La Casa de la Ciència del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) a València acull l’exposició ‘Cajal, Ciencia y Arte, una mostra de dibuixos del premi Nobel espanyol Santiago Ramón y Cajal. L’exposició està composta per facsímils d’originals conservats al Llegat Cajal de l’Institut Cajal (CSIC), que inclouen dibuixos del reconegut científic espanyol i la medalla i el diploma del premi Nobel en Medicina de 1906. Aquesta exposició pretén reconèixer l’excel·lent trajectòria científica i artística de Cajal, i difondre els valors que li van permetre convertir-se en un referent científic a nivell mundial. La mostra coincideix amb la celebració de l’Any Cajal, que finalitza al maig del 2025.

Santiago Ramón y Cajal (1852-1934) és reconegut com el fundador de la neurociència moderna. Va estudiar medicina a la Universitat de Saragossa i es va especialitzar en histologia i anatomia patològica. Tot i que es convertiria en un dels científics més importants de la història, també va destacar per la seva brillant faceta artística. El dibuix i la fotografia en van ser les grans passions. Aquestes inquietuds van ser fonamentals per a la formació i el desenvolupament científic, ja que a través de dibuixos d’alta qualitat artística va ser capaç d’il·lustrar l’anatomia del sistema nerviós.

La seva aportació científica més gran va ser la coneguda Doctrina de la neurona, que sosté que el sistema nerviós està format per entitats especialitzades i independents que es comuniquen entre si, les neurones. La principal dificultat a què es va enfrontar aquesta teoria va ser la incapacitat de visualitzar clarament les cèl·lules usant microscopis que no estaven prou desenvolupats. Tot i això, Cajal va superar les dificultats de la seva època, i gràcies a la tinció de Golgi, va aconseguir visualitzar les neurones com a unitats individuals. Per això, va ser guardonat amb el Premi Nobel en Fisiologia i Medicina el 1906.

A través de les seves obres literàries, Cajal va tractar de transmetre els principals valors que tant el van ajudar als seus inicis com a investigador: la independència mental, la perseverança a la feina i la curiositat intel·lectual. En definitiva, que “Tota obra gran és el fruit de la paciència i la perseverança, combinades amb una atenció orientada tenaçment, durant mesos i anys, cap a un objecte en particular”.

Els treballs de Cajal han suposat una autèntica revolució a l’àmbit de la neurociència. Gràcies a la seva tasca, a Madrid es va fundar la Junta d’Ampliació d’Estudis (JAE) i el Laboratori d’Investigacions Biològiques (1900) i el 1920 l’Institut Cajal. El 1939 les competències de l’Institut Cajal es van transferir al Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), que ha celebrat recentment el primer centenari de la fundació de l’Institut Cajal. Aquesta exposició vol reconèixer l’excel·lent trajectòria científica i artística de Cajal, i difondre els valors que li van permetre convertir-se en un referent científic a nivell mundial.

Rosario Moratalla
. Directora Institut Cajal, CSIC. Comissària de lexposició.

 

Exposició Cajal, Ciencia y Arte

Lloc: Sala d´exposicions. Casa de la Ciència del CSIC a València. Carrer Bailía, 1. Al costat de Plaça de la Verge.

Dates: Del 2 de setembre al 25 d’octubre del 2024.

Horari: De dilluns a divendres, de 10 a 16 hores. Entrada lliure.

Per a visites de grups, contactar prèviament amb casadelacienciavalencia@dicv.csic.es

Share This
Ministerio de Ciencia y Tecnología CSIC Delegación C.Val. Casa de la Ciència Presidencia Europea