Entre els reptes més importants que es marca en aquesta nova etapa de la direcció es troba aconseguir el segell Max del CSIC per a l’IATS, l’ampliació de les instal·lacions i atraure i retindre talent

Ariadna Sitjà Bobadilla, professora d’investigació del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), ha sigut renovada com a directora de l’Institut d’Aqüicultura Torre de la Sal (IATS-CSIC). És llicenciada i doctora en Ciències Biològiques per la Universitat de Barcelona (1991). Va realitzar la seua tesi doctoral com a becària del Pla de Formació de Personal Investigador a l’IATS, descrivint dues espècies noves de paràsits del llobarro. Després d’una estada postdoctoral al Canadà, va ingressar en el CSIC en 1996, com a científica titular, i des de 2021 és professora d’investigació a l’IATS. Va ser adjunta a la coordinació de l’Àrea de Ramaderia i Pesca de l’Agència Nacional d’Avaluació i Prospectiva (2009-2012).

Des de 2010 lidera el Grup de Patologia de Peixos de l’IATS i ha sigut directora de l’institut entre 2019 i 2024. La seua principal àrea d’investigació són els paràsits de peixos marins cultivats, amb especial èmfasi en els mixozoos, monogéneos i coccidios. L’enfocament de les seues investigacions és multidisciplinària, abastant aspectes taxonòmics, patològics, epidemiològics, sobre la resposta immunitària dels peixos, relació amb altres agents etiològics (organismes vius que causen malalties transmissibles), modulació de les infeccions mitjançant la nutrició, etc. L’objectiu final és poder controlar les infeccions parasitàries en l’Aqüicultura. Al llarg de la seua carrera científica ha publicat més de 160 articles arreplegats en índexs de la qualitat internacionals i ha dirigit nombrosos projectes nacionals i internacionals, entre els quals cal destacar el projecte europeu Horizonte2020 ParaFishControl.

En 2022, Ariadna va rebre el Premi Concepción Aleixandre a la Dona Científica de la Comunitat Valenciana. Es troba en la llista dels científics més influents del món, segons la Universitat de Stanford en 2023 (World’s Top 2% Scientist List).

Assoliments de l’etapa anterior

En el període previ (2019-2024), l’equip directiu va centrar els seus esforços a afrontar la crisi de personal generada per l’elevat nombre de jubilacions, millorar les seues instal·lacions experimentals i serveis cientificotècnics, així com aplicar mesures d’eficiència energètica. Cal destacar que durant aquest període s’ha aconseguit mantindre un PCO del 100% (un indicador que avalua la productivitat del personal), i s’ha aconseguit un considerable augment del pressupost de l’IATS que permet mantindre l’excel·lència de les seues instal·lacions aquàtiques. Finalment, s’han realitzat convenis específics de col·laboració amb la Universitat Jaume I de Castelló i amb la Diputació Provincial de Castelló.

Dues vicedireccions

La directora de l’IATS-CSIC comptará en el seu equip amb dues vicedireccions. La investigadora Ana Gómez Peris continuarà com a vicedirectora de Relacions Institucionals i el professor Jaume Pérez Sánchez el farà com a vicedirector tècnic. Ana Gómez és líder del Grup de Fisiologia de la Reproducció de Peixos i ha sigut cap del Departament de Fisiologia de Peixos i Biotecnologia entre 2011 i 2019. Jaume Pérez és líder del Grup de Nutrigenòmica i ha sigut director de l’IATS des del 2000 al 2011 i membre de la Comissió d’Àrea de Ciències Agràries del CSIC (2011-2016). La directora renova la confiança depositada en aquests dos investigadors per a continuar avançant en les millores de l’IATS.

La recentment renovada directora defineix aquesta com una nova etapa il·lusionant en la qual consolidar els assoliments de l’etapa anterior, continuar impulsant la investigació en Ciències Marines a la Comunitat Valenciana, expandir les col·laboracions internacionals, i estrényer i ampliar llaços amb les empreses i institucions provincials. En el seu projecte per l’IATS-CSIC destaca també l’estabilització, increment i millora del personal de gestió i serveis.

En aquest context, entre els reptes més importants que es marca en aquesta nova etapa de la direcció es troba aconseguir el segell Max del CSIC per l’IATS, l’ampliació de les instal·lacions del centre al campus de Torre de la Sal, per a incrementar el nombre de despatxos i sales comunes amb la finalitat de millorar les condicions de treball, i atraure i retindre talent per al desenvolupament de les carreres professionals, tant científiques, com a tècniques i de gestió.

Ariadna Sitjà pretén impulsar l’activitat del recentment creat Comité d’Igualtat, i crear el Comité de Sostenibilitat, juntament amb un Comité́ Científic Assessor extern, i fer un pas més en la divulgació i comunicació de la ciència amb la creació d’una Unitat de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+I).

L’IATS, referent internacional

L’equip directiu de l’IATS-CSIC té com a objectiu ser un referent internacional en investigació aqüícola marina, liderant la generació de coneixement i les innovacions que impulsen la sostenibilitat i competitivitat del sector de l’Aqüicultura.

Actualment treballen a l’IATS 72 persones, aproximadament (56,67% dones). El claustre científic està format per 21 investigadors/as permanents, compta amb sis persones amb contractes postdoctorals, 11 estudiants de doctorat, 12 tècnics contractats i 22 persones (funcionaris i laborals) de suport a la investigació i gestió.

En 2024, 37 persones, des de personal tècnic fins a perfils postdoctorals, van realitzar estades de formació. En 2023 l’IATS va ingressar un finançament total de quasi 2,2 milions d’euros en projectes competitius a nivell regional, nacional i internacional, contractes amb empreses i convocatòries de personal cientificotècnic. A més, l’IATS-CSIC coordina el projecte ThinkInAzul de la Comunitat Valenciana, i serà la institució que exercirà com a host i chair del Congrés Internacional Aquaculture Europe que se celebrarà a València al setembre de 2025.

Hipoxia doradas adaptación ejercicio IATS

Ariadna Sitjà Bobadilla, professora d’investigació del CSIC, renovada en la direcció de l’Institut d’Aqüicultura Torre de la Sal (IATS-CSIC). Crèdits: Acuicultura de España.

Material de descàrrega
Imatge (jpeg)
Nota de premsa (pdf)

Share This
Ministerio de Ciencia y Tecnología CSIC Delegación C.Val. Casa de la Ciència Presidencia Europea