La Delegació del CSIC a la Comunitat Valenciana participa en el projecte europeu Mednight, la Nit Mediterrània de les Investigadores. Aquesta iniciativa s’emmarca en la celebració de la Nit Europea de la Investigació, i ha rebut finançament de la Unió Europea gràcies a la convocatòria Accions Marie Skłodowska-Curie per a la Ciutadania del programa Horitzó Europa. Mednight reuneix la participació en consorci de 10 institucions: ademés del CSIC participen FISABIO, INCLIVA, MUDIC, El Caleidoscopio, SciCo Cyprus, la Universitat de Messina, la Universitat Kadir Has d’Istanbul i l’Associació Europea de Dones Rectores (EWORA), sota la coordinació de SciCo Grècia.

Mednight pretén generar unitat mediterrània a través de la ciència. Tracta d’assenyalar els problemes comuns, destacant el valor i el suport de la investigació i la tecnologia a les principals preocupacions compartides i subratllant també el paper crucial de les investigadores, especialment en àmbits com a “mar i contaminació”, «clima i energies netes», «dieta i nutrició» i «vida i salut». El canvi climàtic, la contaminació, la sobrepesca, la desertització, els incendis forestals, les escasses oportunitats per als joves… encapçalen una llarga llista de problemes compartits que cap país pot resoldre o abordar per si sol.

Per a mostrar l’atractiu i la importància del treball i la professió d’investigadores i investigadors al públic en general, es duran a terme una sèrie d’activitats emmarcades sota el paraigua comú del que des de Mednight denominen «Ciència Mediterrània». Les activitats es realitzen durant diversos mesos i culminen el 29 de setembre, data en la qual se celebrarà aquesta festa per la ciència en més de 400 ciutats europees, entre les quals es troben Lesbos, València, Messina, Istanbul, Alacant, Oriola, Torrevella, Nicòsia i Brussel·les, com a novetat, per part de Mednight.

 

Mednight a València

A València, les activitats estan organitzades per la Delegació del CSIC a la Comunitat Valenciana, juntament amb els socis de Mednight INCLIVA i FISABIO. També participen la Universitat de València (UV) i la Universitat Politècnica de València (UPV) a través del projecte europeu Science GTS.

Se celebren el divendres 29 de setembre de 2023 en el Tinglado 2 del Port de València (Marina Reial Joan Carles I, s/n, 46024 València), en horari de matí i vesprada. Les activitats que proposa el CSIC són:

Institut de Biomedicina de València (IBV)
¿Dónde están los genes?
En aquest taller explicarem i definirem què és l’ADN, els seus components i com s’organitza el genoma en gens donant lloc al llenguatge que organitza l’herència genètica. Entre les activitats proposades, tindrem jocs per a explicar la diversitat genètica dels éssers vius, el nombre de gens que tenen diferents organismes. Ademés, s’explicarà perquè s’assemblen (o no) les persones, els bessons i els falsos bessons. També tindrem una activitat per a extraure l’ADN de tomaca amb materials casolans de manera ràpida.
Institut de Física Corpuscular (IFIC)
Descubre cómo funciona un acelerador de partículas
L’objectiu del taller és explicar i demostrar com funciona un accelerador de partícules. També s’explicarà com es dissenyen, on estan els més grans, per a què s’utilitzen, per què tenen la forma que tenen. Tindrem acceleradors de «joguet» per a mostrar en viu i en directe el seu funcionament. Seran models molt simples que ens ajudaran a tindre un taller divertit i educatiu, interactiu per a públic de totes les edats.
Institut d’Agroquímica i Tecnologia d’Aliments (IATA)
Las bacterias que comemos
En aquesta activitat els participants tindran l’oportunitat conéixer la rellevància dels bacteris en la producció dels aliments mitjançant processos de fermentació. Coneixeran els diferents tipus de bacteris i les seues característiques morfològiques, així com el seu paper en la producció d’aliments fermentats (formatge, iogurt o quefir) a través d’un joc. També s’explicarà què són els probiòtics, prebiòtics i altres membres de la família dels biòtics. Finalment, es parlarà de la llet materna com a aliment exclusiu en humans que conté bacteris i altres components bioactius, explicant de manera interactiva els beneficis de la lactància en la salut matern-infantil i en el desenvolupament de la microbiota i el sistema immune.
Institut de Tecnologia Química (ITQ)
La curiosidad es el combustible de la ciencia
El taller consistirà en una sèrie d’experiments destinats a un públic de totes les edats, encara que principalment enfocats a xiquets i xiquetes, per a mostrar diferents aspectes de la química que ens embolica en el dia a dia. En ell, combinarem experiments en els quals el públic podrà participar activament amb altres realitzats pel personal de l’Institut de Tecnologia Química (ITQ) a manera de demostració.
Institut de Biologia Molecular i Cel·lular de Plantes (IBMCP)
¿Qué hay dentro de una planta?
Les plantes són éssers vius… encara que no les veges moure’s. Tota la informació necessària per a fer noves plantes, que les seues flors tinguen colors vius o que facen bona olor, està emmagatzemada en la mateixa molècula que a nosaltres ens fa tindre dos braços i dues cames, un cervell o els ulls d’un color determinat. L’activitat “Sus genes en tus manos” demostrarà que, igual que nosaltres, les plantes posseeixen ADN que conté tota la informació genètica i que, malgrat ser una molècula microscòpica, podem obtindre-la i veure-la. Amb l’activitat “Los colores ocultos”, es realitzarà una separació de pigments fotosintètics i serem capaços de veure quins colors s’amaguen després d’una fulla verda d’una planta. Les activitats d’aquest taller estan dirigides a estudiants de primària i secundària.

