La Delegació del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) a la Comunitat Valenciana organitza el cicle de conferències Mensajeros siderales. Exploración del universo.
Galileu Galilei va ser la primera persona que va explorar els cels utilitzant un telescopi. Va publicar en 1610 les seues observacions en el seu llibre Sidereus Nuncius (missatger sideral), que va significar una revolució en la nostra comprensió de l’univers. En l’actualitat, no sols s’explora l’univers mitjançant telescopis, terrestres o en òrbita, que detecten un ampli espectre de radiació electromagnètica. També s’utilitzen altres instal·lacions per a detectar raigs còsmics, neutrins i, més recentment, ones gravitacionals. En conjunt, aquests “missatgers siderals” es complementen per a donar una idea cada vegada més precisa sobre l’estructura i composició de l’univers. Les xarrades d’aquest cicle, dirigides a un públic general, explicaran en què es basen aquests “telescopis”, com es construeixen, per què són necessàries grans instal·lacions i grans col·laboracions i, sobretot, quina imatge de l’univers ens proporcionen.
PROGRAMA:
– Telescopios: Escrutando el universo a lo largo del tiempo. Antxón Alberdi (Instituto Astrofísica Andalusia, CSIC). 19 gener.
– El universo desde el espacio. Almudena Alonso (Centro de Astrobiología, CSIC-INTA). 26 gener.
– Rayos cósmicos que estáis en los cielos. Antonio Bueno (U. Granada). 2 febrer.
– Neutrinos, los viajeros cósmicos que nos traen el universo hasta el mar. Juan de Dios Zornoza (IFIC). 9 febrer.
– Ondas gravitacionales: nuevas mensajeras del universo. Alicia Sintes (U. Illes Balears). 16 febrer.
Les conferències se celebren els dijous a les 19 hores, a la sala d’actes de la Casa de la Ciència del CSIC a València (Carrer Batlia 1. Plaça de la Verge). Entrada lliure fins a completar aforament. Cada conferència es pot seguir en directe a través del nostre canal de YouTube:
https://www.youtube.com/casadelacienciacsicvalencia
Descarga aquí el cartel del ciclo de conferencias (pdf).
Com a complement al cicle de conferències, la sala d’exposicions de la Casa de la Ciència del CSIC a València acollirà l’exposició AstrónomAs, patrocinada per la FECYT i realitzada per un grup interdisciplinari de persones de l’àmbit de l’astronomia i de la història de la ciència. Posa el focus en les dones que han dedicat les seues nits i els seus dies a l’astronomia. L’exposició es mantindrà des del 16 de gener fins al 31 de març de 2023, de dilluns a divendres de 10 a 16 hores, amb entrada lliure.