La seu del Consell Superior d’Investigacions Científiques a València reuneix experts en el desenvolupament de detectors per a la física de partícules més avançada. Entre els temes que es tracten estan les futures ‘factories de Higgs’, acceleradors on s’estudiarà la partícula descoberta fa una dècada al CERN.

La Casa de la Ciència del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) a València acull la reunió de CALICE, una col·laboració científica internacional on participen 300 investigadors de 57 centres d’investigació de 17 països. Aquesta col·laboració dissenya i opera calorímetres d’alta granularitat, una part essencial dels detectors de partícules que s’utilitzen per a estudiar els components bàsics de la matèria. Amb el major dels acceleradors de partícules, el Gran Col·lisionador d’Hadrons (LHC) del CERN, a punt de tornar a funcionar després de tres anys d’aturada, en aquesta reunió es tractaran els desenvolupaments tecnològics que ha experimentat el camp.

La primera reunió de la Col·laboració CALICE a València està organitzada pel grup AITANA de l’Institut de Física Corpuscular (IFIC), centre mixt del CSIC i la Universitat de València, que és membre d’aquesta col·laboració i des de novembre de 2020. La col·laboració CALICE és pionera i líder en la concepció, construcció i operació de calorímetres d’alta granularitat des de 2004. Els calorímetres són una part essencial dels detectors que serveixen per a mesurar l’energia de les partícules que es produeixen en acceleradors, els instruments amb els quals s’estudien els components bàsics de la matèria que forma tot el que veiem.

La I+D en aquest sector se centra en els detectors per a futures ‘factories de Higgs’ com el futur col·lisionador lineal, que operaria a l’escala energètica del teraelectronvolti (TeV). “Els resultats convincents en termes d’assoliments tecnològics i per la comparació de les dades amb les simulacions avançades dels processos hadrònics han propiciat que el concepte de calorimetria ultra granular desenvolupat per CALICE siga la base de pràcticament qualsevol disseny de futurs detectors en física de partícules, incloent les millores ja aprovades per als detectors que funcionen en el Gran Col·lisionador d’Hadrons del CERN”, assegura Adrián Irlés, investigador distingit CIDEGENT del CSIC a l’IFIC i organitzador de la reunió.

En la reunió de la col·laboració es debaten els últims progressos tecnològics desenvolupats en el camp i els resultats més destacats, així com el paper de CALICE en els projectes plantejats per l’Estratègia Europea de Física de Partícules, el full de ruta de la disciplina per als pròxims anys, i pel projecte europeu AIDAInnova. A més, es tracta la preparació de les campanyes de proves de feixos a gran escala, mimetitzant instal·lacions similars a xicotets detectors de futures ‘factories de Higgs’, que comencen en 2022. També s’ha previst una sessió dedicada a les sinergies entre CALICE i la Col·laboració Geant4, i un fòrum de Joves Investigadors.

La reunió té lloc a la Casa de la Ciència del CSIC a València del 20 al 22 d’abril. El 19 va tindre lloc a l’IFIC una reunió de la delegació de CALICE associada a un dels seus detectors en desenvolupament (el SiW-ECAL, on participa el grup AITANA). En aqueixa reunió es van discutir els últims resultats i desenvolupaments d’aquest detector i els plans de futur. A més, gràcies a l’equip de outreach de l’IFIC, la delegació de CALICE va gaudir d’una visita guiada per les instal·lacions de l’IFIC dedicades al desenvolupament i test de detectors de partícules.

Aquest esdeveniment ha estat patrocinat per la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital de la Generalitat Valenciana a través del programa CIDEGENT del Pla Gen-T.

Hipoxia doradas adaptación ejercicio IATS

Material de descàrrega
Imatge (jpeg)
Nota de premsa (pdf)

Share This
Ministerio de Ciencia y Tecnología CSIC Delegación C.Val. Casa de la Ciència Presidencia Europea