 

Mednight a Alacant

A Alacant, l’Institut de Neurociències (IN) participa també en la Nit Mediterrània de les Investigadores – Mednight. El divendres 29 de setembre, a les 19 hores en l’Espai Fnac Alacant (Av. de l’Estació, 5, 7, 03003 Alacant), l’IN organitza diverses xarrades divulgatives obertes al públic. Presentat per Sergio Escamilla Ruiz, divulgador i investigador predoctoral de l’IN, les xarrades són:

¿Por qué es blanco el cerebro? Alerie Guzmán de la Font, investigadora Miguel Servet d’ISABIAL (Laboratori Control molecular de la mielinització axonal, Institut de Neurociències).

Dolor en Mujeres. Miguel Delicado Miralles, fisioterapeuta i investigador predoctoral (Laboratori Neurobiologia ocular, Institut de Neurociències).

Las madres nunca olvidan. Células madre y Alzheimer. Mariangeles Cortés Gómez, investigadora predoctoral de FISABIO (Laboratori Mecanismes moleculars alterats en la malaltia d’Alzheimer i altres demències, Institut de Neurociències).

 


Science GTS a Castelló

A Castelló, i en el marc del projecte dins del projecte Science Goes to School (GTS), l’Institut d’Aqüicultura Torre de la Sal (IATS) participarà en l’acte que organitza la Universitat Jaume I (UJI) en l’àgora del seu campus, de 17 a 20 hores. El personal del centre participarà en dos tallers:

Acuicultura sostenible: copiando la vida en el mar
L’aqüicultura marina és una activitat que consisteix en la cria d’organismes que viuen en la mar, per a produir aliments rics en proteïnes i en àcids grassos omega-3 per al consum humà, permetent satisfer la gran demanda mundial de peix, crustacis (ex. gambes llagostins) i mol·luscos (ex. clòtxines, polp), i així reduir les captures en la mar. Per a això necessitem ser capaços de controlar el seu cicle de vida en captivitat, inclosa la seua reproducció, cria i alimentació. És ací on l’aqüicultura marina s’enfronta a un gran repte per a la seua expansió sostenible, perquè depén de la limitada disponibilitat d’aliment d’origen marí per a la cria d’aquests organismes. Actualment, seguint els principis de l’Economia Circular, els materials de rebuig de l’aqüicultura i agricultura, entre altres, s’aprofiten com a aliment per al cultiu a gran escala de cucs marins (poliquets) i de xicotets crustacis (gambetes), per a produir biomasses que es convertiran en matèries primeres per a pinsos d’alimentació de larves i juvenils de peixos i llagostins. Aquesta estratègia permet utilitzar i donar valor a materials de rebuig, contribuint al desenvolupament sostenible de l’aqüicultura, així com a minimitzar els impactes ambientals.

Corales en las Islas Columbretes
Els esculls de coral es troben principalment en zones tropicals i són un dels ecosistemes més diversos del planeta. Però sabies que també els podem observar a les Illes Columbrets? En la Reserva Marina de les Illes Columbrets, a escassos 60 km de Castelló, es troba la major extensió de colònies de coral de l’espècie Cladocora caespitosa de la Mar Mediterrània. Aquests corals beneficien a centenars d’altres espècies, tenen un gran interés a nivell científic i una gran importància com a patrimoni natural (Algunes d’aquestes colònies de coral tenen més de 300 anys d’edat!). Però també estan amenaçats i per això estan protegits a nivell internacional. Acosta’t i t’explicarem què tenen d’especial aquests corals i com els estudiem!

Share This
Ministerio de Ciencia y Tecnología CSIC Delegación C.Val. Casa de la Ciència Presidencia Europea