La iniciativa de l’Institut de Física Corpuscular (IFIC, CSIC-UV) per a visibilitzar el paper de les dones en la ciència a través de l’art és un dels premiats en la primera edició d’aquests guardons

Proyecto Meitner. Recordando a Lise Meitner, una iniciativa divulgativa de l’Institut de Física Corpuscular (IFIC), centre mixt del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i la Universitat de València (UV), ha estat guardonat en els primers premis Aliança STEAM pel talent femení, convocats pel Ministeri d’Educació i Formació Professional. En concret, el projecte de l’IFIC ha rebut el segon premi en la categoria dirigida a entitats o organitzacions públiques o privades, en una gala celebrada en el Teatre Principal de Castelló de la Plana l’11 de febrer, Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència.

Els premis Aliança STEAM pel talent femení reconeixen els projectes educatius, materials curriculars i innovacions educatives o formatives més innovadors en matèria d’impuls de les vocacions de les xiquetes i joves en les disciplines vinculades a les ciències, la tecnologia, l’enginyeria i les matemàtiques, en connexió amb les arts i les humanitats (STEAM) en l’àmbit educatiu.

En total s’han repartit 15 premis amb una dotació per a cada modalitat de 10.000 euros, dels quals 5.000 corresponen al primer premi, 3.000 euros al segon premi i 2.000 euros al tercer premi. En la categoria dirigida a entitats o organitzacions públiques o privades, el primer premi ha sigut per a Universitat Carles III de Madrid pel seu projecte STEM 4 GIRLS UC3M. Fomento de Vocaciones Tecnológicas en Niñas y Jóvenes, i el tercer premi per a l’Associació de Dones Investigadores i Tecnòlogues (Amit) pel seu projecte Científicas e ingenieras vuelven al cole.

El dissabte 11 de febrer, coincidint amb la celebració del Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència, ha tingut lloc el lliurament de premis al Teatre Principal de Castelló de la Plana. A la cita van assistir les ministres d’Educació i Formació Professional, Pilar Alegría, i la ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant, els qui han repartit els premis entre les diferents entitats i institucions guardonades.

Per part de Proyecto Meitner van assistir a la gala Ángela Molina, coordinadora del projecte i responsable de comunicació de l’IFIC, i Mariam Tórtora, investigadora de l’IFIC, professora titular de la UV i membre del projecte.

Proyecto Meitner. Recordando a Lise Meitner

Proyecto Meitner té com a objectiu visibilitzar el paper de les dones en la ciència al llarg de la història a través de l’art, destacant com han estat relegades a un segon pla en l’activitat científica i en el reconeixement d’aquesta, assumint el rol social femení imperant durant els segles passats. Com a tasca principal, el projecte proposa una aproximació crítica des de la perspectiva de gènere a la història de la ciència, de manera que es dote a la societat d’eines que permeten una visió de la realitat concorde a l’estat actual del coneixement en el segle XXI.

Per a això el projecte compta amb el desenvolupament de diferents accions que giren entorn de l’eix principal que s’estan duent a terme en l’actualitat:

Representació de l’obra de teatre Proyecto Meitner, produïda per la companyia de teatre CRIT basada en el llibret Remembering Miss Meitner del catedràtic d’Història de la Ciència i dramaturg Robert Marc Friedman. L’obra recupera el llegat de Meitner a través de la complexa trama que va protagonitzar amb el seu gran amic Otto Hahn i el seu col·lega Manne Siegbahn. Les pròximes funcions dirigides a públic general estan previstes els pròxims dies 3 i 4 de març, a les 20 hores, al teatre L’Agrícola d’Alboraia. Cal remarcar que la sessió del dia 3 estarà adaptada per a persones cegues. Després de cada funció tindrà lloc un col·loqui amb personal de l’equip tant artístic com científic per a dialogar amb el públic.

Les Jornadas de Ciencia y Género, coordinades juntament amb el CEFIRE, estan dirigides principalment al professorat de Secundària, però estan obertes a tothom. Tindran lloc els dies 28 de febrer, 1 i 2 de març en horari de vesprades amb format híbrid. Tota la informació, programa i inscripció disponible ací.

El projecte compta amb ExpressArte-Consciència, un concurs artístic dirigit a l’alumnat de Secundària (ESO i Batxillerat) i Formació Professional que engloba tres categories: text, imatge i vídeo, el termini d’inscripció de la tercera edició està obert en aquests moments. Més informació i inscripció ací.

A més, s’han realitzat Tallers d’Expressió Artística orientats a alumnat de Centres Singulars per al foment de la participació d’aquest alumnat en el concurs; #magnIFICa, un programa de mentoring dirigit a estudiants del grau i màster de Física consistent en la col·laboració d’alumnes en el treball científic del personal investigador de l’IFIC; exposició en col·laboració amb l’artista multidisciplinària Mónica Mura, que recopilarà les obres guanyadores i seleccionades del concurs i a més comptarà amb peces artístiques de la pròpia artista amb l’objectiu de visibilitzar al màxim de pioneres en la física nuclear i de partícules. La data d’inauguració està prevista que coincidisca amb Expociència, al llarg del mes de maig.

 

Més informació:

https://alianzasteam.educacionyfp.gob.es/premios.html
https://recordandoalise.es

Hipoxia doradas adaptación ejercicio IATS

D’esquerra a dreta: Pilar Alegría, ministra d’Educació i Formació Professional; Ángela Molina, coordinadora del projecte i responsable de comunicació de l’IFIC; Mariam Tórtola, investigadora de l’IFIC, professora titular de la UV i membre del projecte; Sara García Alonso, investigadora del Centre Nacional d’Investigacions Oncològiques (CNIO), i Diana Morant, ministra de Ciència i Innovació.

Ministerio de Ciencia y Tecnología CSIC Delegación C.Val. Casa de la Ciència Presidencia Europea