L’Institut de Tecnologia Química (CSIC-UPV) coordina el projecte europeu hyPPER, un nou reactor que emmagatzeme energia elèctrica renovable mitjançant molècules orgàniques portadores d’hidrogen

L’Institut de Tecnologia Química (ITQ), centre mixt del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i la Universitat Politècnica de València (UPV), coordina el projecte europeu hyPPER, l’objectiu del qual és la creació d’un sistema d’emmagatzematge i transport d’energia avançat i sostenible. El projecte, el consorci del qual es va posar en marxa al començament d’enguany a València, té un finançament de 2,5 milions d’euros del programa Horitzó Europa i quatre anys de duració. Amb el desenvolupament d’aquesta tecnologia s’espera aconseguir més d’un 75% d’eficiència energètica global d’emmagatzematge, la qual cosa contribuiria significativament a la reducció de les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle.

L’objectiu del projecte hyPPER és desenvolupar un reactor electroquímic per a emmagatzemar energia elèctrica renovable mitjançant l’ús de molècules orgàniques portadores d’hidrogen (LOHC, per les seues sigles en anglés). Aquests compostos poden absorbir i alliberar hidrogen mitjançant reaccions químiques, permetent el seu emmagatzematge de manera estable durant llargs períodes de temps i el seu fàcil transport perquè poden ser emmagatzemades i transportades en forma líquida i sota condicions ambientals.

“El projecte hyPPER pretén revolucionar el sector energètic en oferir solucions eficients d’emmagatzematge temporal i transport de l’energia, permetent equilibrar les fluctuacions en la producció d’energies renovables i acoblar-les a les demandes de consum”, explica José Manuel Serra, investigador principal del projecte hyPPER a l’ITQ. “En poques paraules: l’energia podria utilitzar-se en el moment i el lloc en el qual es necessitara”, resumeix l’investigador del CSIC.

Integració en plantes d’energia renovable

La principal innovació del projecte és que la tecnologia generada es pot integrar de manera més eficaç dins de les plantes d’energia renovable existents, la qual cosa permetria optimitzar la seua sostenibilitat econòmica i ecològica. Això s’aconsegueix gràcies a que s’aborden en un solo dispositiu tots els passos del cicle de càrrega i descàrrega de la molècula orgànica portadora.

D’aquesta manera, en el mode de càrrega s’acoblen l’electròlisi de l’aigua (procés pel qual es divideix la molècula d’aigua en hidrogen i oxigen) amb la hidrogenació in situ de la molècula portadora, evitant transformacions i tractaments intermedis que redueixen l’eficiència energètica del procés. En el mode de descàrrega, s’acoblen la deshidrogenació de la molècula amb l’oxidació in situ de l’hidrogen després, per a obtindre energia elèctrica en un sol pas.

Amb el desenvolupament d’aquesta tecnologia s’espera aconseguir més d’un 75% d’eficiència energètica global d’emmagatzematge. Aquest fet contribuiria significativament a la reducció de les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle. Per a Serra, “el projecte es presenta com una solució innovadora davant el repte mundial de la sostenibilitat energètica. En ell s’aborda la necessitat d’aconseguir un emmagatzematge eficient i flexible de l’energia renovable mitjançant la integració d’un disseny revolucionari en reactors, amb innovacions en catàlisi molecular i tecnologia d’electròlisi”.

Socis internacionals

El projecte hyPPER s’ha conformat com a consorci internacional en el qual treballen huit socis de països com Espanya, Noruega, República Txeca i Suïssa. La reunió inicial va tindre lloc a principis de febrer en les instal·lacions de l’ITQ a València, en unes jornades on van presentar les principals línies d’actuació i es van establir les bases per a la col·laboració i el treball tècnic. Aquest consorci aporta una excel·lència acadèmica notable en camps com l’electroquímica, la catàlisi i la nanofabricació, a més de comptar amb el sòlid suport de destacats actors industrials.

El projecte hyPPER, amb una duració de quatre anys, ha obtingut 2,5 milions d’euros de finançament del programa Horitzó Europa de la Comissió Europea. Així mateix, també ha rebut finançament de la Secretaria d’Estat d’Educació, Investigació i Innovació del Govern de Suïssa.

Hipoxia doradas adaptación ejercicio IATS

La tecnologia generada es pot integrar de manera més eficaç en plantes d’energia renovable existents./ Envato

Material de descàrrega
Imatge (jpeg)
Nota de premsa (pdf)

Ministerio de Ciencia y Tecnología CSIC Delegación C.Val. Casa de la Ciència Presidencia Europea