La cerimònia ha tingut lloc aquest matí i s’ha celebrat en llatí. Amb aquest nomenament, el químic castellonenc suma ja 16 doctorats honoris causa. En l’acte, Corma ha defensat la necessitat de “conformar equips multi i interdisciplinaris capaços de resoldre els grans problemes de la humanitat”.

La Universitat de Salamanca ha investit a Avelino Corma (Moncofa, Castelló, 1951) com a nou doctor honoris causa durant l’acte celebrat hui en el Paranimf sota la presidència del rector Ricardo Rivero. Corma ha estat acompanyat pel seu padrí, Vicente Sánchez Escribano, catedràtic de Química Inorgànica; el rector de la Universitat Politècnica de València, José E. Capilla, i l’investigador Mariano Barbacid, entre altres personalitats. La cerimònia s’ha desenvolupat en llatí.

El científic espanyol més citat del món

El nomenament de Corma és una iniciativa del Departament de Química Inorgànica de la Universitat de Salamanca, recolzada per la Facultat de Ciències Químiques. El padrí, Sánchez Escribano, ha posat en valor el treball de l’investigador Avelino Corma en el camp dels catalitzadors sòlids àcids i bifuncionals: en els últims 30 anys, la seua investigació s’ha centrat en els processos de catàlisi sostenible, en col·laboració amb diverses empreses.

Durant la cerimònia, Sánchez Escribano ha destacat que Corma és el científic espanyol més citat del món, ocupa el vint-i-huité lloc a nivell global i el número 1 del món en la seua especialitat: la química orgànica. Investigador des de 1990 de l’Institut de Tecnologia Química, centre d’investigació mixt creat per la Universitat Politècnica de València i el Consell Superior d’Investigacions Científiques, és autor de més de 200 patents, ha escrit tres llibres i compta amb més de 1.400 articles en revistes internacionals.

No sols formar bons professionals

Corma ha rebut els atributs que li reconeixen com a nou doctor per la Universitat de Salamanca (insígnia, birret, anell i llibre) i ha pres la paraula per a defensar la necessitat de “conformar equips multi i interdisciplinaris capaços de resoldre els grans problemes de la humanitat”.

“La nostra obligació com a professors no consisteix solament a formar bons professionals perquè es desenvolupen en els seus respectius camps d’especialització”, ha afegit Corma. “Hem de ser mestres que transmeten coneixements i principis perquè els nostres joves aconseguisquen una formació integral com a éssers humans lliures i conscients de la seua responsabilitat social”.

En aqueix sentit, el nou honoris causa ha recalcat que “hem de ser investigadors que desperten en els nostres joves la curiositat i capacitat per a plantejar-se preguntes i buscar respostes. A més, hem de transmetre’ls la cultura de la innovació, la iniciativa i l’esperit emprenedor. Finalment, considere que forma també part de les nostres obligacions ser agents actius i crítics del que ocorre en la nostra societat. En els temps convulsos que vivim és necessari que insistim en l’obvi”, va precisar el científic castellonenc.

Doctor honoris causa per altres 15 universitats

Amb aquest nomenament, Corma suma ja 16 doctorats honoris causa. Anteriorment, ha sigut investit per les universitats de Sant Antoni Abat del Cusco (el Perú), Utrecht (Països Baixos), Tècnica de Munic (Alemanya), Jaume I de Castelló, València, Ruhr Bochum (Alemanya), Alacant, Ottawa (el Canadà), Tecnològica de Delft (Països Baixos), Bucarest (Romania), Jaén, Cantàbria, Còrdova, la UNED i la Universitat Paul Sabatier de Tolosa (França).

Hipoxia doradas adaptación ejercicio IATS

Cerimònia d’investidura d’Avelino Corma com a doctor ‘honoris causa’ en la Universitat de Salamanca. Crèdits. USAL.

Share This
Ministerio de Ciencia y Tecnología CSIC Delegación C.Val. Casa de la Ciència Presidencia Europea