Un estudi de l’Institut de Neurociències (CSIC-UMH) mostra que aquesta substància millora el comportament emocional, la memòria i el dany cerebral de cries exposades a l’alcohol

Un estudi dut a terme per investigadors de l’Institut de Neurociències (IN), centre mixt del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i la Universitat Miguel Hernández d’Elx (UMH), ha demostrat que el cannabidiol, un dels compostos de la planta del gènere Cànnabis, podria ser útil per a tractar les alteracions associades al trastorn d’espectre alcohòlic fetal (TEAF). En un article publicat en la revista Pharmacological Research assenyalen que l’administració crònica de cannabidiol en cries exposades a l’alcohol en la seua etapa gestacional i de lactància millora el seu comportament emocional, la memòria i el dany cerebral. En l’estudi participen investigadors del Departament de Biologia de la Universitat de Rutgers (Estats Units) i de l’Institut de Neurociències Cognitiva i Traslacional de la Universitat Favaloro (Argentina).

El catedràtic de Farmacologia de la UMH Jorge Manzanares, membre també de l’Institut d’Investigació Sanitària i Biomèdica d’Alacant (ISABIAL), explica que els trastorns derivats del consum d’alcohol durant la gestació i lactància es consideren la causa evitable més prevalent de problemes relacionats amb el desenvolupament neuronal. S’estima que quasi 8 de cada 1.000 habitants presenta espectre alcohòlic fetal, que afecta, ademés, a més del 5% dels naixements anuals.

A pesar de què a dia de hui no existeix un tractament específic per a aquest trastorn, la cerca de fàrmacs específics i assegurances és una necessitat creixent. Per tant, els investigadors de l’IN esperen que els resultats obtinguts en aquest estudi puguen estimular la realització d’estudis clínics amb cannabidiol en xiquets i joves amb TEAF.

Segons indiquen des del grup Neuropsicofarmacologia Traslacional de les Patologies Neurològiques i Psiquiàtriques, dirigit pel professor Manzanares i situat a l’Institut de Neurociències, aquest és el primer estudi que avalua l’efecte del cannabidiol sobre les alteracions de conducta i cerebrals en un model animal d’espectre alcohòlic fetal. Per a això, s’administra alcohol per via oral a ratolins femella gestants des del moment equivalent al segon trimestre de la gestació fins a la finalització de la lactància, quan les cries tenen 21 dies.

El tractament primerenc amb cannabidiol millora aspectes conductuals

L’administració diària del cannabidiol comença el mateix dia del deslletament de les cries i continua fins a la finalització de l’estudi. Quan les cries porten 5 setmanes de tractament, es duen a terme diferents estudis per a valorar els seus nivells d’ansietat, depressió, memòria i cognició. Una vegada finalitzades aquestes avaluacions, es realitzen estudis cerebrals per a detectar canvis en l’expressió de gens i proteïnes, així com estudis cel·lulars.

Els resultats de l’estudi indiquen que els ratolins exposats a l’alcohol tenen més ansietat, depressió i problemes de memòria. “El tractament crònic amb cannabidiol, administrat des d’una etapa molt primerenca, aconsegueix millorar tots els aspectes conductuals tant en els ratolins mascle com en les femelles”, explica l’investigador de l’Institut de Neurociències.

Les cries exposades a l’alcohol durant la gestació i la lactància presenten alteracions en el desenvolupament cerebral com per exemple un menor nombre de neurones particularment en l’hipocamp (que té un paper fonamental en l’emmagatzematge dels records), així com una deterioració de la maduració i plasticitat sinàptica. No obstant això, l’administració de cannabidiol durant el període postnatal millora els processos de creació de neurones i incrementa la supervivència cel·lular en incrementar la plasticitat en l’hipocamp, segons es reflecteix en l’estudi.

 

Referència:

Ani Gasparyan, Daniela Navarro, Francisco Navarrete, Amaya Austrich-Olivares, Ernest R. Scoma, Vedangi D. Hambardikar, Gabriela B. Acosta, María E. Solesio, Jorge Manzanares, Cannabidiol repairs behavioral and brain disturbances in a model of fetal alcohol spectrum disorder, Pharmacological Research, Volume 188, 2023. DOI: https://doi.org/10.1016/j.phrs.2023.106655

Hipoxia doradas adaptación ejercicio IATS

Plantació cannabis.

Material de descàrrega
Imatge (jpeg)
Nota de premsa (pdf)

Share This
Ministerio de Ciencia y Tecnología CSIC Delegación C.Val. Casa de la Ciència Presidencia Europea