Algunes de les imatges que els neurocientífics de l’Institut de Neurociències (IN, CSIC-UMH) veuen en el seu dia a dia a través del microscopi s’han compartit amb gran acceptació en Twitter aquest estiu amb motiu del Primer Concurs de Fotografia organitzat per aquest centre d’investigació. La idea va partir del grup d’investigadors postdoctorals OPINA de l’Institut de Neurociències, en col·laboració amb l’equip de xarxes socials de l’institut.

En aquesta primera edició els guanyadors han sigut Claudia Pérez García, del Grup d’Embriologia Experimental, per la seua fotografia Las células se ayudan entre sí, que ha rebut el premi del jurat, i Óscar Elía-Zudaire, del grup de Neurobiologia de les sinapsis, per la seua imatge titulada Cajal vive, la lucha sigue, la més votada en Twitter.

En una fotografia presa mitjançant microscòpia de fluorescència de camp ampli, Claudia Pérez, ha captat com dos tipus de cèl·lules mare, unes derivades de la medul·la òssia (verdes) i altres de la polpa dental (Rojas), “s’ajuden entre si”: Després de 72 cultivant-les juntes emeten prolongacions que les connecten entre si. I en aquestes prolongacions es capta l’intercanvi de mitocondris, orgànuls cel·lulars que subministren energia, entre tots dos tipus de cèl·lules.

Óscar Elía, utilitzant la mateixa tinció que va desenvolupar Camillo Golgi en 1873 i que Cajal va usar en els descobriments que li van valdre el Premi Nobel en 1906, cerca noves dianes terapèutiques per a avançar en la lluita contra la depressió i altres trastorns mentals. Per a això estudia el número, la forma i la funció de les espines dendrítiques en l’escorça prefrontal de ratolí.

Els dos guanyadors han rebut un diploma commemoratiu, juntament amb el llibre The Beautiful Brain: The Drawings of Santiago Ramon y Cajal, editat amb motiu d’una exposició itinerant que es va inaugurar en el Museu d’Art Weisman a Minneapolis (Minnesota, els Estats Units) al febrer de 2017, on per primera vegada es van veure fora d’Espanya alguns dels dibuixos de Cajal, considerats entre les il·lustracions més notables de la història de la ciència.
A més de les dues imatges premiades, s’han seleccionat altres deu, les següents més votades en totes dues categories. Aquestes dotze imatges formaran part del calendari de l’Institut de Neurociències per a l’any 2022.

Aquests treballs han estat seleccionats entre huitanta-sis “bells paisatges neuronals”, que es van compartir a través de la xarxa social Twitter, aportats per 60 participants, entre investigadors postdoctorals, estudiants del màster i de doctorat, pertanyents a 21 laboratoris de l’institut. Segons expliquen els organitzadors “el nivell de difusió aconseguit a través del compte de Twitter ha estat considerable i algunes de les imatges han sigut vistes per més de 80.000 persones”.

En aquesta primera edició, el concurs ha tingut dues categories, una popular, valorada a través de Twitter, i una altra valorada per un jurat. En la primera s’ha tingut en compte la difusió de les imatges en Twitter, mesura pel nombre d’interaccions totals. En la segona, les imatges han estat valorades per un comité intern compost per persones dedicades a la investigació, divulgació de la ciència i la fotografia en el qual han estat representades totes les àrees de l’Institut de Neurociències: administració, tècnics, estudiants, postdoctorals i investigadors principals.

L’objectiu d’aquest concurs és crear un catàleg de fotografia científica i donar difusió al treball que es duu a terme en l’institut i contribuirà a donar a conéixer a la societat la investigació i la innovació que es duen a terme en l’Institut de Neurociències, centre que compta amb el distintiu d’Excel·lència Severo Ochoa.

“El concurs mostra la bellesa i l’art que hi ha darrere de les imatges que es generen dia a dia a la nostra institució. I també fa possible la participació activa del nostre col·lectiu OPINA en l’àmbit de l’institut i com a contribució a la divulgació científica i artística a la societat”, expliquen Verónica Murcia, Javier Rodríguez i Augusto Escalante, investigadors postdoctorals organitzadors del concurs.

Share This
Ministerio de Ciencia y Tecnología CSIC Delegación C.Val. Casa de la Ciència Presidencia Europea