La gala de presentació va estar organitzada per l’Associació Europea de Dones Rectores (EWORA) i la Universitat Kadir Has d’Istanbul, amb la participació del CSIC i El Caleidoscopio

 El projecte Mednight va presentar ahir dijous, en una gala que va tindre lloc a la Universitat Kadir Has d’Istanbul (Turquia), la Selecció Mediterrània de Ciència 2023, un equip format per 11 dones expertes en els temes de major interés per a Mednight: ciències per al futur, tecnologia, salut, canvi climàtic i ciències de la mar. L’acte va estar organitzat conjuntament per l’Associació Europea de Dones Rectores (EWORA) i la Universitat Kadir Has d’Istanbul, amb la participació del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i El Caleidoscopio.

Durant la gala, que va ser moderada per Rukiye Devres Ünver, cada integrant de la Selecció Mediterrània de Ciència va rebre una samarreta de futbol amb l’escut de Mednight, símbol de la seua pertinença a un equip pioner en la lliga de la ciència. A la gala de Mednight Mediterranean Science Team va assistir com a convidat d’honor Canan Atılgan, president de l’Acadèmia de Ciències de Turquia, així com altres personalitats del món de la ciència que van voler mostrar el seu suport a aquest programa pioner en el seu gènere.

Selecció Mediterrània de Ciència

L’equip està format per científiques d’alt nivell, l’experiència del qual demostra el valor de la dona en la ciència i ha estat triat per un jurat compost per Juan Fuster, professor del CSIC a l’Institut de Física Corpuscular (IFIC, CSIC – Universitat de València) i coordinador del CSIC a la Comunitat Valenciana, així com per científics i científiques de diverses nacionalitats: Gülsün Sağlamer, Sonden D. Feyiz, Nagwa Abdel Meguid, Carmen Fenoll, Nektarios Tavernarakis i Ana Costa.

Les integrants seleccionades representen a 10 països de la conca mediterrània, Turquia, Espanya, Síria, Xipre, Egipte, Líban, Tunísia, Itàlia, Portugal i el Marroc, que fan d’aquesta Selecció Mediterrània de Ciència 2023 un pas cap a la creació d’una identitat mediterrània amb la ciència com a nexe comú.

La Selecció 2023 està formada per:

1. Cristina Romera Castillo (Espanya). Oceanògrafa i treballa a l’Institut de Ciències de la Mar (ICM-CSIC) de Barcelona. La seua investigació s’ha centrat en el cicle del carboni oceànic.

2. Seda Keskin Avcı (Turquia). Enginyera química i biològica, i ha estat reconeguda com a una de les “Dones destacades en enginyeria química a tot el món” en 2022 per Chemical Engineering Research and Design Journal (ChERD).

3. Serim İlday (Turquia). Professora adjunta de l’Institut de Ciència dels Materials i Nanotecnologia i del Centre Nacional d’Investigació en Nanotecnologia (UNAM) de la Universitat Bilkent d’Ankara (Turquia). La seua investigació es troba en la intersecció de la matèria condensada blana, el no equilibri i la física no lineal i les interfícies amb la ciència dels materials, la nanotecnologia i la mecanobiologia.

4. Despo Fatta-Kassinos (Xipre). Catedràtica del Departament d’Enginyeria Civil i Mediambiental i directora del Nireas-IWRC de la Universitat de Xipre (UCY). Les seues investigacions se centren en el tractament i la reutilització d’aigües residuals, els processos avançats d’oxidació química, els contaminants d’interés emergent i la resistència antimicrobiana en el medi ambient i els sistemes tècnics d’aigües residuals.

5. Rajaa Cherkaoui-El Moursli (el Marroc). Física nuclear, és membre del Consell d’Administració de l’Agència Marroquina de Seguretat Nuclear i Radiològica.

6. Sonia Hammami (Tunísia). Presidenta de la Societat Tunisiana de Geriatria, és assessora del Govern en el programa d’atenció sanitària a les persones majors a nivell de Tunísia.

7. Helena Canhão (Portugal). Degana i professora titular de Medicina en la NOVA Medical School, Universidade NOVA (Lisboa), és autora de més de 200 publicacions revisades per parells i de llibres i capítols de llibres en les àrees de medicina, reumatologia, envelliment, salut.

8. Safaa Kumari (Síria). Viròloga vegetal i dirigeix el Laboratori de Sanitat de les Llavors / Virologia del Centre Internacional d’Investigació Agrícola en Zones Àrides (ICARDA). És coneguda per desenvolupar “superllavors” resistents als virus més devastadors de la regió en la família jueva fava. La Dra. Kumari també ha exercit un paper vital en el creixement i desenvolupament de la Societat Àrab per a la Protecció de les Plantes (ASPP).

9. Najat A. Saliba (Líban). Membre del Parlament del Govern libanés. També és professora de Química en la Universitat Americana de Beirut. Saliba dirigeix diversos projectes relacionats amb la comprensió de la química del fum inhalable de tabac i no tabac i dels aerosols atmosfèrics. Saliba ha col·laborat amb nombrosos col·legues dels sectors de la salut, l’enginyeria i les ciències socials per a aportar una visió holística als problemes de contaminació atmosfèrica a la regió.

10. Luisa de Cola (Itàlia). Professora de la Universitat de Milà i directora del Laboratori de Materials per a la Salut de l’Istituto di ricerche farmacologiche Mario Negri de Milà (Itàlia). Ha publicat més de 300 articles i registrat 36 patents internacionals.

11. Sarah Abdelkader (Egipte). Enginyera mediambiental i doctora en salut global i ecologia humana, especialitzada en tractament d’aigües i aigües residuals, canvi climàtic i edificis ecològics. Va treballar en el projecte d’habitatges socials ecològics “Habitatges socials ecològics per a tots els egipcis”.

Projecte Mednight

La Nit Mediterrània de les Investigadores o projecte Mednight, que va començar en 2020, celebra enguany la seua tercera edició. Ha rebut finançament de la Unió Europea gràcies a la convocatòria Accions Marie Skłodowska-Curie per a la ciutadania del programa Horitzó Europa. Mednight compta amb la participació de 10 institucions consorciades: FISABIO, INCLIVA, CSIC, MUDIC, El Caleidoscopio, SciCo Xipre, la Universitat de Messina, la Universitat Kadir Has i l’Associació Europea de Dones Rectores (EWORA), baix la coordinació de SciCo Grècia.

El Mediterrani travessa un moment transcendental per als 500 milions de persones que viuen en les seues ribes. Mednight pretén generar unitat mediterrània entorn de la ciència, reconeixent els problemes comuns, ressaltant el valor i el suport de la investigació i la tecnologia cap a les principals preocupacions comunes i destacant la figura de les dones investigadores, especialment en àrees com a mar i contaminació, clima i energies netes, dieta i nutrició i vida i salut.

 

Mednight: Enllaç.

Hipoxia doradas adaptación ejercicio IATS

Selecció Mediterrània de Ciència 2023, formada per dones investigadores expertes, que van ser presentades a la gala que va tenir lloc a la Universitat Kadir Has d’Istanbul (Turquia) pel projecte Mednight.

Material de descàrrega
Imatge (jpeg)

Share This
Ministerio de Ciencia y Tecnología CSIC Delegación C.Val. Casa de la Ciència Presidencia Europea