La commemoració, que va ser declarada per l’ONU en 2015, tracta de visibilitzar el treball de les dones en la investigació i la tecnologia, així com mostrar referents femenins en la ciència
Els centres del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) a la Comunitat Valenciana han organitzat múltiples activitats de divulgació científica, amb motiu de la celebració de l’11 Febrer, Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència. Baix el lema ‘Totes fem ciència’, els instituts i centres han preparat tallers, xarrades, taules redones, així com iniciatives en xarxes socials. La commemoració va ser declarada per l’Organització de Nacions Unides (ONU) en 2015 i tracta de destacar el treball de les dones en la investigació i la tecnologia, així com visibilitzar referents femenins en la ciència.
Institut de Biomedicina de València
L’Institut de Biomedicina de València (IBV-CSIC) participa, un any més, en aquesta commemoració amb diverses activitats per a tots els públics. El Comité d’Igualtat i Inclusió del centre ha preparat diferents xarrades a centres educatius que se celebren entorn del 11F, una jornada científica, una foto col·lectiva i diverses accions en xarxes socials.
Institut de Neurociències
L’Institut de Neurociències, centre mixt del CSIC i la Universitat Miguel Hernández (UMH) d’Elx, ha organitzat per a demà dimarts 11 de febrer una jornada divulgativa amb un programa de minixarrades en les quals participaran sis científiques del centre. Posteriorment, se celebraran breus trobades (speed dating) en els quals les persones interessades del públic podran conversar directament amb les investigadores.
Institut de Tecnologia Química
La Comissió d’Igualtat de l’Institut de Tecnologia Química (ITQ), centre mixt del CSIC i la Universitat Politècnica de València (UPV), ha organitzat, per seté any consecutiu, una sèrie de xarrades en diferents centres d’Educació Infantil, Primària, Secundària i de Batxillerat de la Comunitat Valenciana. Representants dels diferents estaments del món de la investigació, tant estudiants predoctorals, postdoctorals, com a tècniques i investigadores permanents, parlaran a l’alumnat sobre el paper de la dona en la ciència, així com de la seua pròpia experiència personal. En aquesta edició, està previst visitar 10 col·legis i instituts de València i Castelló.
Institut de Gestió de la Innovació i del Coneixement
Otero-Hermida, Elena Pinilla i Raquel Ortells, politòloga, nanotecnòloga i biòloga, respectivament, de l’Institut de Gestió de la Innovació i del Coneixement (INGENIO), centre mixt del CSIC i la UPV, participaran en la taula redona El Impacto de las Mujeres en Ciencia y de la Ciencia en las Mujeres, que tindrà lloc demà dimarts, al Caixa Fòrum (València). Les investigadores explicaran com moltes dones han marcat una diferència significativa en la ciència. La sessió estarà moderada per la comunicadora científica Isidora Fernández.
Institut de Física Corpuscular
L’Institut de Física Corpuscular (IFIC), centre mixt del CSIC i la Universitat de València, celebrarà la Masterclass Hands on Particle Physics: Dia de la Dona i la Xiqueta en la Ciència, que ha estat organitzada per la investigadora del centre Emma Torró Pastor. La jornada, a la qual assistiran al voltant de 70 estudiants de 4t de l’ESO, estarà dedicada a l’Experiment ATLAS.
Així mateix, en el marc de la iniciativa 11 de febrer, l’institut ha organitzat xarrades de contingut variat a instituts de secundària, amb l’objectiu de fomentar les vocacions científiques. Diverses investigadores de l’IFIC impartiran en aquestes xarrades.
Institut d’Aqüicultura Torre de la Sal
L’Institut d’Aqüicultura Torre de la Sal (IATS-CSIC) ha preparat amb motiu del 11F, Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència, una sèrie d’activitats de divulgació, com a tallers, taules redones i xarrades.
Institut d’Agroquímica i Tecnologia d’Aliments
L’Institut d’Agroquímica i Tecnologia d’Aliments (IATA-CSIC) ha programat quasi una vintena d’activitats amb caràcter divulgatiu, amb motiu del 11F. Des del centre s’han preparat diferents xarrades i tallers orientats al públic juvenil, de primària i secundària. L’objectiu d’aquestes activitats és acostar la ciència i la tecnologia a xiquetes i xiquets, a través d’experiments, vivències personals i la posada en valor de referents en l’àmbit científic.
Institut de Biologia Integrativa de Sistemes
L’Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (I2SysBio), centre mixt del CSIC i la Universitat de València, celebra el 11F amb un ampli ventall d’activitats de divulgació científica. Conferències i xarrades en centres educatius, taules redones i un taller és l’oferta que el centre ha programat per a aquests dies.
A més, i coincidint amb el Dia de Darwin, que se celebra el dimecres 12, l’I2SysBio ha organitzat, juntament amb el centre cultural Octubre i la Universitat de València, una sèrie de conferències, així com una lectura col·lectiva de textos de Lynn Margulis i Charles Darwin. Ja divendres passat va tindre lloc, en el CEIP Carles Salvador de Benimaclet (València), la presentació del mural d’Ana Conesa, professora d’investigació del CSIC a l’I2SysBio, en el marc del projecte de la UPV Dons de Ciència.
El CSIC celebra l’11F
El personal científic i tècnic del CSIC se suma, una edició més, a la commemoració del 11F, Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència, amb nombroses activitats en tot el país durant el mes de febrer dirigides, tant a centres educatius com al públic general. La iniciativa va ser impulsada per Nacions Unides en 2015 i compleix enguany el seu desé aniversari.
Entre les més de 200 activitats programades pel CSIC baix el lema ‘Totes fem ciència’ hi ha jornades, xarrades, tallers, certàmens, còmics, pòdcasts, accions en xarxes socials, cinefòrums o exposicions. Amb elles, es tracta de visibilitzar el treball de les dones que es dediquen a la ciència en totes les àrees de la investigació, ademés de fomentar l’interés per aquestes branques del coneixement entre el públic de diferents edats, especialment de xiquetes i xiquets.
Baix el lema ‘Totes fem ciència’, els instituts i centres han preparat tallers, xarrades, taules redones, així com iniciatives en xarxes socials. La commemoració va ser declarada per l’Organització de Nacions Unides (ONU) en 2015.
Material de descàrrega
Imatge (jpeg)
Nota de premsa (pdf)