El divendres 29 de setembre se celebra el major esdeveniment de divulgació de la ciència a Europa. A València, l’Embull 2 del Port alberga un variat programa d’activitats per a tots els públics. L’esdeveniment està organitzat pels projectes europeus Mednight i Science GTS, on participen el CSIC, la UV, la UPV, Fisabio i INCLIVA. Col·laboren l’Ajuntament i la Marina de València i l’Institut d’Investigació Sanitària La Fe

Una àmplia mostra de la millor ciència que es fa a la vora del Mediterrani desembarca aquest divendres 29 de setembre al Port de València. La ciutat s’uneix a la celebració de la Nit Europea de la Investigació, el major esdeveniment de divulgació científica del continent, amb més d’una trentena d’activitats per a acostar la ciència a tots els públics. Serà en l’Embull 2 del Port, amb entrada lliure, en horari de matí i vesprada. L’organització de l’esdeveniment és a càrrec de dos projectes amb finançament europeu, Mednight i Science GTS, on participen importants institucions científiques i acadèmiques de la ciutat.

La Nit Europea de la Investigació (European Researchers’ Night) és un projecte de divulgació científica promogut per la Comissió Europea dins de les accions Marie Skłodowska-Curie del programa Horitzó Europa, que té lloc simultàniament en quasi 400 ciutats europees des de 2005. A València, l’esdeveniment principal se celebra al Port gràcies a la col·laboració dels projectes Mednight, on participen el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i les fundacions d’investigació sanitària Fisabio i INCLIVA, i Science GTS, on es troben la Universitat de València (UV) i la Universitat Politècnica de València (UPV).

Entre les activitats proposades, el públic assistent podrà conéixer com funciona el major accelerador de partícules del món, el Gran Colisionador d’Hadrons (LHC) del CERN; convertir el seu mòbil en un microscopi i conéixer el món dels bacteris que afavoreixen la salut del nostre organisme; aprendre hàbits saludables a través de l’alimentació i l’esport; extraure ADN per a resoldre un misteri; o presenciar una coreografia que fusiona circ i ciència en homenatge al descobriment de l’estructura de l’ADN, els blocs que sustenten la vida.

Altres tallers previstos ens conviden a descobrir què hi ha a l’interior d’una planta; a convertir-nos en Indiana Jones amb Arqueig-Ciència; a connectar els oceans mitjançant noves tecnologies i a caçar virus; a conéixer quin és el poder de la llum, endinsar-se en el món en 3D o cuidar el medi ambient jugant; a descobrir com funcionen els nostres pulmons i a implantar cèl·lules… Tots els tallers són gratuïts, i es poden visitar en horari de 10.30 a 14 hores i de 16.30 a 20 hores el divendres 29 de setembre. Serà en l’Embull 2 del Port de València (Marina Reial Joan Carles I, s/n, 46024).

L’esdeveniment està organitzat pels projectes europeus Mednight i Science GTS. Mednight compta amb la participació de 10 institucions consorciades: FISABIO, INCLIVA, CSIC, MUDIC, El Caleidoscopio, SciCo Xipre, la Universitat de Messina, la Universitat Kadir Has d’Istanbul i l’Associació Europea de Dones Rectores (EWORA), sota la coordinació de SciCo Grècia. Science GTS és un consorci integrat per set universitats públiques i altres organismes: Universitat Jaume I de Castelló; Universitat Politècnica de València; Universitat de València; Universitat d’Alacant; Universitat Miguel Hernández d’Elx; Universitat Politècnica de Cartagena; Universitat de Múrcia; Fundació Sèneca; Institut de Salut i Investigacions Biomèdiques d’Alacant (ISABIAL); i ATAMA, Agència de comunicació i estratègia. Tots dos projectes han rebut finançament de la Comissió Europea dins de les accions Marie Skłodowska-Curie del programa Horitzó Europa.

Per a la celebració de l’esdeveniment de València, tots dos consorcis compten amb la col·laboració de l’Ajuntament de València, de la Marina de València i de l’Institut d’Investigació Sanitària La Fe.

