Entre els centres que participen en este consorci es troba el Centre d’Investigacions sobre Desertificació (CIDE, CSIC – UV – GVA) i l’Institut Nacional d’Investigació i Tecnologia Agrària i Alimentària (INIA, CSIC)

Personal investigador del Centre d’Investigacions sobre Desertificació (CIDE), centre mixt del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), la Universitat de València i la Generalitat Valenciana, i de l’Institut Nacional d’Investigació i Tecnologia Agrària i Alimentària (INIA, CSIC) participa en el projecte FUTURE4PRIMA. El projecte, que es posarà en marxa al gener de 2024, compta amb un pressupost de dos milions d’euros i amb 21 socis de diferents països de la conca mediterrània. La investigació proposa reforçar i ampliar les col·laboracions entre les institucions nacionals de finançament d’I+i, especialment en els àmbits dels sistemes agroalimentaris sostenibles i la gestió de l’aigua al Mediterrani.

Basant-se en el llegat de l’Associació Horitzó 2020 per a la Investigació i la Innovació en l’Àrea Mediterrània (PRIMA), este projecte busca estendre les activitats del programa a països més llunyans i, de manera crucial, arribar a tercers països riberencs del Mediterrani. Esta ampliació busca conjuminar recursos, centrar-se en prioritats compartides i abordar els reptes emergents a la regió, alineant-se amb els objectius del Pacte Verd Europeu i els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides.

FUTURE4PRIMA, liderat per la Fundació PRIMA, inclou ministeris d’investigació i innovació, així com universitats i organismes d’investigació, i pretén afegir un enfocament integrat a la gestió dels recursos, que abaste els ecosistemes, l’energia i la salut, ampliant així l’enfocament original de PRIMA sobre la gestió sostenible de l’aigua i els sistemes agroalimentaris.

Segons indica Diego Intrigliolo, investigador del Grup d’Aigua i Cultius del CIDE i participant del projecte junt a la Dra. Ana Maymó, “la labor del centre en este treball és establir una nova agenda estratègica d’investigació que puga servir per al futur de PRIMA i que considere possibles aspectes addicionals a l’aigua i l’agroalimentació com poden ser els nexes aigua-energia-aliments”. Així mateix, el treball també busca ampliar l’horitzó geogràfic de PRIMA, integrant les necessitats d’investigació i innovació d’altres països limítrofs a la conca mediterrània. El personal investigador que participa per part de l’INIA és Rocío Lansac, Elena Rodríguez, Jesús Escudero i Guy Vancanneyt.

Objectius

El projecte FUTURE4PRIMA estableix quatre objectius clau: Crear un entorn propici per a les col·laboracions intersectorials en R+D i la coordinació estratègica entre les organitzacions de finançament de la investigació. Fomentar l’adopció de polítiques millorades que faciliten la cooperació en I+i, reforçant la dimensió internacional de l’Espai Europeu d’Investigació. Accelerar l’adopció i assimilació pel mercat als països en vies d’ampliació i veïns del sud. Facilitar l’accés a la informació i les eines per a mesurar el progrés cap a l’assoliment del Green Deal de la UE i els ODS.

FUTURE4PRIMA té una duració de 48 mesos, disposa d’un pressupost de 2.176.793,75 euros i compta amb la participació de diferents països de l’arc mediterrani: Espanya, Itàlia, Turquia, Jordània, Malta, Israel, Egipte, Alemanya, el Marroc, Portugal, Itàlia, Croàcia, Tunísia, Grècia, Bulgària, Xipre, França.

Hipoxia doradas adaptación ejercicio IATS

Entre els centres que participen en FUTURE4PRIMA es troba el Centre d’Investigacions sobre Desertificació (CIDE, CSIC – UV – GVA) i l’Institut Nacional d’Investigació i Tecnologia Agrària i Alimentària (INIA, CSIC).

Material de descàrrega
Imatge (jpeg)
Nota de premsa (pdf)

Share This
Ministerio de Ciencia y Tecnología CSIC Delegación C.Val. Casa de la Ciència Presidencia Europea