L’I2SysBio (CSIC – Universitat de València) aconsegueix el reconeixement d’excel·lència Sagrario Martínez-Carrera que suposa 300.000 euros per al desenvolupament del seu pla d’excel·lència. L’IBV-CSIC, l’IATS-CSIC i el CIDE (CSIC-Universitat de València-GVA) s’incorporen al projecte, després de superar l’avaluació de la primera fase i obtindre el distintiu ASPIRA-Max Josefa Barba, dotat amb 20.000 euros
El Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), organisme adscrit al Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, ha donat a conéixer aquesta setmana la resolució de dues convocatòries del Projecte Max-CSIC, una iniciativa que busca fomentar l’excel·lència científica en els seus centres i instituts. D’una banda, s’han publicat els segells d’excel·lència Sagrario Martínez-Carrera, corresponents a la segona fase de la convocatòria de 2024, i els segells de Josefa Barba, que pertanyen a la primera fase de la convocatòria d’enguany.
El projecte planteja un itinerari en tres fases que comporta l’assignació de recursos i acreditacions d’excel·lència. Cada distintiu porta el nom d’una investigadora que ha desenvolupat la seua carrera en una de les tres àrees científiques del CSIC: la primera fase porta el nom de Josefa Barba, doctora en Ciències; la segona el de Sagrario Martínez-Carrera, doctora en Química, i la tercera i última és Margarita Comas, doctora en Biologia.
I2SysBio, segell d’excel·lència Sagrario Martínez-Carrera
L’Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (I2SysBio), centre mixt del CSIC i la Universitat de València, ha sigut reconegut amb el segell d’excel·lència ASPIRA-Max Sagrario Martínez-Carrera, que suposa una dotació de 300.000 euros i la implementació del seu pla d’excel·lència en tres anys. En aquesta segona fase, un comité d’experts es va encarregar d’avaluar els projectes científics i els plans d’excel·lència presentats. A més de l’I2SysBio també han sigut reconeguts altres 29 centres del CSIC de tot el país, que tindran fins al 17 de febrer de 2028 per a l’execució d’aquesta partida.
Gustavo Gómez, director de l’I2SysBio, “per a un institut jove com el nostre obtindre aquest reconeixement, per part del CSIC, constitueix un estímul addicional per a continuar amb el nostre objectiu d’aconseguir l’excel·lència científica que permetrà consolidar-nos com un dels centres de referència per a l’estudi de la Biologia de Sistemes, tant a nivell nacional com internacional. Aquest segell és conseqüència de l’esforç conjunt de tot el personal científic, tècnic i administratiu que dia a dia treballa per a millorar el nostre institut”.
Per la seua part, l’Institut de Gestió de la Innovació i del Coneixement (INGENIO), centre mixt del CSIC i la Universitat Politècnica de València (UPV), que va aconseguir en la primera fase de 2024 el segell d’excel·lència ASPIRA-Max Josefa Barba, haurà d’esmenar el seu pla d’excel·lència per a progressar a la segona fase.
IBV, IATS i CIDE, segells d’excel·lència Josefa Barba
Així mateix, en l’actual convocatòria, l’Institut de Biomedicina de València (IBV-CSIC), l’Institut d’Aqüicultura Torre de la Sal (IATS-CSIC) i el Centre d’Investigacions sobre Desertificació (CIDE), centre mixt del CSIC, la Universitat de València i la Generalitat Valenciana, s’han incorporat al projecte, després de superar l’avaluació de la primera fase i obtindre el distintiu ASPIRA-CSIC Josefa Barba, amb una dotació de 20.000 euros per a preparar un projecte científic i un pla d’excel·lència del centre.
