La commemoració, que va ser declarada per l’ONU en 2015, tracta de visibilitzar el treball de les dones en la investigació i la tecnologia, així com mostrar referents femenins en la ciència
Els centres i la Delegació del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) a la Comunitat Valenciana, amb motiu de la celebració de l’11 Febrer, Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència, han organitzat un ampli ventall d’activitats divulgatives, com a xarrades en centres educatius, tallers, una exposició, una taula redona, així com altres activitats de divulgació. La commemoració, que va ser declarada per l’Organització de Nacions Unides (ONU) en 2015, tracta de visibilitzar el treball de les dones en la investigació i la tecnologia, així com mostrar referents femenins en la ciència.
Casa del CSIC a València
La Casa de la Ciència del CSIC a València – Delegació del CSIC a la Comunitat Valenciana acull, fins a l’1 de març d’enguany, l’exposició Las chicas somos guerreras… y también ingenieras (y científicas, tecnólogas, matemáticas…). La mostra està constituïda per il·lustracions molt actuals que van acompanyades de textos amens i ha estat concebuda per a despertar l’interés de les estudiants per les carreres de ciència i tecnologia.
A través de 26 panells, Las chicas somos guerreras… convida a reflexionar sobre el paper de la dona en la ciència i la tecnologia, destaca la contribució de les dones a l’avanç del coneixement científic i subratlla la importància que les xiques no s’enfronten a cap obstacle a l’hora de decidir la seua professió. Es pot visitar a la sala d’exposicions de la Casa de la Ciència (Carrer Bailía 1, a la Plaça de la Verge de València), de dilluns a divendres, de 10 a 16 hores.
Així mateix, se celebra la quarta conferència del cicle Las múltiples caras del cambio climático organitzat per la Delegació del CSIC a la Comunitat Valenciana, inclòs en el programa Qué sabemos de… Les investigadores Ana Moreno (IPE, CSIC) i Graciela Gil (IPE, CSIC) impartiran la xarrada titulada Cambios climáticos pasados y cómo informan la emergencia climática actual, a la Casa de la Ciència del CSIC a València, aquest dijous 8 de febrer, a les 19 hores.
Activitat en col·laboració I3M – IATA – Casa de la Ciència
La Casa de la Ciència del CSIC a València acull aquest pròxim dimecres, 7 de febrer, la taula redona ¿Y si quiero investigar?, organitzada per l’Institut d’Instrumentació per a la Imatge Molecular, (I3M, CSIC-UPV), l’Institut d’Agroquímica i Tecnologia d’Aliments (IATA-CSIC) i l’Associació Valenciana de Suport a les Altes Capacitats Intel·lectuals (AVAST). El col·loqui donarà principi amb una breu introducció a la investigació i es posaran diversos exemples de treballs realitzats per investigadores a València en diferents camps de la ciència (tants com ponents), per a donar pas a preguntes i obrir un debat amb el públic assistent.
Participen en aquesta taula redona les científiques Laura Moliner Martínez (Física), Yolanda Moliner Martinez (Química), Consuelo Penella Casañ (Ing. Agrònoma), Fátima Manzano Núñez (Biologia) i Laura Figueres Contreras (Farmàcia).
Institut de Biomedicina de València
L’Institut de Biomedicina de València (IBV-CSIC) participa un any més en la celebració del 11F, Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència, amb la realització de diverses activitats per a tots els públics, encaminades a entendre la importància de la dona en la ciència tant en l’actualitat com al llarg de la història i a estimular vocacions científiques entre les xiquetes.
Ponent: Teresa Rubio.
Títol: ¿Por qué soy científica?
Lloc: IES Ricardo Marín Ibáñez (Xest).
Data: Dilluns 5 de febrer de 2024 (1r. de Batxillerat).
Ponents: Mariana G. López i Manuela Torres-Puente.
Títol: Mujeres científicas en el Instituto de Biomedicina de Valencia: Descifrando genomas para combatir la tuberculosis.
Lloc: IES Benicalap de València.
Data: Dimarts 6 de febrer de 2024. (3r. i 4t. ESO).
Ponent: Carme Nuño-Cabanes.
Títol: ¿Qué hace una científica?
Lloc: IES Berenguer Dalmau, Catarroja.
Data: Divendres 9 de febrer de 2024.
Ponent: Lola Serrano Martín.
Títol: Mi día a día trabajando con la levadura sin ser repostera.
Lloc: IES Districte Marítim de València (2n. ESO).
Data: Divendres 9 de febrer de 2024.
Ponent: Marta Casado.
Títol: Érase una vez… una científica.
Lloc: IES Benicalap de València.
Data: Dimarts 13 de febrer de 2024. (3r. ESO).
Ponents: Teresa Rubio i Pilar Sánchez.
Títol: Rita Levi Montalcini y los retos científicos del siglo XXI. Actividad en conmemoración al Día Internacional de la Mujer y la Niña en la Ciencia.
Lloc: Biblioteca Ernest Lluch. Xirivella.
Data: Dimarts 13 de febrer de 2024.
Ponent: Carme Nuño-Cabanes.
Títol: La màgia dels colors.
