La investigadora del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) ha estat nomenada nova directora de l’Institut d’Agroquímica i Tecnologia d’Aliments (IATA)

Amparo López Rubio, investigadora científica del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), ha estat nomenada nova directora de l’Institut d’Agroquímica i Tecnologia d’Aliments (IATA). López treballa al grup de recerca sobre envasos de l’IATA, integrat al Departament de Conservació i Seguretat Alimentària. La nova directora comptarà amb el suport com a vicedirectores de Gloria Sánchez i Mónica Flores, que seran la vicedirectora científica i la vicedirectora tècnica, respectivament.

La nova directora de l’IATA succeeix al càrrec José F. Marcos, investigador científic del CSIC. Amparo López ha estat vicedirectora de l’institut entre el 2019 i el 2023. Es va doctorar en Ciència i Tecnologia d’Aliments per la Universitat Politècnica de València (UPV) a l’àrea d’envasat alimentari, rebent el Premi Extraordinari de Tesi Doctoral de la UPV i el segon premi a Millor Tesi Doctoral atorgat pel Grup Especialitzat en Polímers de la Reial Societat Espanyola de Física (RSEF).

Després de diverses estades pre i postdoctorals en institucions científiques internacionals de reconegut prestigi (KTH, Suècia; ANSTO, Austràlia; Hasylab, Alemanya; Argonne National Laboratory, USA), on va ampliar el coneixement sobre materials i tècniques de caracterització avançada, va tornar al grup d’envasos de l’IATA, on ha establert el seu equip de recerca (BIOFUN) centrat en el desenvolupament de materials biobasats, sostenibles i amb diverses funcionalitats per a aplicacions alimentàries. Al llarg de la seva carrera científica ha establert nombroses col·laboracions nacionals i internacionals, tant amb altres grups de recerca com amb empreses privades per impulsar la recerca en l’àmbit de la sostenibilitat a la cadena alimentària.

“Assumeixo aquest càrrec amb molta il·lusió, sent conscient de la responsabilitat que implica i havent marcat una sèrie d’objectius, tant científics com de gestió que, tot i ser ambiciosos, penso que podem assolir”, afirma la nova directora. “He d’agrair profundament Gloria Sánchez i Mónica Flores per haver acceptat a embarcar-se amb mi en aquesta nova etapa” afegeix. Una etapa amb tres pilars: consolidar l’excel·lència científica de l’IATA, incrementar el bon ambient existent a l’institut i simplificar, tant com sigui possible, els procediments de gestió.

Gloria Sánchez és microbiòloga, i va obtenir el seu doctorat a la Universitat de Barcelona el 2003, treballant en la caracterització genètica i antigènica del virus de l’hepatitis A. El 2008 es va incorporar a l’IATA després d’una estada postdoctoral al centre de recerca Nestlé (Suïssa ). És investigadora científica del CSIC al grup de recerca de Virologia ambiental i Seguretat Alimentària, que forma part del Departament de Conservació i Seguretat Alimentària. Les investigacions del grup se centren en l’estudi de virus transmesos per aliments, tant en el desenvolupament de mètodes moleculars com en l’avaluació de l’eficàcia de processos de conservació i tractament d’aigües.

El grup ha desenvolupat procediments d’anàlisi molecular per alertar de la circulació del SARS-CoV-2, contribuint activament a la implementació nacional i global de l’epidemiologia basada en aigües residuals per monitoritzar la propagació de la COVID-19. “El treball en equip és clau per abordar els reptes que volem assolir en els propers anys. Volem escoltar i valorar les iniciatives tot el personal tècnic, científic, de suport a la investigació i administració”, explica la vicedirectora científica.

Mónica Flores es va doctorar en Farmàcia a la Universitat de València i, després de la seva etapa postdoctoral als Estats Units, es va incorporar a l’IATA-CSIC. És investigadora científica del CSIC i forma part del grup de recerca en Aliments Proteics, del departament de Ciència dels Aliments. La seva activitat investigadora se centra en l’estudi dels mecanismes químics, enzimàtics i microbiològics de generació i de percepció de color, aroma i sabor en productes carnis.

Després de la seva estada de recerca postdoctoral a SRRC-USDA (EUA), va desenvolupar la línia de recerca centrada en la generació de compostos aromàtics i estabilitat en aliments proteic, inclòs el desenvolupament de nous ingredients per potenciar l’aroma. Actualment desenvolupen estratègies per oferir nous aliments d’origen animal augmentant la sostenibilitat dels processos de producció i millorant-ne les característiques sensorials.

Flores assumirà les funcions de supervisió del funcionament de les unitats de serveis tècnics i de l’equipament científic d’ús comú, per tal de garantir el compliment dels objectius estratègics de l’IATA. “El meu objectiu principal és assegurar la coordinació entre totes les persones implicades en els serveis cientificotècnics per millorar les inversions en aquesta àrea”, assegura la vicedirectora tècnica.

La direcció de l’IATA es compromet a consolidar la posició de l’Institut com a centre d’Excel·lència Investigadora, una entitat de referència a l’estudi de la Ciència d’Aliments i un actor important en el teixit empresarial i el sector agroalimentari nacional. La nova directora i les vicedirectores continuaran treballant, de la mà de la direcció científica del projecte de centre d’excel·lència Severo Ochoa, per augmentar la visibilitat i l’impacte de la investigació que es realitza al centre i arribar a tots els sectors de la societat .

 

Hipoxia doradas adaptación ejercicio IATS
Amparo López, Gloria Sánchez i Mónica Flores, nou equip de direcció de l’Institut d’Agroquímica i Tecnologia d’Aliments (IATA).
Material de descàrrega
Imatge (jpeg)
Nota de premsa (pdf)
Ministerio de Ciencia y Tecnología CSIC Delegación C.Val. Casa de la Ciència Presidencia Europea