La investigació del professor Bradke va descobrir els principis fonamentals que guien el creixement de les fibres nervioses, tant durant el desenvolupament com durant la regeneració

L’innovador treball que el neurobiòleg alemany Frank Bradke ha realitzat sobre la definició dels mecanismes centrals de la polarització neuronal, el creixement dels axons i la regeneració en el sistema nerviós central, li ha fet mereixedor de l’XI Premi Remedios Caro Almela a la investigació en Neurobiologia del Desenvolupament, organitzat per l’Institut de Neurociències (IN), centre mixt del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i la Universitat Miguel Hernández d’Elx (UMH). El jurat va decidir atorgar el guardó a l’investigador que lidera el grup Creixement i regeneració axonal en el Centre Alemany de Malalties Neurodegeneratives (DZNE).

Frank Bradke (1969, Berlín) va estudiar Bioquímica, Anatomia i Biologia del Desenvolupament a Berlín i Londres, es va doctorar en Biologia en el EMBL Heidelberg i va continuar els seus estudis de postdoctorat a la Universitat de Califòrnia, San Francisco i la Universitat de Stanford. Actualment, a més de líder sènior del grup d’investigació a la DZNE, és catedràtic a la Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universität Bonn (Alemanya).

El jurat va destacar que el treball del professor Bradke és àmpliament reconegut per definir un nou marc conceptual per a la axonogènesis durant el desenvolupament del sistema nerviós. A més, l’investigador va ser el primer a demostrar que els microtúbuls exerceixen funcions instructives durant la formació d’axons de manera descentralitzada en relació amb el cos cel·lular. “El premi s’atorga a un científic amb un talent excepcional, un historial impecable de descobriments fonamentals i un enfocament d’investigació fonamentat en la modèstia, la sorpresa i la inspiració”, va concloure el jurat, destacant la trajectòria de l’alemany en el camp de la Neurobiologia del Desenvolupament.

Els seus descobriments fonamentals en el sistema nerviós en desenvolupament van permetre a l’investigador fer un treball pioner en el camp de la regeneració axonal en estats patològics. Bradke ha sigut capaç d’abastar camps distants de la biologia cel·lular, la neurobiologia del desenvolupament i la regeneració, i ha continuat innovant en el camp en respondre algunes de les preguntes fonamentals sobre com les neurones es polaritzen, connecten i construeixen circuits en el sistema nerviós dels mamífers.

El Premi Remedios Caro Almela se suma a una llarga llista de reconeixements. És membre electe de l’Organització Europea de Biologia Molecular (EMBO) i de l’Acadèmia Nacional de Ciències d’Alemanya. En 2016 va rebre el premi més important per a la ciència a Alemanya, el Gottfried Wilhelm Leibniz-Prize. A més, compta amb el Premi Roger de Spoelberch (2018) i amb la Conferència Carl Zeiss (2021).

L’investigador ha expressat que està molt emocionat per rebre aquest premi: “Molts dels meus ‘herois científics’ van rebre aquest premi en el passat. I em sent honrat pel jurat que em va seleccionar per a ser part d’aquest grup. El premi és un destacat reconeixement a la investigació del nostre laboratori”. I afegeix: “Dins del laboratori, persones de tots els nivells, des de postdoctorats, estudiants de doctorat i tècnics, van contribuir amb antecedents molt diversos i el seu treball i perspectiva individual al nostre esforç d’investigació conjunt”.

El tribunal de la XI edició del guardó va estar compost per: Silvia Arber, de l’Institut Friedrich Miescher per a la Investigació Biomèdica (FMI) i Biozentrum, Basilea (Suïssa), que va rebre el guardó en 2015; Oscar Marin, del King’s College de Londres (el Regne Unit), premiat en 2019; Paola Arlotta, de la Universitat d’Harvard (els EUA); Richard Morris, de la Universitat d’Edimburg (el Regne Unit) (Càtedra RCA des de 2013); Ángel Barco, director de l’Institut de Neurociències (CSIC-UMH); i Javier Sáez Valero, vicerector adjunt d’Investigació i Innovació de la UMH.

L’objectiu del Premi Remedios Caro Almela a la Investigació en Neurobiologia del Desenvolupament és reconèixer el treball d’investigadors europeus que haja dut a terme una labor científica especialment destacada en aquest camp i que, actualment, estiguin executant investigacions d’avantguarda en el desenvolupament del sistema nerviós. El premi biennal està organitzat per l’Institut de Neurociències (CSIC-UMH) i la Universitat Miguel Hernández d’Elx en col·laboració amb la família Martínez-Caro, i està dotat amb 25.000 euros.

Durant l’acte de lliurament, que tindrà lloc el 24 de novembre, el professor Frank Bradke impartirà la XI conferència “Car Almela” en l’Institut de Neurociències per a presentar els seus assoliments científics.

 

Més informació:
https://in.umh-csic.es/es/el-instituto/presencia-y-alianzas/remedios-caro-almela

Hipoxia doradas adaptación ejercicio IATS

Frank Bradke lidera el grupo Crecimiento y regeneración axonal en el Centro Alemán de Enfermedades Neurodegenerativas (DZNE).

Material de descàrrega
Imatge (jpeg)
Nota de premsa (pdf)

Share This
Ministerio de Ciencia y Tecnología CSIC Delegación C.Val. Casa de la Ciència Presidencia Europea