Lloc: Escola d’educació Infantil L’escoleta de Maru, Catarroja.
Data: Dijous 15 de febrer de 2024.
Ponents: Vanesa Delgado Belmar, Inma Conejos Sánchez, Mónica Giménez Marqués i Teresa Rubio.
Títol: ¿Cómo es la vida de una científica? Encuentro online con científicas.
Lloc: IES Serranía Baja (Cuenca).
Data: Dimarts 20 de febrer de 2024.
Institut de Tecnologia Química
El ITQ (CSIC – UPV) participa, per sisé any consecutiu, en les activitats de l’11 de febrer, Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència, amb una sèrie de xarrades en huit col·legis i instituts d’educació infantil, primària, secundària i de batxillerat.
Catorze integrants de l’institut pertanyents als diferents estaments del món de la investigació (estudiants predoctorals, postdoctorals, tècniques i investigadores permanents) visitaran els centres i parlaran a les i els estudiants sobre el paper de la dona en la ciència, així com de la seua pròpia experiència personal, amb l’objectiu d’oferir models amb els quals puguen identificar-se les xiquetes i joves que desitgen seguir una carrera científica.
Institut de Biologia Molecular i Cel·lular de Plantes
L’IBMCP organitza la II Trobada en pro de la igualtat a l’IBMCP, serà dijous que ve, 8 de febrer, a les 12.30 hores, a la Sala Ricardo Flores del centre. En eixa trobada es presentarà la Comissió d’Igualtat al nou personal de l’IBMCP, es visibilitzaran els possibles problemes relacionats amb la igualtat a l’IBMCP i es posaran en comú accions individuals i col·lectives per a aconseguir una igualtat real i efectiva.
Així mateix, s’ha gravat un vídeo amb la participació de dones investigadores, tècniques i estudiants per a visibilitzar el paper de la dona en la ciència i fomentar vocacions científiques entre les xiquetes. Es difondrà per xarxes socials i a la web de l’institut. També s’han preparat diverses eixides a centres educatius per a realitzar tallers i xarrades, així com el taller Extracción del ADN del plátano, impartit per Patricia Benito, investigadora científica de l’IBMCP, en el qual participaran altres quatre científiques del centre. L’activitat tindrà lloc el diumenge 11 de febrer, al CEIP Alejandra Soler (València).
Institut de Física Corpuscular
A més, el Projecte Meitner de l’IFIC porta la seua exposició Pioneras a la Diputació de València. Demà dimarts, 6 de febrer, s’inaugura la versió itinerant de l’exposició Pioneras, una obra que compta amb la col·laboració de l’artista italiana Monica Mura i que recupera el llegat científic de grans investigadores en la història de la Física Nuclear i de Partícules.
La mostra, que es podrà visitar fins al 19 de febrer a la Sala de Reines de la Diputació de València, reuneix les obres guanyadores i seleccionades de les tres edicions celebrades del concurs Express-Arte Consciencia, una de les activitats principals del projecte, i compta amb una col·lecció d’obres pròpies de l’artista interdisciplinària Monica Mura. En conjunt, l’exposició recupera i reflecteix el llegat d’algunes de les més grans científiques nuclears a través d’una selecció d’imatges i textos.
Així mateix, l’IFIC ha programat per a divendres que ve, 9 de febrer, la Masterclass Hands on Particle Physics: Dia de la Dona i la Xiqueta en la Ciència. La masterclass estarà dedicada a l’experiment ATLES, i en ella s’analitzaran dades de l’exercici ATLAS-Z.
Institut d’Aqüicultura Torre de la Sal
Tres investigadores de l‘IATS participaran enguany en activitats relacionades amb el 11F:
Xarrades en centres educatius:
Ponent: Alicia Felip.
Títol: Mi mamá es científica.
Lloc: CEIP Riu Millars (Ribesalbes). 89 alumnes de cursos d’Infantil –Primària.
Data: Dijous 15 de febrer de 2024.
Ponent: Cinta Zapater.
Títol: La ciencia también es de las mujeres.
Lloc: IES El Prat (Torreblanca). 2n i 4t d’ESO.
Data: Divendres 9 de febrer de 2024.
Taula redona
Participació en la taula redona Familia y Ciencia amb sis científiques de diferents àmbits (aeronàutica, biologia, geologia, informàtica, química). Cada científica parlarà sobre la seua trajectòria professional i dificultats trobades. Aquesta taula redona està emmarcada dins d’un projecte d’investigació, realitzat pels alumnes de 4t ESO, sobre científiques d’altres èpoques i científiques actuals per a comparar les dificultats que han tingut o que tenen actualment en dedicar-se a la ciència i desenvolupar la seua carrera professional.
Ponent IATS: Ariadna Sitjà.
Lloc: Col·legi Mater Dei (Castelló). Alumnes de 1r batxillerat i 4t d’ESO.
Data: 2 de febrer de 2024.
