Setmana de la Ciència 2021, gràcies al finançament de la Fundació General CSIC, a través del Programa Cuenta la Ciencia. Les dates i els detalls del programa de l’aniversari del CIDE es publicaran en les xarxes socials que el centre acaba d’obrir.

La celebració de l’aniversari del CIDE pretén transcendir el commemoratiu per a potenciar el flux d’informació entre els qui generen el coneixement i els que el demanden, visibilitzant així la varietat d’ecosistemes, espècies i gens que formen el capital natural.

 

Més informació:

www.uv.es/cide

@CIDEinvestiga (Twitter, Instagram y YouTube)

 

Share This
Ministerio de Ciencia y Tecnología CSIC Delegación C.Val. Casa de la Ciència Presidencia Europea