L’equip desenvoluparà un estudi que combinarà models animals i dades humanes per a avançar en el diagnòstic precoç d’aquesta complexa patologia.
Amb l’objectiu de desentranyar els mecanismes biològics de la síndrome d’ovari poliquístic (SOP), l’investigador Javier Morante, que dirigeix el laboratori Control neuroendocrí del creixement d’òrgans i de la maduració sexual en l’Institut de Neurociències (IN), centre mixt del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i la Universitat Miguel Hernández (UMH) d’Elx, formarà part d’un projecte que ha sigut seleccionat per la Marató de 3Cat 2023. L’equip de Morante col·laborarà amb el laboratori que dirigeix la investigadora Lourdes Ibáñez en la Fundació Sant Joan de Déu i amb el grup d’Endocrinologia pediàtrica, que dirigeix l’investigador Abel López-Bermejo en l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta (IDIBGI).
El SOP és el trastorn reproductiu femení més comú, caracteritzat per anomalies reproductives, endocrines i metabòliques, que afecten dones en edat reproductiva. Entre els seus principals símptomes es troben l’absència d’ovulació i la irregularitat en els cicles menstruals. El projecte ‘Nous coneixements sobre la patogènesi de la síndrome d’ovari poliquístic mitjançant un model genètic: Identificació de biomarcadors potencials per al diagnòstic precoç en humans’ ha rebut un finançament de quasi 400.000 euros per a desenvolupar un estudi que combinarà models animals i dades humanes per a avançar en el diagnòstic precoç del SOP.
“Busquem comprendre detalladament com s’origina i com va progressant aquesta patologia, des dels primers desequilibris interns fins a l’aparició dels seus símptomes clínics” explica Morante i subratlla que un dels objectius és identificar biomarcadors genètics i metabòlics que permeten predir el risc de SOP en humans. Per a això, utilitzaran tècniques genètiques avançades en un model animal de la mosca del vinagre (Drosophila melanogaster), que permet manipular òrgans com el cervell, els ovaris o el teixit adipós de manera independent. “El nostre model ens ajuda a entendre com una comunicació disfuncional entre aquests òrgans pot derivar en la malaltia”, afig.
Com a part de l’estudi, s’ha llançat una campanya de voluntariat dirigida a xiques d’entre 12 i 23 anys, amb i sense diagnòstic de SOP, que no estiguen sota tractament farmacològic. La recollida de mostres s’està realitzant als hospitals Sant Joan de Déu (Esplugues) i Dr. Josep Trueta (Girona). “Una vegada identifiquem els perfils genètics i hormonals en les mosques, els nostres col·laboradors clínics podran buscar eixos mateixos patrons en les mostres humanes, la qual cosa permetrà comprovar si les troballes són predictives”, conclou Morante.
Sobre la Fundació La Marató de 3Cat
La Marató de 3Cat és un programa solidari, impulsat per la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, que busca sensibilitzar i recaptar fons per a la investigació mèdica sobre malalties greus. Es finança principalment a través de donacions de ciutadans, empreses i entitats culturals, a més de l’organització d’esdeveniments solidaris.
Cada any se centra en un grup de malalties i l’edició 2023 es va dedicar a la salut sexual i reproductiva. La solidesa científica i l’enfocament innovador del projecte en el qual partipa Morante han estat reconeguts per la Fundació La Marató de 3Cat, en una convocatòria que va rebre 108 propostes, avaluades per un panell internacional de 94 experts i expertes que van valorar criteris com la qualitat, la metodologia i la rellevància de cada estudi.
Més informació: https://drospcos.umh.es/