Institut d’Agroquímica i Tecnologia d’Aliments
L’IATA-CSIC ha preparat 13 activitats de caràcter divulgatiu, amb motiu de la celebració del Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència. Des del centre s’han concertat diferents xarrades i tallers orientades al públic juvenil, de primària i secundària. L’objectiu d’aquestes activitats és acostar la ciència i la tecnologia a xiquetes i xiquets, a través d’experiments, vivències personals i la posada en valor de referents en el camp de la Ciència.
Ponents: Claudia Mónika Haros, Ana Ribera i Andrea Alonso, Elina Lykoudi, María Chatzikonstantinou i José Vicente Gil.
Títol: ¿Por qué saltan (POP!) las palomitas? La ciencia de los cereales.
Lloc: CEIP La Constitució (Quart de Poblet).
Data: Dimarts 6 de febrer de 2024.
Ponent: María Jesús Rodrigo.
Títol: Biodiversidad en el color de los frutos cítricos: calidad, nutrición y salud.
Lloc: Escola Tècnica i Superior d’Enginyeria Agronòmica i de muntanyes i Biotecnologia (Universitat de Castella-la Manxa).
Data: Dimecres 7 de febrer de 2024 (3r i 4t dels Graus de Biotecnologia i Enginyeria d’Agronòmica i de muntanyes).
Ponent: Vanesa Sanz.
Títol: Rumb Femení: Inspira’t amb Dones Científiques.
Lloc: IES Berenguer Dalmau, Catarroja.
Data: Dijous 8 de febrer de 2024 (3r. d’ESO).
Ponents: Maria del Carmen Gurrea
Títol: La Magia de los colores.
El alumnado realizará tres experimentos: La magia de los colores, Fluidos no newtonianos y La importancia de lavarse las manos.
Lloc: CEIP Rafael Altamira (València).
Data: Divendres 9 de febrer de 2024.
Ponents: Cristina Alcántara, Irene Boscá, Lola Giner, Víctor García, Aroa Rodríguez i Anna Samarra.
Títol: Detectives Científicos.
Lloc: CEIP Cervantes (Alboraia).
Data: Dilluns 12 de febrer de 2024. (Alumnat de Primària).
Ponent: María Jesús Rodrigo.
Títol: ¿Cómo llego a ser científica?
Lloc: Institut d’Educació Secundària Riu Túria (Quart de Poblet).
Data: Dilluns 12 de febrer de 2024 (4t de l’ESO, 1r i 2n de batxillerat).
Ponents: Laura Pérez i Lainy Ramírez.
Títol: Els microorganismes també saben cuinar.
Lloc: Col·legi Municipal de Benimaclet (València).
Data: Dilluns 12 de febrer de 2024.
Ponent: Marta Calatayud.
Títols: Fotovoz – ¿qué como, qué soy?
Lloc: IES Comarcal (Burjassot).
Dates: Dilluns 12 i divendres 16 de febrer de 2024.
Ponents: Ana Rosa Ballester, Paco Romero i María Victoria Arias.
Títols: Lávate las manos, Comiendo en colores, La digestión comienza en tu boca y Las frutas están vivas.
Lloc: Col·legi Liceu Hispà (Paterna).
Data: Dimarts 13 de febrer de 2024 (Alumnat de primària i secundària. L’últim taller per a alumnat a partir de 6é. Primària).
Ponent: Sole Roig.
Títol: Mi experiencia en química y ciencia.
Lloc: CEIP María Moliner (Quart de Poblet).
Data: Dimarts 13 de febrer de 2024.
Ponents: Cristina Alcántara, Irene Boscá, Lola Giner, Víctor García, Aroa Rodríguez i Anna Samarra.
Títol: Detectives Científicos.
Lloc: CEIP Lluís Vives (Benaguasil).
Data: Divendres 16 de febrer de 2024. (Alumnat de Primària).
Ponent: Laura Laguna.
Títol: ¿Cómo llego a ser científica?
Lloc: IES Comarcal (Burjassot).
Data: Divendres 16 de febrer de 2024 (Alumnat de 1r. de Batxillerat).
Ponents: Ana María Pérez i Estefanía Ríos.
Títol: Proyecto FungiMiner, un proyecto que explora la biodiversidad de los hongos que hay en nuestro ecosistema.
Lloc: IES Riu Túria (Quart de Poblet).
Dates: Divendres 16 i dimarts 20 de febrer de 2024 (1r. de Batxillerat).
Institut de Neurociències
L’Institut de Neurociències (IN, CSIC – UMH) d’Elx ha preparat, per al divendres 9 de febrer, la jornada Women in Neurosciencie: Exploring the Unknown! per a celebrar el Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència. Així mateix, nombroses investigadores de l’institut acudiran a diferents centres de la província d’Alacant per a realitzar xarrades i tallers divulgatius.
També, i amb la finalitat de visibilitzar la importància que tenen les aportacions de les dones a la neurociència, l’Institut de Neurociències ha posat en marxa una campanya en xarxes socials composta per una sèrie de vídeos protagonitzats per diverses investigadores predoctorals del centre. L’objectiu d’aquesta iniciativa és visibilitzar el treball que aquestes joves investigadores estan duent a terme cada dia en el laboratori.
Material de descàrrega
Imatge (jpeg)
Nota de premsa (pdf)