Susana Rodríguez, directora de l’IBV-CSIC, ha volgut destacar que “per a l’institut, aquesta fita representa un pas clau cap al futur, ja que permetrà definir amb major precisió la nostra estratègia científica en el context de la nostra expansió, tant en nombre de grups com en espai. El programa MAX ens brinda l’oportunitat d’analitzar, de manera sistemàtica, el nostre posicionament científic actual, identificar els reptes que enfrontem i dissenyar estratègies de millora. En 2024, hem establit els comités d’Igualtat i Inclusió, Formació i Comunicació, Sostenibilitat, i Infraestructures, Serveis i Equipament, que impulsen iniciatives complementàries a la investigació, essencials per a la distinció d’un centre d’excel·lència. A més, amb la recent renovació del nostre SAB i el treball continu del comité d’excel·lència, al costat del claustre i la resta del personal, avançarem per a afrontar un desafiament apassionant”.
Segons indica Ariadna Sitjà Bobadilla, directora de l’IATS-CSIC, “per al nostre centre aconseguir el segell ASPIRA-Max Josefa Barba suposa un reconeixement a la labor realitzada en els últims anys i un estímul per a continuar avançant en l’escala de l’excel·lència com a centre de referència en Aqüicultura Marina al Mediterrani. El programa Deep-MAX del CSIC ens permetrà dissenyar un pla d’activitats i objectius científics, així com planificar els recursos humans i materials d’investigació, organització i gestió que necessitem per a aconseguir-los”.
Per la seua part, Diego S. Intrigliolo, director del CIDE, assenyala que “per a un centre com el nostre, que està incorporant actualment noves línies d’investigació i està redefinint la seua governança, començar aquest procés suposa un important impuls al treball que ja realitzem per a millorar la nostra capacitat i els recursos generals d’investigació, en el camí cap a l’excel·lència. Dia a dia ens esforcem per aconseguir els més alts nivells en investigació, educació i innovació, amb l’objectiu que el nostre treball no sols faça avançar el coneixement científic, sinó que també contribuïsca positivament a la societat. Ara, gràcies a aquest suport del programa DEEPMax-CSIC, tindrem l’oportunitat de potenciar aquest esforç i, així mateix constituir diversos comités que ens guiaran en aquest procés, tant a nivell científic com en altres aspectes transversals fonamentals de les nostres activitats”.
Distintius d’excel·lència
El CSIC va posar en marxa en 2023 el Projecte Max-CSIC, que engloba tres fases amb tres segells que comporten l’assignació de recursos econòmics i acreditacions d’excel·lència. Els dos primers són Josefa Barba i Sagrario Martínez-Carrera. I en la tercera i última fase, el Comité Científic Assessor del CSIC avaluarà l’impacte del programa DEEP-Max al centre, de manera que els centres que obtinguen una valoració positiva rebran el segell d’excel·lència ASPIRA-Max Margarita Comas, màxim reconeixement a l’esforç cap a l’excel·lència científica atorgat per la presidència del CSIC.
El primer any, 2023, es van entregar les primeres distincions d’excel·lència ASPIRA-Max CSIC a diversos centres que van participar amb èxit en l’experiència pilot del projecte. Un equip d’experts va analitzar els centres capdavanters d’investigació del CSIC per a determinar les característiques que els defineixen. Això va servir per a dissenyar un programa exportable a altres instituts d’investigació que els permeta avançar cap a l’excel·lència científica. D’aquesta manera, es va establir un marc d’autoavaluació general, accessible i fàcil d’utilitzar per tots els centres.
Cada distintiu porta el nom d’una investigadora que ha desenvolupat la seua carrera en una de les tres àrees científiques del CSIC: Josefa Barba, llicenciada en Farmàcia i doctora en Ciències, va desenvolupar una prolífica carrera en el camp de les Neurociències i els processos d’aprenentatge; Sagrario Martínez-Carrera, doctora en Química, va treballar en el Departament de Cristal·lografia de l’Institut de Química Física Blas Cabrera i és considerada com un dels exponents de la ciència espanyola de mitjan segle XX, i Margarita Comas, doctora en Biologia i escriptora, va desenvolupar la seua carrera científica en Pedagogia, destacant per la seua labor en la Introducció de la Didàctica de les Ciències a Espanya i l’homologació de la dona i l’home en l’espai acadèmic.