Activitats prèvies

Com a activitats prèvies a la gran festa de la ciència mediterrània del Port de València, el dimarts 26 de setembre a les 19.30 hores se celebra una nova sessió de Ciència i Canyes, una divertida sessió de monòlegs científics que organitza la Fundació Fisabio amb el suport de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT). En aquesta sessió prèvia a la Nit Europea de la Investigació participa personal investigador del CSIC, UV, UPV i Incliva. L’entrada per a assistir a és lliure fins a completar aforament i tindrà lloc a La Fábrica de Hielo (Carrer José Ballester Gozalvo, 37, València).

L’endemà, 27 de setembre, la seu d’INCLIVA (Av. Menéndez Pelayo 4 acc. València) acull el col·loqui Científiques en l’avantguarda de la investigació europea en salut. En aquesta inspiradora trobada, investigadores d’INCLIVA que lideren o participen en projectes europeus compartiran les seues experiències, motivacions i assoliments. El públic assistent podrà conéixer com han impulsat investigacions innovadores i com el seu treball està transformant la forma en què entenem i abordem els desafiaments en l’àmbit de la salut a Europa. A partir de les 13 hores, amb entrada lliure prèvia inscripció.

Nit Europea de la Investigació (European Researchers’ Night)
Nit Mediterrània de les Investigadores 2023 València. Mednight – Science GTS

Lloc: Embull 2. Marina de València (C. Marina Reial Joan Carles I, s/n, 46024 València).
Data: divendres 29 de setembre.
Horari: De 10.30 a 14 hores (preferentment estudiants) i de 16.30 a 20 hores.
Entrada lliure.

 

Més informació:

https://mednight.eu/valencia/?lang=es
https://sciencegts.eu

 

TALLERS

Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC)
¿Dónde están los genes? Institut de Biomedicina de València (IBV).
Descubre cómo funciona un acelerador de partículas. Institut de Física Corpuscular (IFIC).
Las bacterias que comemos. Institut d’Agroquímica i Tecnologia d’Aliments (IATA).
La curiosidad es el combustible de la ciencia. Institut de Tecnologia Química (ITQ).
¿Qué hay dentro de una planta? Institut de Biologia Molecular i Cel·lular de Plantes (IBMCP).
Mes informació: Enllaç.

 

INCLIVA
Laboratorio CSI: identifica al culpable mediante pruebas de ADN.
La mosca del vinagre: en busca de la cura de enfermedades.
Cómo hacer ciencia sin pisar el laboratorio.
Crecer sanos.

 

Fundació Fisabio
Bacteriopolis.
Microscopic life.
Descubre qué es un Biobanco (en colaboració amb INCLIVA i la Xarxa Valenciana de Biobancs).
CircLab. Actuacions a les 12, 18.30 i 19 hores.

 

Universitat Politècnica de València
El poder de la luz. Departament de Química.
Un mundo en 3D. Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Geodèsica, Cartogràfica i Topogràfica.
Entre puentes y compras. Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de Camins, Canals i Ports.
Un laboratorio de física en el bolsillo. Escola Tècnica Superior d’Enginyeria del Disseny.
Cuida el medio ambiente mientras aprendes jugando. Càtedra UPV FACSA-FOVASA.
¿Por qué no caen los puentes y edificios? Institut ICITECH.

 

Universitat de València
Arqueo-ciencia.
Fabrica tu blandiblú.
El arco iris de la col lombarda.
El salero seleccionador.
Cazadores de virus.
Océanos conectados: nuevas tecnologías para la conservación marina.

 

Institut d’Investigació Sanitària La Fe
Ponle el orgánulo a la célula.
Emplatando células.
Pulmones en acción.
Actividad: De proyecto a proyecto y tiro porque me toca.

Hipoxia doradas adaptación ejercicio IATS

Taller organitzat per l’IBV en l’edició Mednight de 2022.

Material de descàrrega
Imatge (jpeg)
Nota de premsa (pdf)

Share This
Ministerio de Ciencia y Tecnología CSIC Delegación C.Val. Casa de la Ciència Presidencia Europea