L’equip d’investigadors, que ha rebut hui la visita de la ministra Diana Morant, prendrà mostres per a investigar la contaminació dels sediments marins en la costa

La ministra de Ciència, Innovació i Universitats, Diana Morant, ha visitat hui en el Port de València el vaixell Francisco de Paula Navarro de l’Institut Espanyol d’Oceanografia (IEO-CSIC), que el passat 11 de gener va iniciar una campanya oceanogràfica, denominada AMB-DANA24, per a avaluar l’impacte en la contaminació dels sediments marins a conseqüència de les aportacions terrígens extraordinaris que s’han produït per la DANA.

Durant la visita, Morant, que ha estat acompanyada per la presidenta del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), Eloísa del Pino, el delegat del CISC a la Comunitat Valenciana, Juan Fuster, i la delegada del Govern a la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé, ha destacat “el paper clau que exerceix el CSIC enfront de situacions d’emergència com la DANA, posant l’evidència científica, la investigació i l’assessorament científic per a ajudar en la reconstrucció”.

La ministra ha agraït l’esforç extraordinari dels investigadors i investigadores per a respondre a les emergències ambientals i el seu compromís amb la protecció del medi marí.

La campanya consistirà a prendre mostres, durant deu dies, d’aigua a diferents profunditats i sediment superficial mitjançant una draga box-corer per a determinar les concentracions de contaminants orgànics i inorgànics, i comparar-les amb les dades prèvies disponibles.

Un vaixell clau per a la ciència marina

L’IEO-CSIC disposa d’estudis periòdics de la contaminació química de sediments superficials, incloent-hi metalls traça, hidrocarburs aromàtics policíclics (HAPs), bifenils policlorats (PCBs), pesticides organoclorats i polibromo-difenil èters (PBDEs).

La presa de mostres es realitzarà per part del personal del Centre Oceanogràfic de Múrcia i les anàlisis als laboratoris del grup d’investigació de Contaminació Marina de Múrcia (contaminants orgànics) i de Vigo (metalls traça).

L’àrea d’estudi abastarà el Golf de València, amb especial èmfasi en les zones d’influència de les desembocadures del Túria i el Xúquer, així com altres zones d’interés en la demarcació Llevantí-Balear.

La campanya s’emmarca dins del projecte d’investigació ESMARES3, encarregat pel Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO) per a la protecció i seguiment del medi marí.

El vaixell oceanogràfic Francisco de Paula Navarro, amb una eslora de 30,46 metres i capacitat per a 17 persones, està dissenyat per a investigacions multidisciplinàries en aigües costaneres i oceàniques. Els seus laboratoris, equipats amb tecnologia avançada, permetran processar i emmagatzemar les mostres en condicions òptimes durant tota l’expedició.

Visita a Catarroja

La ministra també s’ha desplaçat a Catarroja per a comprovar l’aplicació pràctica d’una solució desenvolupada pel CSIC per a l’eliminació de floridura de les parets a conseqüència de la inundació d’habitatges durant la DANA.

La solució, ideada per investigadors del Centre Nacional d’Investigacions Metal·lúrgiques (CENIM-CSIC) i l’Institut de Ciències de la Construcció Eduardo Torroja (IETCC-CSIC), consisteix en l’aplicació d’una mescla d’alcohols i un producte fungicida. Els resultats obtinguts demostren l’eficiència del producte per a l’eliminació de diferents tipus de floridures i la permanència de la solució en el temps.

Durant la visita a un habitatge afectat per la DANA, l’equip investigador del CSIC ha col·locat un suport innovador dissenyat per a l’eliminació d’humitats en parets. Es tracta d’un desenvolupament experimental que conté poliacrilat de sodi suportat en un material absorbent recobert de niló. Aquest material, s’ha col·locat en la paret a mode de testimoni experimental i s’anirà controlant en el temps.

Morant ha reconegut el treball dels grans científics i científiques dels centres públics d’investigació per a desenvolupar solucions innovadores als reptes que la societat necessita.

El CSIC en les tasques de reconstrucció després de la DANA

El CSIC va activar el 30 d’octubre de 2024 el Grup d’Assessorament en Desastres i Emergències (GADE) de la institució per a oferir i prestar assessorament tècnic i científic en les labors de resposta i reconstrucció després de la DANA.

Des de llavors, el CSIC ha mobilitzat a més de 150 persones d’una trentena de centres i instituts (dels 124 que estan integrats en la institució) organitzats en 15 grups (inundacions, moviments del terreny, aigües, riscos sanitaris, riscos socials, gestió de residus, afecció marina, infraestructures, sistemes d’informació geogràfica, teledetecció, hidrogeologia i contaminació, entre altres).

Els treballs exercits pel personal tècnic i investigador del CSIC consisteixen, tant en l’assessorament científic estricte (recomanacions, anàlisis), com a treball operatiu sobre el terreny (obtenció d’imatges amb drons, rastreig de fons marí amb vaixells oceanogràfics, afecció a edificis, cerca de llocs aptes per a apilament de llots).

Altres actuacions que es desenvolupen en aquests moments per part d’investigadors del CSIC estan relacionades amb la presa de mostres en sòls de campes de vehicles per a mesurar els nivells de contaminació mediambiental o l’anàlisi de la qualitat de l’aire a través d’equips mòbils desplaçats.

Hipoxia doradas adaptación ejercicio IATS

Foto de la visita al buque Francisco de Paula Navarro del IEO-CSIC. Créditos: MICIU.

Ministerio de Ciencia y Tecnología CSIC Delegación C.Val. Casa de la Ciència Presidencia Europea