L’IBV, l’IFIC (CSIC – UV), l’IATS, l’IN (CSIC – UMH), l’ITQ (CSIC – UPV) i la Delegació del CSIC han organitzat activitats dirigides, tant al públic general com a estudiants

Diversos centres i la Delegació del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) a la Comunitat Valenciana – Casa de la Ciència han celebrat, durant aquest mes de novembre, la XXIV edició de la Setmana de la Ciència i la Tecnologia en el CSIC. Encara que algunes de les iniciatives programades van haver de ser cancel·lades o posposades per la DANA que va afectar a la província de València el 29 d’octubre, el públic ha pogut gaudir d’una àmplia oferta d’activitats de divulgació científica.

La Delegació del CSIC a la Comunitat Valenciana acull, fins al 5 de desembre, l’exposició GEAS Mujeres que estudian la Tierra. La mostra ens convida a viatjar en el temps per a donar veu a 12 geòlogues d’èpoques, contextos històrics i nacionalitats diferents, però amb un denominador comú: van deixar una empremta inesborrable sobre els estrats del coneixement. Dotze dones que van reptar a la societat de la seua època per a avançar en el camí de la ciència.

La geologia és la ciència que explora la Terra, que remou les seues entranyes per a conéixer les sacsejades i desvaris que va viure el nostre planeta sota la plenitud del temps. Des dels seus orígens, l’ésser humà s’ha sentit atret pels interrogants que amaga eixa esfera aplatada que es veu com un punt blau des de l’espai. I encara que la curiositat i el talent no entenen de sexes, la història ha silenciat o omés les aportacions de fabuloses dones.

 

 

Per la seua part, l’Institut de Física Corpuscular (IFC), centre mixt del CSIC i la Universitat de València, va organitzar en col·laboració amb el Planetari de Castelló, el dissabte 9 de novembre, el Día de la Materia Oscura. L’activitat consistia en una conferència a càrrec del científic i divulgador Alberto Aparici, que portava per títol Materia y Energía Oscuras: 95% del Cosmos. Ademés, en finalitzar la xarrada, es va projectar el documental El fantasma del universo.

 

Personal investigador de l’Institut de Biomedicina de Valencia (IBV-CSIC) va realitzar, el 19 de novembre, a l’IES Benlliure de València diversos tallers de divulgació i una taula redona per a l’alumnat d’ESO i Batxiller.

 

Així mateix, l’Institut de Tecnologia Química (ITQ), centre mixt del CSIC i la Universitat Politècnica de València, tenia previst celebrar aquest mes de novembre la Jornada LGBITQA+ y Ciencia, que finalment tindrà lloc el 12 de desembre. La iniciativa està organitzada per la Comissió d’Igualtat i la Comissió de Divulgació Científica de l’institut.

 

A Ribera de Cabanes (Castelló), concretament a la Sala d’actes de l’Institut d’Aqüicultura Torre de la Sal (IATS-CSIC) s’està celebrant hui divendres el seminari Zebrafish: Un modelo para el estudio del comportamiento animal, a càrrec de José Miguel Cerdá-Reverter Tamarit, investigador del Fish NeuroBehaviour Lab al citat centre.

 

A la província d’Alacant, l’Institut de Neurociències (IN), centre mixt del CSIC i la Universitat Miguel Hernández (UMH), ha desenvolupat diverses xarrades divulgatives del seu personal científic en centres d’Educació Secundària de tota la província:

¿Dónde se guardan los recuerdos?Sergio Escamilla. IES Luis García Berlanga de Sant Joan d’Alacant.

Del imán a la foto: ¿Hasta dónde podemos llegar con la resonancia magnética?Elena Espinos. Centro de Educación Nuestra Señora del Carmen de Sant Joan d’Alacant.

Los genes que expandieron el cerebro humanoEduardo Fernández. IES Antonio José Cavanilles de Alicante.

Explorando el cerebro a través de la oxitocinaSonia Amorós. IES Montserrat Roig de Elche.

Los Secretos de la MemoriaErick Alejandro Espinoza. IES El Pla de Alicante.

Manipulación del ADN ¿Cuáles son los límites?Laura Pérez. IES Paco Ruiz de Bigastro.

El envejecimiento y la enfermedad de AlzheimerJosé Vicente Sánchez Mut. IES Matemàtic Vicent Caselles Costa de Gata de Gorgos.

De la fruta al laboratorio: La increíble revolución que nació de una moscaEsther Guarch De Jesús. IES Gaia de San Vicente.

Alzhéimer: ¿por qué mi abuelo no se acuerda de mí?Ariel Expósito.

 

Setmana de la Ciència a Espanya

El CSIC participa en la XXIV edició de la Setmana de la Ciència i la Tecnologia amb més de 300 activitats gratuïtes. Tallers, xarrades, rutes científiques i fins i tot gimcanes i escape rooms formen part de la programació que els centres i delegacions del CSIC han preparat per a aquest gran esdeveniment de divulgació, dirigit tant al públic general com a l’alumnat de totes les etapes educatives. Les iniciatives del CSIC estan arreplegades en la web: https://www.semanadelaciencia.csic.es/.

Hipoxia doradas adaptación ejercicio IATS

Moment del taller organitzat pel personal de l’IBV-CSIC a l’IES Benlliure de València.

Ministerio de Ciencia y Tecnología CSIC Delegación C.Val. Casa de la Ciència Presidencia Europea