Els seus descobriments s’utilitzen en nombroses indústries, entre les quals destaquen l’energètica, farmacèutica i cosmètica, entre altres

L’Oficina Europea de Patents (OEP) ha anunciat aquest matí que atorga el Premi a l’Inventor Europeu 2023 a Tota la Trajectòria Professional a Avelino Corma, investigador de l’Institut de Tecnologia Química (ITQ), centre mixt del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i la Universitat Politècnica de València (UPV), per la seua extraordinària carrera en el món de la química, que dura ja més de tres dècades. Corma ha dedicat la seua vida a desenvolupar processos químics i catalitzadors més sostenibles. La OEP li retrà homenatge durant la cerimònia de lliurament dels premis que serà retransmesa en directe i que tindrà lloc el pròxim 4 de juliol.

La química és present a tot arreu, forma part del nostre dia a dia i es troba en elements tan dispars com les medicines o en els productes de neteja. Tot el que sentim, veiem, fem olor, assaborim i toquem té a veure amb la química. Els processos pels quals el nostre cos pot transformar els aliments i l’aigua en energia estan estimulats per catalitzadors.

Els catalitzadors s’utilitzen en els processos químics amb diversos fins, entre ells millorar l’eficàcia i la neteja mediambiental de les reaccions químiques en totes les indústries. La majoria dels assoliments d’Avelino Corma s’han obtingut gràcies, en part, al desenvolupament de zeolites sintetitzades. Estes zeolites són materials cristal·lins compostos de silici, alumini i oxigen, i actuen com una esponja amb forats molt xicotets que atrapen xicotetes molècules perquè es produïsca una reacció química específica. Encara que algunes zeolites es produeixen de manera natural, es poden crear “catalitzadors selectius” per a molècules d’una grandària determinada.

En teoria és possible sintetitzar milions d’estructures de zeolites, però fins hui només s’han desenvolupat unes 300. Aproximadament, una cinquena part d’aquestes han estat desenvolupades per Corma i el seu equip, la qual cosa posiciona a aquest grup d’investigació de l’ITQ com una autoritat internacional en la matèria.

Els treballs d’Avelino Corma i el seu equip s’han utilitzat, per exemple, en la generació d’energia a partir de la biomassa o en l’eliminació d’òxids de nitrogen (NOx) per a pal·liar la contaminació atmosfèrica. Ademés, han tingut un impacte positiu en una àmplia gamma d’indústries, com la del refinat i la petroquímica, la farmacèutica o la cosmètica, entre altres. Fins hui, Corma ha presentat quasi 200 sol·licituds de patents europees i més de 50 de les seues patents han estat llicenciades a empreses internacionals.

Sobre l’OEP i el Premi a l’Inventor Europeu

Amb 6.300 empleats, l’Oficina Europea de Patents (OEP) és una de les majors institucions de servei públic d’Europa. Amb seu a Munic i oficines a Berlín, Brussel·les, la Haia i Viena, l’OEP es va fundar amb l’objectiu d’enfortir la cooperació en matèria de patents a Europa. A través del procediment centralitzat de concessió de patents de l’OEP, els inventors poden obtindre protecció de patents d’alta qualitat en fins a 44 països, cobrint un mercat d’uns 700 milions de persones. L’OEP és també la principal autoritat mundial en informació i cerca de patents.

El Premi a l’Inventor Europeu és un dels premis a la innovació més prestigiosos d’Europa. Llançat en 2006, el premi honra a individus i equips que han aportat solucions a alguns dels majors reptes del nostre temps. Els finalistes i guanyadors són seleccionats per un jurat independent compost per antics finalistes del premi. Junts examinen les propostes per la seua contribució al progrés tècnic, al desenvolupament social i sostenible i a la prosperitat econòmica.

Avelino Corma

Nascut a Moncofa (Castelló) en 1951, Avelino Corma és investigador distingit de la UPV i fundador de l’Institut de Tecnologia Química (ITQ, CSIC – Universitat Politècnica de València). Expert reconegut internacionalment en catalitzadors sòlids àcids i bifuncionals aplicats al refinament del petroli, petroquímica i processos químics, especialment en la síntesi i aplicació de zeolites. Ha publicat poc més de 1.200 articles en revistes internacionals i ha escrit tres llibres. A més, és autor de 200 patents d’invenció, de les quals una mica més de vint tenen aplicació i s’utilitzen actualment en processos industrials.

En el seu extens currículum, entre els seus nombrosos reconeixements, destaquen el Premi Príncep d’Astúries d’Investigació Científica i Tècnica, el Premi en Noves Tecnologies Jaume I, el Premi de l’Amistat del Govern Xinés, el Premi Spiers Memorial de la Royal Society of Chemistry, la Gran Medalla de l’Acadèmia Francesa de Ciències, el Rhodia Pierre-Gilles de Gennes Prize for Science and Industry, l’Eni Award, el Royal Society of Chemistry Centenary Prize, l’A. V. Humbold Research Award, el G.A. Somorjai Award de la American Chemical Society, el Premi Nacional de Ciència i Tecnologia de Mèxic, la Medalla d’Or de la Reial Societat Espanyola de Química i el Premi Heinz Heinemann de la International Association of Catalysis Societies.

A més, Corma és membre de la Reial Acadèmia d’Enginyeria d’Espanya, l’Acadèmia Europea, la Reial Acadèmia de Ciències Exactes, Físiques i Naturals d’Espanya, la National Academy of Engineering (Estats Units), la Royal Society (el Regne Unit) i va ingressar en 2021 com a acadèmic d’honor de la Reial Acadèmia de Medicina de la Comunitat Valenciana. Corma és doctor honoris causa en 16 universitats de tot el món.

Entre les seues fites més importants, Corma va cofundar en 1990 l’Institut de Tecnologia Química (ITQ) per a ampliar els estudis en investigació química científica, centrats en quatre àrees principals: energia, sostenibilitat, salut i aigua. Des de llavors, l’ITQ s’ha convertit en un centre de referència internacional en les àrees de catàlisis, nous materials i fotoquímica.

 

Més informació sobre el lliurament de premis: Enllaç.

Hipoxia doradas adaptación ejercicio IATS

Avelino Corma, investigador de l’ITQ, premi a l’Inventor Europeu 2023 a Tota la Trajectòria Professional.

Material de descàrrega
Imatge (jpeg)
Nota de premsa (pdf)

Share This
Ministerio de Ciencia y Tecnología CSIC Delegación C.Val. Casa de la Ciència Presidencia Europea