La investigadora Silvia De Santis ha estat guardonada amb un projecte d’investigació del Pasqual Maragall Researchers Programme 2023

En els últims anys s’ha descobert que el sistema inflamatori té un paper important en les fases molt primerenques de l’alzheimer. No obstant això, estudiar la microglia, les cèl·lules immunitàries del sistema nerviós, en viu i de forma no invasiva, és un procés complicat. El laboratori dirigit per Silvia De Santis a l’Institut de Neurociències (IN), centre mixt del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i la Universitat Miguel Hernández (UMH) d’Elx, ha desenvolupat una tècnica que permet monitorar la microglia per a dur a terme aquest tipus d’estudis. La seua proposta d’investigació ha sigut una de les dues seleccionades per la Fundació Pasqual Maragall entre més de 40 sol·licituds.

Les cèl·lules de la microglia són cèl·lules immunitàries que es troben al cervell i la medul·la espinal, la funció principal de la qual és actuar com la primera línia de defensa del sistema immunològic en el cervell. “Actualment, la microglia ha cobrat un paper fonamental en la investigació de l’alzheimer perquè aquestes cèl·lules actuen per a contindre el mal de la patologia, però la seua activació prolongada pot agreujar la degeneració cognitiva. Aquesta dualitat fa que l’estudi que plantegem siga clau per a entendre millor l’evolució de la malaltia”, explica De Santis.

El laboratori Biomarcadores de Imaging Translacional que lidera la investigadora a l’IN ha desenvolupat una nova tècnica d’imatge cerebral no invasiva, basada en imatge per ressonància magnètica ponderada en la difusió d’aigua, que permet monitorar la microglia. L’objectiu del projecte és aplicar aquesta tecnologia en un model animal de la malaltia d’Alzheimer i, posteriorment, adaptar-la a pacients humans. En col·laboració amb l’Estudi Alfa del Barcelonaβeta Brain Research Center, que segueix a un grup de pacients des de fa més de 10 anys, els investigadors buscaran integrar aquest nou protocol en futures exploracions cerebrals.

Utilitzar IA per a millorar la interpretació

A més, s’utilitzarà intel·ligència artificial per a millorar la interpretació d’imatges prèvies, augmentant la seua resolució i permetent analitzar l’estat d’activació de la microglia en imatges ja adquirides. “La inflamació cerebral mediada per microglia és un dels factors clau en les primeres fases de l’alzheimer. Aquest treball ens permetrà obtindre una millor comprensió del seu paper en la progressió de la malaltia i podria obrir la porta a noves teràpies”, assenyala De Santis.

L’Estudi Alfa també proporciona dades sobre individus que estan en risc de desenvolupar la malaltia d’Alzheimer. De fet, alguns dels participants han desenvolupat alguns símptomes de la malaltia durant el període de seguiment, la qual cosa permetrà als investigadors analitzar les seues imatges cerebrals en estadis molt primerencs de la malaltia. “La caracterització de la microglia podria oferir una oportunitat per a avançar el diagnòstic, en detectar alteracions en fases prèvies a la deterioració cognitiva. D’aquesta manera, es podrien identificar nous factors de risc, permetent un seguiment més personalitzat i millorant el pronòstic de la malaltia”, destaca De Santis.

S’estima que les malalties neurodegeneratives com l’alzheimer afecten actualment 900.000 persones. Aquestes patologies són una de les causes principals de mortalitat, discapacitat i dependència. L’augment de l’esperança de vida comporta una població més envellida i l’any 2050 el nombre de casos podria triplicar-se a nivell mundial, superant el milió i mig de persones només a Espanya, un fet que podria arribar a col·lapsar els sistemes sanitaris i assistencials si no es troba una cura efectiva.

Pasqual Maragall Researchers Programme

L’objectiu del Pasqual Maragall Researchers Programme és impulsar la cerca de solucions contra les demències. En aquesta edició, s’han destinat 1,6 milions d’euros per a finançar els dos projectes guardonats. “Els projectes guardonats en aquesta segona edició són exemples excel·lents d’innovació i excel·lència científica, i estem convençuts que contribuiran significativament a accelerar el desenvolupament de solucions contra les demències. En la Fundació, creiem fermament que la investigació és l’única via per a comprendre, tractar i erradicar l’alzheimer i altres malalties neurodegeneratives. Per això, impulsem aquestes beques d’investigació, que no sols reconeixen el talent i la dedicació dels investigadors, sinó que també reafirmen el nostre compromís indestructible amb la salut i el benestar de la nostra societat. Aquestes iniciatives són fonamentals per a avançar cap a un futur en el qual les demències siguen part del passat”, assenyala Arcadi Navarro, director de la Fundació Pasqual Maragall.

La Fundació Pasqual Maragall és una entitat privada sense ànim de lucre que va nàixer a l’abril de 2008, com a resposta al compromís adquirit per Pasqual Maragall, exalcalde de Barcelona i expresident de la Generalitat de Catalunya, en anunciar públicament que se li havia diagnosticat alzheimer. En ella treballen al voltant de 200 professionals. La seua labor és possible gràcies al suport d’una quinzena d’entitats i una base social de més de 80.000 socis, que contribueixen econòmicament al projecte.

 

Més informació:
https://in.umh-csic.es/es/grupos/biomarcadores-de-imaging-translacional
https://fpmaragall.org

Hipoxia doradas adaptación ejercicio IATS

La investigadora Silvia De Santis. Crèdits: IN (CSIC-UMH).

Material de descàrrega
Imatge (jpeg)
Nota de premsa (pdf)

Ministerio de Ciencia y Tecnología CSIC Delegación C.Val. Casa de la Ciència Presidencia Europea