Un equip de l’ICP-CSIC, de la mà de la Fundació Vicente Ferrer i l’empresa Tagua, introduirà aquest sistema al país asiàtic en forma de dispositius de grandària familiar, gràcies a un acord signat a València.

El Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), gràcies a la seua col·laboració amb la Fundació Vicente Ferrer (FVF) i l’empresa canària Tagua S.L., portarà a l’Índia una tecnologia per a eliminar el fluorur de l’aigua, un contaminant d’origen geològic present en les aigües subterrànies. L’objectiu d’aquest projecte és emprar aquest sistema basat en zeolites, un mineral volcànic, com a filtre, per a possibilitar l’erradicació d’una malaltia òssia denominada fluorosi al país asiàtic.

Aquesta col·laboració s’ha oficialitzat hui a València amb la signatura d’un conveni entre investigadors de l’Institut de Catàlisi i Petroleoquímica (ICP-CSIC) i representants de la FVF i Tagua. L’acord comprén la realització d’una prova pilot amb dispositius de grandària familiar que tinguen integrada aquesta tecnologia patentada pel CSIC, la qual porta emprant-se amb èxit des de 2019 en zones rurals d’Etiòpia.

Facilitar el consum segur

“Mitjançant aquest conveni, el CSIC porta a l’Índia una tecnologia que a Etiòpia ja ha aconseguit possibilitar l’accés a aigua potable. L’objectiu és establir una col·laboració científica i tècnica per a combatre i tractar d’erradicar la fluorosi, una malaltia causada per l’excessiva exposició al fluorur. La ingesta d’aigua altament fluorada afecta a moltes regions en el món i, molt significativament, a l’Índia”, ha declarat Rosa M. Blanco, una de les investigadores de l’ICP-CSIC que lidera el projecte.

Per a Luz María Sanz, directora general de la FVF, el projecte “busca garantir el consum d’aigua neta i segura a les comunitats rurals del districte d’Anantapur i evitar l’ús de productes químics, o de sistemes que requereixen un costós manteniment que puguen suposar un cost per a les comunitats i un perill per al medi ambient”. “Durem a terme una prova pilot en les instal·lacions de l’organització situades en la localitat de Kuderu i voltants per ser una zona amb alta contaminació per fluorur”, ha precisat.

“Per primera vegada s’introduirà a l’Índia aquesta tecnologia per a combatre els efectes de l’alta presència de fluorurs en l’aigua de consum, responsable de greus malalties incapacitants, amb danys dentals i malformacions en els ossos que seran evitades a partir d’aquest moment. Una primera experiència que abordem amb satisfacció pels resultats que proporcionarà a la població”, ha assenyalat Luis González, CEO de l’empresa Tagua S.L., encarregada de la fabricació a escala comercial dels xicotets filtres basats en zeolites.

Un recurs sostenible

Les zeolites naturals tenen un origen volcànic i posseeixen una estructura microporosa que pot atrapar una àmplia varietat d’elements, com el sodi, el potassi i el magnesi. “Les zeolites són un recurs natural que no s’ha explotat a causa de la falta de coneixement científic relacionat amb la seua aplicabilitat que puga motivar la seua explotació sistemàtica”, apunta Isabel Díaz, vicepresidenta adjunta d’Internacionalització i Cooperació del CSIC i coinventora d’aquesta tecnologia.

Aquesta capacitat permet que les zeolites es puguen aplicar en el tractament d’aigües residuals, l’extracció d’amoníac, el control d’olors, l’extracció de metalls pesants de residus nuclears, miners i industrials, i, fins i tot, com a aliment per a animals. A Etiòpia, la tecnologia patentada pel CSIC va més enllà, ja que el material resultant després del filtrat de fluorur està sent emprat com a fertilitzant agrícola.

Hipoxia doradas adaptación ejercicio IATS

D’esquerra a dreta: Sergio Moratón, delegat de la FVF a la Comunitat Valenciana i Murcia; Enrique Sastre, director de l’ICP-CSIC; Luis González, CEO de TAGUA SL.; Luz María Sanz, directora General de la Fundació Vicente Ferrer; Isabel Díaz, vicepresidenta adjunta d’Internacionalització i Cooperació del CSIC; Moncho Ferrer, director executiu de Programes Globals de la FVF; Joaquín Pérez Pariente, professor d’investigació de l’ICP-CSIC; Teresa García Redón, metge cooperant responsable de la FVF a Castelló; i Rosa M. Blanco, investigadora de l’ICP-CSIC.

Share This
Ministerio de Ciencia y Tecnología CSIC Delegación C.Val. Casa de la Ciència Presidencia Europea