S’espera que més de 3.000 persones visiten el campus de Sant Joan d’Alacant per conèixer la investigació que es duu a terme a l’Institut de Neurociències (CSIC-UMH).

Amb l’objectiu d’apropar la importància de la investigació bàsica en neurociències al públic general, l’Institut de Neurociències (IN), centre mixt del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i la Universitat Miguel Hernández (UMH) d’Elx, celebrarà 11 al 15 de març, la Setmana del Cervell. Entre les diferents activitats, la programació inclou exposicions, minixerrades divulgatives, tallers didàctics i una taula rodona sobre Intel·ligència Artificial.

L´IN ha preparat unes jornades de portes obertes que tindran lloc al llarg de la setmana al´edifici Francisco Javier Balmis, ubicat al campus de Sant Joan d´Alacant de la UMH. Més de 2.000 alumnes de diferents centres de la Comunitat Valenciana visitaran el campus per conèixer, de primera mà, la investigació del cervell i el Sistema Nerviós Central que es duu a terme a l’IN a través dels números estands que formen el programa. L’accés per al públic general és gratuït i tindrà lloc de dimarts a dijous de 16.30 a 18.30 hores.

Al llarg de la setmana, el personal investigador i tècnic de l’IN realitzarà diversos tallers didàctics: ‘Models animals a la investigació’, ‘Il·lusions sensorials’, ‘Electrofisiologia del cos humà’, ‘Genètica i Biologia Molecular’, ‘Histologia del SNC ‘, ‘Anatomia del cervell humà’ i ‘Dona i Neurociència’. A més, cada matí, diversos investigadors impartiran minixerrades divulgatives sobre diferents temàtiques relacionades amb la neurociència, així com el descans del cervell, les drogues i les addiccions, la formació de la memòria, el funcionament de les neurones, el sentit del tacte o el dolor, entre altres matèries.

Aquesta edició de la Setmana del Cervell comptarà també amb dues exposicions que es podran visitar de forma paral·lela a totes les activitats. La primera és l’exposició artística ‘Fotografia científica de l’IN’ composta per impressions en alta resolució que representen les diferents línies de recerca dutes a terme a l’Institut. També es podrà visitar l’exposició #HiguerenHistòria del projecte BEATRICS de la UMH, composta per una sèrie de tòtems, disponibles en castellà, valencià i anglès, sobre les fites científiques i tècniques de diverses dones de diferents àmbits i moments històrics.

Una de les novetats és un taller amb escultures tridimensionals que exploren la neuroanatomia de diferents espècies animals. Aquesta col·lecció es complementa amb representacions detallades de diversos tipus neuronals i cèl·lules del sistema nerviós juntament amb diversos dibuixos de Santiago Ramón y Cajal. Es tracta d’una activitat adaptada per a persones amb discapacitat visual mitjançant etiquetatge Navilens on, a més, els assistents podran utilitzar ulleres que simulen patologies visuals. Aquest taller s’ha fet amb la col·laboració amb el catedràtic de l’Àrea de Biologia cel·lular de la UMH Eduardo Fernández Jover, l’Institut de Bioenginyeria de la UMH, el Servei de Suport Tècnic a la Docència i la Recerca (SATDI) de la UMH il´empresa del parc científic de la UMH Instead Technologies for Helping People SL.

Intel·ligència Artificial i Neurociències

Així mateix, un any més, se celebrarà el cicle Cervell i Societat, que compta amb el suport de la Càtedra de Neurobiologia Remeis Caro Almela. En aquest cicle s’emmarca la taula rodona ‘Màquines que ens ajuden: Trobada entre Intel·ligència Artificial i Neurociències’, que tindrà lloc dimarts que ve, 12 de març, a les 19.00 hores, a l’Espai Sèneca d’Alacant.

A la taula redona hi intervindran Antonio Pertusa, que dirigeix l’Institut Universitari de Recerca Informàtica de la Universitat d’Alacant (UA); Carmina Díaz Marín, cap del Servei de Neurologia de l’Hospital General Universitari Dr. Balmis; i Joaquín Ibáñez Ballesteros, director del Departament de Fisiologia de la UMH i cofundador de la spin-off Newmanbrain. L´esdeveniment estarà moderat pels investigadors de l´IN Santiago Canals, que lidera el laboratori Plasticitat de les xarxes neuronals, i Silvia De Santis, que lidera el laboratori Biomarcadors d´Imaging Traslacional. L´entrada serà lliure fins a completar l´aforament.

Fomentar vocacions científiques

L’investigador i coordinador de la Setmana del Cervell, Juan Antonio Moreno Bravo, ha destacat que aquest esdeveniment és “una oportunitat magnífica perquè els ciutadans estiguin en contacte amb els investigadors i puguin conèixer de primera mà com treballen per contribuir a l’avenç del coneixement” . “A més, el fet que ens visitin tants alumnes ens permet fomentar les vocacions científiques entre els més joves motivant la seva curiositat i enderrocant estereotips sobre la professió científica”, destaca l’investigador.

Per part seva, el director de l’Institut de Neurociències, Ángel Barco, destaca la implicació del personal de la institució en la posada en marxa d’aquesta iniciativa. “És un orgull veure com any rere any tot el personal es bolca per compartir la seva feina amb tots els que ens vénen a visitar. El compromís i l’esforç que mostren tant els investigadors com el personal tècnic, els voluntaris i els estudiants és total perquè la Setmana del Cervell sigui tot un referent per a la ciutat d’Alacant”.

La Setmana del Cervell compta amb la col·laboració de la Càtedra de Neurobiologia Remeis Caro Almela, el Vicerectorat de Recerca i Transferència de la UMH, la Dana Foundation i Leica Microsystems. A més, les activitats de divulgació accessible són part de la iniciativa ‘La Setmana del cervell de l’IN: Neurociències sense barreres’ i s’emmarquen en el projecte de la Xarxa de Cultura Científica del CSIC finançat per la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia ( FECYT) – Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats.

Més informació:

https://semanadelcerebroin.umh.es

Hipoxia doradas adaptación ejercicio IATS

Material de descàrrega
Imatge (jpeg)
Nota de premsa (pdf)

Ministerio de Ciencia y Tecnología CSIC Delegación C.Val. Casa de la Ciència Presidencia Europea