La Delegació del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) en la Comunitat Valenciana organitza el cicle de conferències El agua, una riqueza que hay que cuidar.

Les molècules d’aigua són imprescindibles per a la vida. Les reaccions químiques que sustenten les nostres vides i les vides dels animals i les plantes dels quals obtenim els aliments succeeixen en un medi aquós; de fet, l’aigua representa fins al 70% del nostre pes corporal. La quantitat d’aigua al planeta Terra és d’uns 1.400 milions de quilòmetres cúbics i es manté constant al llarg del temps. El 97% de l’aigua es localitza als oceans i és aigua salada. Existeix un 2% d’aigua dolça congelada, principalment en els pols, i l’1% restant és aigua dolça continental. Quatre cinquenes parts de l’aigua continental és superficial i es troba en llacs i rius i la resta és aigua subterrània. L’aigua dolça, la que necessitem, és doncs un bé escàs.

Vivim en un context soci econòmic on si preguntem a un xiquet d’on ve l’aigua contestarà, sense dubtar, que s’obté obrint l’aixeta. Podríem dir que som rics i la intenció d’este cicle és cridar l’atenció sobre la necessitat de cuidar eixa riquesa, abordant el desafiament creixent d’utilitzar adequadament eixe bé escàs. Disposar d’aigua dolça sempre ha estat una qüestió de supervivència. No obstant això, l’augment continuat de la població a nivell global, que supera ja els 8.000 milions de persones, i la necessitat de procurar aliments per a tots en un context de canvi global d’origen antròpic, canvi climàtic -amb augments en la temperatura mitjana i episodis temporals prolongats de sequera- i l’escassetat energètica i els seus costos en una economia global necessitada d’una transició ecològica estan disparant totes les alarmes.

A Espanya, a grans números, l’ús principal de l’aigua dolça disponible (un 80% del total) és per al regadiu i altres usos agraris l’objectiu dels quals és produir els aliments vegetals i animals que mengem, mentre que el proveïment urbà, incloent-hi l’aigua de boca, utilitza un 16% d’eixe total, destinant un 4% d’eixa aigua per a ús industrial.

L’aigua constitueix perquè una riquesa que cal cuidar i el seu ús adequat és un problema del nostre temps. En este cicle ens plantegem un acostament a la qüestió de l’aigua de la mà d’experts. Bruno Ballesteros, de l’Institut Geològic Miner (IGME-CSIC), ens parlarà de les aigües subterrànies i del seu potencial, no exempt de riscos, per a la seua utilització, mentre que Diego Intrigliolo, del Centre d’Investigacions sobre Desertificació (CIDE CSIC-UV-GV), plantejarà què podem fer per a aconseguir un ús sostenible de l’aigua per a ús agrícola en l’ambiental, el social i l’econòmic. María Victoria González Dugo, de l’Institut d’Agricultura Sostenible (IAS CSIC), presentarà l’ús de tecnologies com la teledetecció per a descobrir l’estat hídric de les collites i contribuir a l’agricultura de precisió; i Ana Caño, del Centre de Regulació en Agrigenòmica (CSIC-IRTA-UB-UAB), ens exposarà els avanços de la genòmica per a contribuir a l’obtenció de plantes de collita productives amb capacitats augmentades resistents a la sequera.

 

José Pío Beltrán Porter, professor vinculat ad honorem de l’IBMCP i coordinador del cicle.

 

PROGRAMA:

 

Dijous 9 de novembre. Aguas subterráneas, sequías y cambio climático. Bruno Ballesteros. Institut Geològic i Miner d’Espanya (CSIC).

 

Dijous 16 de novembre. El agua que comemos. Soluciones para un uso sostenible del agua en agricultura. Diego Intrigliolo. Centre d’Investigacions sobre Desertificació (CSIC-UV-GVA).

 

Dijous 23 de novembre. Temperatura y cultivos: teledetección para gestionar el agua. María Victoria González Dugo. Institut Agricultura Sostenible (CSIC).

 

Dijous 30 de novembre. Obtención de plantas resistentes a la sequía. Ana Caño. Centre d’Investigació Agrigenòmica (CSIC-IRTA-UA-UB).

 

Les conferències se celebren els dijous, a les 19 hores, a la sala d’actes de la Casa de la Ciència del CSIC a València (Carrer Baitlia 1. Plaça de la Verge).

Entrada lliure fins a completar aforament.

Segueix les conferències en directe al nostre canal de YouTube: https://www.youtube.com/casadelacienciacsicvalencia

 

Share This
Ministerio de Ciencia y Tecnología CSIC Delegación C.Val. Casa de la Ciència Presidencia Europea